Ziya Gökalp ÇATOM’dan her yıl 300 kadın faydalanıyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde GAP idaresine bağlı Ziya Gökalp ÇATOM, ilçedeki kadınların hem katıldıkları kurslarla meslek öğrendikleri hem de üretim yaparak aile bütçelerine katkıda bulundukları merkezler haline geldi. Her yıl merkez bünyesinde açılan kurslardan yaklaşık 300 kadın faydalanıyor.

Haberler 08.05.2018 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinde kadnlar GAP daresi Bakanlna bal Ziya Göklap çok Amaçl Toplum Merkezlerinde (çATOM) hem öreniyor hem de üretiyor. Merkez bünyesinde açlan El sanatlar, trikotaj, biçki-diki, nak, mefruat, keçe ileme, gümü ileme, tekstil, yöresel bebek, hediyelik eya, sabun, kuma boyama, kuaförlük, güzellik uzmanl, hamur ileri kurslarna katlan kadnlar, kurs bitiminde aldklar sertifika sayesinde kendi i yerini kurma imkan da buluyor. Kurslar bitiren kadnlar evde ve i yerinde ürettikleri ürünleri satarak ev ekonomisine katkda bulunuyor ve kendi ayaklar üzerinde durma imkan yakalyor. Kurslardan her yl 300 faydalanyor.

Her yl 300 kadn katlyor

Merkezin sorumlusu Mekiye Gökta, çATOM programlarnn belirlenmesinde yerel koul ve ihtiyaçlar ile hedef grubun katlmnn esas alnd belirtti. Entegre ve esnek bir yaklam benimsediklerini kaydeden Gökta, çATOMa devam eden vatandalarn tüm programlara katlmas özendirilmektedir. Gelimeler paralelinde çATOM programlar kapsamna çocuklar da dahil edilmi, okul öncesi eitim programlar balatlm ve okuma odalar açlmtr. Salk, bilgisayar, okuma-yazma ve benzeri kurslara ksmen de olsa erkekler de dahil edilmektedir dedi.

2010 ylnda hizmete giren merkezin her yl daha fazla kadna ulamas için çalmalarna devam ettiklerini kaydeden Gökta, Sekiz ana balk altnda kurs ve etkinliklerimizi gerçekletiriyoruz. 2010-2013 yllar arasnda 814ü kadn, 81i erkek, 37si çocuk olmak üzere 932 kiiye ulatk. Her yl ortalama 300 kadna katlmcya ulayoruz diye konutu.

Kurslar destekliyoruz

Merkez bünyesinde açlan kurslara destek veren Diyarbakr Sosyal Kalknma Dernei Yöneticisi Hayrettin Ebiri ise, Dernek olarak bakanlklardan alm olduumuz proje desteiyle çATOM ile yapm olduumuz ibirlii çerçevesinde kurslar destekliyoruz. Kurslara hammadde, araç gereç gibi destekler sunarak kadnlarn hem eitim almasn, meslek sahibi olmasn salyoruz. Ayrca kurs sonunda sertifika kadnlarn almalarn salayarak kendi ev ekonomilerine katk sunma frsat veriyoruz. Kadnlar aldklar sertifikalar sayesinde kendi iyerini açabilir ya da daha ilerleyerek usta öretici olarak çalabilir. Son iki ylda destek verdiimiz 10 kurstan 18-45 ya aralnda yaklak 300 kadn faydaland ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git