Ziyaret Tepe kazısının hikayesi İngilizcede

"Ziyaret Tepe-Asur İmparatorluğu'nun Anadolu Sınırlarını Keşfederken" kitabının İngilizce çevirisi Londra'da tanıtıldı.

Haberler 20.12.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen haftalarda ngilteredeki kitapçlarda yerini almaya balayan kitapla ilgili olarak AA muhabirine bilgi veren Tekfen Vakf Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat, eseri Londrada tantmaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Kitabn 18 yllk bir çalmann ürünü olduunu belirten Kalafat, Aslnda bu Ilsu Barajndan dolay bir kurtarma kazsyd. Kaz tamamlandktan sonra kitap haline dönütü. Kitabn özellii u, Ziyaret Tepe, Asur medeniyetinin en bat ucundaki Tuhan kentinin hikayesini anlatmakla beraber, aslnda bir arkeolojik günlük. Adan Zye bir kazda kimler görev yapyor, nasl bir süreç geçiyor, bunu anlatyor. diye konutu.

Kalafat, saha kitab olarak nitelendirdii eserin, dünyada önemli üniversitelerin arkeoloji bölümlerinde örencilerden youn rabet gördüünü kaydetti.

Kaz Bakan Prof. Timothy Matney de kitabn kolay okunabilir nitelikte olduunun altn çizerek, Bu projemizin bulgularnn olduu kadar sahada nasl arkeoloji yaptmzn da bir hikayesi. Amacmz kullandmz ekipmandan kaz sürecine, kaz alanndaki günlük hayatmzn normalde kayd tutulmayan yönlerine kadar bu hikayeyi mümkün mertebe okunabilir ekilde anlatmakt. ifadelerini kulland.

- Asur mparatorluunun hikayesi

Diyarbakrn Bismil ilçesi yaknnda Tepe Köyünde yer alan Ziyaret Tepedeki kaz çalmas Amerika, Avrupa ve Türkiyeden farkl uzmanlk alanlarndan kiilerin katlmyla gerçekletirildi.

Kitabn yazarlar arasnda Kaz Bakan Matneyin yan sra Cambridge Üniversitesinden Dr. John MacGinnis, Frankfurt Üniversitesinden Dirk Wicke ile Marmara Üniversitesinden Prof. Kemalettin Körolu da bulunuyor.

Ziyaret Tepe kazsnda Asur mparatorluunun M.Ö. 9. yüzyln balarndaki genilemesinden çöküüne kadarki bütün tarihinin izi sürülüyor.

Kazda ortaya çkan ve uzmanlarn olaanüstü diye nitelendirdii buluntular arasnda daha bundan 2 bin 500 yl önce konuulan bir dilin varlna iaret eden, çivi yazsyla yazlm bir kil tablet de yer ald. Tablette Tuhana getirilen 60 kadnn bilinen herhangi bir dile ait olmayan isimleri yer alyor.

Ana Sayfaya Git