25 yıllık husumet düzenlenen barış töreniyle son buldu

Mardin'in Derik ilçesinde akraba olan 2 aile arasında 25 yıldır devam eden husumet HÜDA PAR Genel Başkan Danışmanı M. Bahattin Temel ve Metinan Derneği yetkililerinin arabuluculuğu ile sona erdi.

Haberler 15.09.2020 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Derik ilçesine bal Meeli Mahallesinde 25 yl önce çelik aileleri arasnda çkan kavgada 5 kii hayatn kaybetmi, 8 kiide yaralanmt. Metinan aireti mensuplarnn kurmu olduu Metinan Derneinin giriimleri ve HÜDA PAR Genel Bakan Danman M. Bahattin Temelin özverili çalmalar neticesinde 25 yllk kan davas barla sonuçland.

Meeli Mahallesinde düzenlenen bar törenine Derik Kaymakam Hicabi Aytemür, lçe Jandarma Komutan Yüzba Fatih Torun, lçe Emniyet Müdürü Alper Tolga Evci, HÜDA PAR Mardin l Bakan smail çevik, Kanaat Önderi Molla Mahmut Klnç, Metinan Dernei Bakan Yardmcs Esat Güngürür ve dernek yetkilileri, dier siyasi parti temsilcileri ile Metinan aireti mensuplar katld.

Airet mensuplarnn Kuran- Kerim altndan geçerek katlm saladklar program, Coronavirus tedbirleri kapsamnda musafahalamadan sosyal mesafe gözetilerek gerçekleti.

Kuran-Kerim tilaveti ile balayan törende katlmclara teekkür konumas yapan Kaymakam Aytemür, Hazreti Muhammedin veda hutbesine atfta bulunarak Bin 400 yl önce kan davasn ayaklar altna alan bir peygamberin ümmetiyiz ve o kadar zaman önce kaldrlm kanunlar için çocuklarmz topraa düürmeye tahammülümüz yok, bundan sonrada olmayacak. dedi.

Aytemürün yan sra M. Bahattin Temel, Esat Güngürür ve airetin ileri gelenleri ile STK temsilcileri ksa konumalar yaptlar.

Kürtler içerisindeki cehalet, fakirlik ve ihtilaf sorunlarnn halledilmesi gerekir

Gerçekletirilen bar programna ilikin açklamalarda bulunan Temel, Allaha hamdolsun ki bugünü bizlere nasip etti. Hazreti Yusuf ve kardelerinin kssas eytann verdii vesvese gibi 25 yl önce bu insanlarmzn arasnda bir husumet olumutu. Aradan 25 sene geçse de netice de bugün sulh ile sonuçland. Bu oluan bar ortamndan dolay bizler mutlu olduk. Bizler ve Metinan Dernei yetkilileri ile inallah bu çevre airetler içerisinde ne kadar problemli davalar varsa müdahil olacaz ve sulhu tesis edeceiz. Buradaki muvaffakiyetimiz ise o Allahn takdirine kalm. Fakat üphe yok ki niyetler Allah rzas olduu sürece Allah-u Tealada yardm edecektir. dedi.

Husumetlerin sebeplerini Risale-i Nurdan aktaran Temel, Üstad Bediüzzaman, Kürtlerin sorun ve problemleri 3 tanedir. Bunlardan biri cehalet, dieri fakirlik ve bir ötekisi ise ihtilaftr. Bu 3 sorunun halledilmesi gerekir. diyor. Bizlerde belirtilen bu üç meseleyi Kürtlerin arasndan kaldrmak için mücadele ediyoruz. Bizler, cehaletin kalkmas yönünde çalan, ihtiyaç sahiplerine el uzatan kardelerimizin olduuna inanyoruz. En önemlisi ise toplum içerisinde barn hkim olabilmesi için herkesin gücü nispetinde hizmette bulunmasn ve yardmc olmasn istiyoruz. ifadelerini kulland.

Sulh çalmalar neticesinde tüm slam corafyalarnda bar tesis olacana inanyoruz

Temel, Biz inanyoruz ki; bata bölgemiz olmak üzere Kürt halk içerisinde, Türkiyede ve tüm slam corafyalarnda bu yönde çalmalarn olmas durumunda bar tesis olacaktr. Müslümanlarn birliini ve tüm insanln bar içerisinde olmasn Allahtan niyaz ediyorum. eklinde konutu.

Metinan Dernei olarak emei geçen tüm büyüklerimize teekkür ediyoruz

25 yldan bu yana neredeyse her ay bar giriimleri olmasna ramen netice alamadklarn belirten Metinan Dernei Bakan Yardmcs Esat Güngürür, yaplan çalmalar neticesinde oluan bar ortamndan dolay mutlu olduklarn söyledi.

Dernek çalmalar hakknda bilgi veren Güngürür, Derneimiz Diyarbakrda 4 yl önce kuruldu. Metinan airetine mensup yaklak 80 köyümüzün her birinde 3 akrabamz, köy içerisinde meydana gelen skntlar derneimize iletiyor. Bizlerde çevredeki deerli büyüklerle irtibata geçerek sorunlara müdahale ediyoruz. Olaylarn çkmamas noktasnda özverili çalmalar yürütülüyor. dedi.

Söz konusu bar programna katk sunanlara teekkürlerini ileten Güngürür, Özellikle 3 aydr youn bir ekilde emek sarf eden Bahattin Temel ve ekibinin çabalar, derneimizin bar heyeti içerisinde yer alan deerli büyüklerimizden Allah raz olsun. diye belirtti.

Airet mensuplarndan Necmettin çelik ise düzenlenen programdan dolay duyduu memnuniyeti u ifadeler ile dile getirdi: Bizler, hepimiz bir babann çocuklaryz. 25 yl önce burada bir tatszlk meydana geldi. Arabulucularn ikna çalmalaryla bizler bir araya geldik. Allah kendilerinde raz olsun. nallah bir daha böyle aclar yaanmaz. Bu tür sorunlarn biz Kürtler arasnda sona ermesini istiyoruz. Arabuluculuk yapan sayn Bahattin Temel Hoca, Metinan Dernei, eyhmus çelik ve dier emei geçen tüm ahsiyetlerden Allah raz olsun. Küçük çocuklarn bar güvercinlerini uçurmasyla tören sona erdi.

Ana Sayfaya Git