Görüş Bildir

25 yıllık husumet düzenlenen barış töreniyle son buldu

Mardin'in Derik ilçesinde akraba olan 2 aile arasında 25 yıldır devam eden husumet HÜDA PAR Genel Başkan Danışmanı M. Bahattin Temel ve Metinan Derneği yetkililerinin arabuluculuğu ile sona erdi.

25 yıllık husumet düzenlenen barış töreniyle son buldu

Mardin'in Derik ilçesine bağlı Meşeli Mahallesi'nde 25 yıl önce Çelik aileleri arasında çıkan kavgada 5 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişide yaralanmıştı. Metinan aşireti mensuplarının kurmuş olduğu Metinan Derneği'nin girişimleri ve HÜDA PAR Genel Başkan Danışmanı M. Bahattin Temel'in özverili çalışmaları neticesinde 25 yıllık kan davası barışla sonuçlandı.

Meşeli Mahallesi'nde düzenlenen barış törenine Derik Kaymakamı Hicabi Aytemür, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Fatih Torun, İlçe Emniyet Müdürü Alper Tolga Evci, HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik, Kanaat Önderi Molla Mahmut Kılınç, Metinan Derneği Başkan Yardımcısı Esat Güngürür ve dernek yetkilileri, diğer siyasi parti temsilcileri ile Metinan aşireti mensupları katıldı.

Aşiret mensuplarının Kur'an-ı Kerim altından geçerek katılım sağladıkları program, Coronavirus tedbirleri kapsamında musafahalaşmadan sosyal mesafe gözetilerek gerçekleşti.

Kur'an-Kerim tilaveti ile başlayan törende katılımcılara teşekkür konuşması yapan Kaymakam Aytemür, Hazreti Muhammed'in veda hutbesine atıfta bulunarak "Bin 400 yıl önce kan davasını ayaklar altına alan bir peygamberin ümmetiyiz ve o kadar zaman önce kaldırılmış kanunlar için çocuklarımızı toprağa düşürmeye tahammülümüz yok, bundan sonrada olmayacak." dedi.

Aytemür'ün yanı sıra M. Bahattin Temel, Esat Güngürür ve aşiretin ileri gelenleri ile STK temsilcileri kısa konuşmalar yaptılar.

"Kürtler içerisindeki cehalet, fakirlik ve ihtilaf sorunlarının halledilmesi gerekir"

Gerçekleştirilen barış programına ilişkin açıklamalarda bulunan Temel, "Allah'a hamdolsun ki bugünü bizlere nasip etti. Hazreti Yusuf ve kardeşlerinin kıssası şeytanın verdiği vesvese gibi 25 yıl önce bu insanlarımızın arasında bir husumet oluşmuştu. Aradan 25 sene geçse de netice de bugün sulh ile sonuçlandı. Bu oluşan barış ortamından dolayı bizler mutlu olduk. Bizler ve Metinan Derneği yetkilileri ile inşallah bu çevre aşiretler içerisinde ne kadar problemli davalar varsa müdahil olacağız ve sulhu tesis edeceğiz. Buradaki muvaffakiyetimiz ise o Allah'ın takdirine kalmış. Fakat şüphe yok ki niyetler Allah rızası olduğu sürece Allah-u Teala'da yardım edecektir." dedi.

Husumetlerin sebeplerini Risale-i Nur'dan aktaran Temel, "Üstad Bediüzzaman, 'Kürtlerin sorun ve problemleri 3 tanedir. Bunlardan biri cehalet, diğeri fakirlik ve bir ötekisi ise ihtilaftır. Bu 3 sorunun halledilmesi gerekir.' diyor. Bizlerde belirtilen bu üç meseleyi Kürtlerin arasından kaldırmak için mücadele ediyoruz. Bizler, cehaletin kalkması yönünde çalışan, ihtiyaç sahiplerine el uzatan kardeşlerimizin olduğuna inanıyoruz. En önemlisi ise toplum içerisinde barışın hâkim olabilmesi için herkesin gücü nispetinde hizmette bulunmasını ve yardımcı olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sulh çalışmaları neticesinde tüm İslam coğrafyalarında barış tesis olacağına inanıyoruz"

Temel, "Biz inanıyoruz ki; başta bölgemiz olmak üzere Kürt halkı içerisinde, Türkiye'de ve tüm İslam coğrafyalarında bu yönde çalışmaların olması durumunda barış tesis olacaktır. Müslümanların birliğini ve tüm insanlığın barış içerisinde olmasını Allah'tan niyaz ediyorum." şeklinde konuştu.

"Metinan Derneği olarak emeği geçen tüm büyüklerimize teşekkür ediyoruz"

25 yıldan bu yana neredeyse her ay barış girişimleri olmasına rağmen netice alamadıklarını belirten Metinan Derneği Başkan Yardımcısı Esat Güngürür, yapılan çalışmalar neticesinde oluşan barış ortamından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Dernek çalışmaları hakkında bilgi veren Güngürür, "Derneğimiz Diyarbakır'da 4 yıl önce kuruldu. Metinan aşiretine mensup yaklaşık 80 köyümüzün her birinde 3 akrabamız, köy içerisinde meydana gelen sıkıntıları derneğimize iletiyor. Bizlerde çevredeki değerli büyüklerle irtibata geçerek sorunlara müdahale ediyoruz. Olayların çıkmaması noktasında özverili çalışmalar yürütülüyor." dedi.

Söz konusu barış programına katkı sunanlara teşekkürlerini ileten Güngürür, "Özellikle 3 aydır yoğun bir şekilde emek sarf eden Bahattin Temel ve ekibinin çabaları, derneğimizin barış heyeti içerisinde yer alan değerli büyüklerimizden Allah razı olsun." diye belirtti.

Aşiret mensuplarından Necmettin Çelik ise düzenlenen programdan dolayı duyduğu memnuniyeti şu ifadeler ile dile getirdi: "Bizler, hepimiz bir babanın çocuklarıyız. 25 yıl önce burada bir tatsızlık meydana geldi. Arabulucuların ikna çalışmalarıyla bizler bir araya geldik. Allah kendilerinde razı olsun. İnşallah bir daha böyle acılar yaşanmaz. Bu tür sorunların biz Kürtler arasında sona ermesini istiyoruz. Arabuluculuk yapan sayın Bahattin Temel Hoca, Metinan Derneği, Şeyhmus Çelik ve diğer emeği geçen tüm şahsiyetlerden Allah razı olsun." Küçük çocukların barış güvercinlerini uçurmasıyla tören sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi