İzolasyon takip projesi hayata geçti, evden çıkanlar uyarıldı

Sağlık Bakanlığı'nın, koronavirüs salgınının azaltılması ve hastaların izolasyonu için hazırladığı, 'Pandemi İzolasyon Takip Projesi' hayata geçti. İzolasyon bölgesini terk edenlerin cep telefonlarına, "İzolasyon bölgenizin dışına çıktığınız tespit edildi. Herkesin iyiliği için lütfen evinizde kalmaya devam edin" mesajı gönderildi.

Haberler 10.04.2020 - 01:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, koronavirüs tedbirleri kapsamnda evde gözlem altnda olmas gerekenleri dijital bir yöntemle takip edeceklerini duyurmutu. Bakanln, bu kapsamda evde izolasyon altnda olanlarn takibi ve gerektiinde uyarlabilmesi için hazrlad Pandemi zolasyon Takip Projesi bugün hayata geçti. Bugün evde olmas gerektii halde darya çkanlarn cep telefonlarna, zolasyon bölgenizin dna çktnz tespit edildi. Herkesin iyilii için lüften evinizde kalmaya devam edin mesaj gönderildi. Bu mesajn, koronaviürs testi pozitif olanlar ve onlarn temasllarnn dnda, kronik rahatszl olduu halde evinden çkanlara da gönderildii belirtildi. Uygulama kapsamnda uyarya riayet etmeyen ve ihlale devam edenlerin durumunun emniyet birimleriyle paylalaca, gerekli idari önlem ve yaptrm uygulanmasnn salanaca belirtildi. Ayrca yol kontrolü yapan emniyet ekipleri de kiinin bilgilerini sorgulayarak izolasyon ihlali yapp yapmadn örenebilecek.

YAYILIMIN ÖNLENMES HEDEFLENYOR

Proje, kanuni yetki çerçevesinde gerekli izinler alnarak Salk Bakanl, Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu Bakanl ve tüm GSM operatörlerinin i birliiyle uygulamaya alnd. Proje kapsamnda pozitif vakalarn hem kendilerinin hem yaknlarnn hem de bütün bir toplumun sal için gerekli olan izolasyon kuralna uyup uymadklarnn takip edilmesi planlanyor.

Covid-19 salgn ile mücadelede çok etkili bir araç olacak projeyle bulann büyük oranda azaltlmas hedefleniyor. Kiinin sadece kendisinin deil yaknlarnn ve toplum salnn güvenlii için de önemli olan proje ile karantina altndaki kiilerin ve bölgelerin hareketlilii gözlemlenebilecek, salgnn yaylmasn önleyici analizler yaplabilecek. Dünyann farkl ülkelerinde uygulanan benzer projeler, Covid-19 ile mücadelede önemli kazanmlar salanmasna imkan veriyor. Proje kapsamnda elde edilen veriler, salgnla mücadele dnda hiçbir amaçla kullanlmayacak ve salgn riski sona erdii tarihte imha edilecek. Verilerin baka bir hiçbir amaçla kullanlamamas devlet güvencesinde olacak ve sistemin güvenlii sk bir ekilde kontrol edilecek.

Ana Sayfaya Git