Hasta sayısı 10 kat fazla

Koronavirüs sürecinin kötü yönetildiği kentlerin başında Diyarbakır geldiğini belirten TTB Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, “Bakanlığın açıkladığı verilerin en az 10 katı kadar hasta sayısı, en az 3 katı kadar da vefat sayısı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Haberler 11.09.2020 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Tabip Odas, Temmuz-Austos Kovid-19 raporunu internet üzerinden gerçekletirdii toplantyla açklad. Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, Diyarbakr Tabip Odas Bakan Elif Turan ve gazeteciler toplantya katld.

KENTTEK SON DURUM

Raporu okuyan Turan, salgnn birinci dalgasnn bastrlmadn ve ykc etkinin halen sürdüünü belirtti. Salgn sürecinin bandan beri effaf davranlmad eletirisinde bulunan Turan, 1 Haziran normalleme süreci sonras kentteki vakalarn arttna dikkati çekti. Turan, hastanelerden aldklar bilgilere göre Diyarbakrda baz günler 650-700, ortalama 400-450 hastann salgna yakalandn paylat. 700ün üzerinde hastann hastanelerin kliniklerinde, 135in üzerinde hastann ise youn bakm ünitelerinde tedavi altnda olduunu aktaran Turan, süreç boyunca kentteki 600e yakn salk çalanna salgn tans konduunu belirtti.

EKONOMNN ÖNCELENMES

Tozpembe bir görüntünün çizilmesinden kaynakl hasta saysnda arta neden olduunu ifade eden Turan, Halkn ekonomik kayglarn gidermeden evde kal çarlar yaplm, artan vaka saylarnn sebebi olarak her frsatta halkn tedbirsizlii gösterilmitir. Hükümetin salgnn yaylmasn engellemektense ekonomiyi öncelemesi salgnn bütün yükünü salk emekçilerinin omuzuna yüklemitir. Salkçnn sal ve tükenmilii umursanmam, suni kahramanlk hikyeleri, görev-cephe kutsallatrmalaryla geçitirilmitir diye konutu.

Turan, hasta sevklerinin ciddi bir sorun haline geldiini ve Aile Salk Merkezlerinde (ASM) görev yapan salkçlara koruyucu ekipman datmnn durduunu paylat.

çLERN SALII

Fabrika ve atölyelerde maske ve koruyucu ekipmanlarn çalanlar tarafndan temin edildiini kaydeden Turan, Kovid pozitif içi saylarnn artmas denetime yönelik bir çabaya sebep olmam aksine, semptomsuz temasllara test yaplmayarak ekonomik gerekçelerle salgnn yaylmasna göz yumulmutur. Kovid testi pozitif gelen personellere temasllarn isimlerinin verilmemesi konusunda yaplan iveren basks olaanlamtr dedi. Turan, fabrikalardaki filyasyon çalmalarnn telefon üzerinden yaplmaya çallmas, pozitif vaka saysnn fazla olduu fabrikalarda vardiyal-mesafeli çalma, gereklilik halinde üretime ara verilmesi konusunda il salk müdürlüünün önlem almaktan kaçnmas gibi nedenlerin içilerin saln tehlikeye attna dikkati çekti.

TEDAVDE AKSAKLIKLAR

Özel hastanelerde teste ulam probleminin devam ettiini dile getiren Turan, ehrimizdeki baz özel hastaneler Kovid pozitif hasta kabul etmemektedir. Mevcut durumda pandemi hastanesi olarak kabul edilen merkezlerde yer kalmad, yatrlarak takip edilmesi gereken hastalarn evlerine gönderilerek tedavi edilmeye çalld tespitlerimiz arasndadr. Ayrca Kovid d hastalarn takibi ve tedavisi konusunda ciddi aksaklklar olmaktadr. Pandemiye kar bütünlüklü bir yaklam ile mücadele edilmeli, kamu hastaneleri ve Dicle Üniversitesi hastanelerinin olanaklar uygun biçimde kullanlmaldr önerilerinde bulundu.

SORUMLULUK çARISI

Tedbirlerden vazgeçilmesinden kaynakl vakalarn hzla arttna dikkati çeken Turan, öyle devam etti: Salgn ile mücadele toplumun ve bireylerin sorumluluunu aan bir kamusal irade ve duyarllk gerektirir. Kentte kamu/özel yatak kapasitesi vaka saylarmza uyumlu olarak organize edilmelidir. Olaan salk hizmetleri, acil ve öncelikli olanlar dnda hassasiyetle yönetilmelidir. Salgn tehlikesi devam ederken bir kez daha hükümeti ve Diyarbakrdaki yetkilileri halk saln önemsemeye, sorumluluklarn yerine getirmeye davet ediyoruz.

ÖNERLER

Turan, sorunlara kar önerilerini ise öyle sralad:

*KHKlilerin durumunun görüüldüü OHAL komisyonlar, pandemi bahanesiyle çok az sayda dosya görümektedir. Pandemi öncesi ayda 4000 dosya görüülürken, tüm pandemi boyunca 3000 civarnda dosya sonuçlandrlmtr. limizde KHK ile ihraç edilen 137 salk emekçisi bulunmaktadr. Salk emekçilerinin geri almlar ile ilgili çalmalar ivedilikle balatlmaldr.

*Tüm salk çalanlarna ayrm gözetmeksizin periyodik olarak test yaplmaldr.

*Testlerin hastaneler dndaki yerlerde de uygulanmasna yönelik çalmalar hzlandrlmaldr.

*Olas salgn art için Kovid-19 klinikleri ve youn bakm üniteleri arttrlmaldr.

*yeri güvenliine yönelik önlemler arttrlmal, denetimler sklatrlmaldr.

*ASM çalanlar tükenmilikle kar karyadr. yüklerini insani snrlara çekecek düzenlemelere gidilmelidir.

*Mesleklerini yaparken yakalandklar ve ölümle sonuçlanabilen Kovid-19 hastal salk çalanlar açsndan meslek hastal olarak kabul edilmelidir.

*Kovid-19 hastalna yakalanan salk çalanlarnn ie dönü kriterleri hastaln iddeti, ortaya çkan sekel ve viral yük dikkate alnarak, uluslararas klavuzlara uygun olarak belirlenmelidir.

BAKAN KOCANIN DEERLENDRMES

Turan, sralad önerilerin ardndan Salk Bakan Fahrettin Kocann kente yapt ziyarette srasnda vaka sayalarnda azalma meydana geldiine dair açklamalarna deindi. Turan, sahadaki gözlemlerine bakldnda bu deerlendirmenin yaplamayacan söyleyerek, son iki 2 hafta içerisinde 114 salk çalannn enfekte olduu bilgisini paylat.

HASTA SAYISI 10 KAT DAHA FAZLA

TTB Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya ise, pandemi sürecinin kötü yönetildii kentlerin banda Diyarbakr geldiini söyledi. Türkiye genelinde rakamlarn gizlendiini ve baar algs yaratlmaya çalldna dikkat çeken Yerlikaya, TTB olarak Salk Bakanlnn açklad verilerin en az 10 kat kadar hasta says, en az 3 kat kadar da vefat says olduunu düünüyoruz. Bakanlk dorular söylemiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git