İsrail Kudüs’ü yahudileştirdi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail makamlarının işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın Burak (Ağlama) Duvarı'na çıkan bir tünelin ABD'li yetkililerin de hazır bulunduğu bir törenle açılışını gerçekleştirmesi üzerine bugün olağanüstü toplanıyor.

Haberler 18.07.2019 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistinin talebi üzerine bugün Suudi Arabistann Cidde kentinde dileri bakanlar düzeyinde toplanacak olan Tnin, söz konusu tünel açl bata olmak üzere srailin Kudüsteki ihlallerini ele almas bekleniyor.

Tnin Ciddedeki olaanüstü toplantsnda Türkiye, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu tarafndan temsil edilecek.

srail makamlar, bu ayn banda Mescid-i Aksann güneyindeki Silvan Mahallesinde bulunan ve Yahudi inancna göre kutsal saylan Silvan Havuzundan (Breikhat HaShiloah) Harem-i erifin Burak (Alama) Duvarna çkan bir tünelin açln yapmt.

Youn güvenlik önlemleri altnda gerçekletirilen açl törenine, ABDnin Orta Dou Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, ABDnin srail Büyükelçisi David Friedman ile çok sayda srailli milletvekili ve bakan katlmt.

TÜNEL, SHALEM PROJESNN BR PARçASI

Söz konusu tünel, srail hükümetinin Mescid-i Aksann çevresi bata olmak üzere Yahudilerce Davudun ehri olarak nitelendirilen Silvan Mahallesi ile Dou Kudüsün tamamnda turistik projeler ve arkeolojik kazlar öngören Shalem projesinin bir parças.

Filistinliler, Dou Kudüsün, kurulacak Filistin devletinin bakenti olduu yönündeki taleplerini sürdürürken, srail yönetiminin Yahudiletirme politikalar çerçevesinde Dou Kudüsün Müslüman Arap kimliini deitirmeye çaltn belirtiyor.

FLSTNL TARAFLARDAN SRALN MESCD- AKSA çEVRESNDEK KAZI çALIMALARINA LKN UYARI

Filistin yönetiminden yaplan yazl açklamada, Devlet Bakan Mahmud Abbasn, srailin uluslararas hukuka aykr olarak Mescid-i Aksa çevresinde gerçekletirdii ihlallere kar T Genel Sekreterlii ile koordineli ekilde mücadele etme talimat verdii belirtildi.

Abbasn slam Dünyasyla likiler ve Din lerinden Sorumlu Danman eyh Mahmud el-Habba da srailin söz konusu tünel açlna ilikin, unlar söyledi:

Filistin yönetimi, srail makamlarnn Silvandan Mescid-i Aksaya ulaan bir tünel açmas ve buralarda kaz çalmalar yürütmesinin oluturduu tehlikelere kar mücadele etmek üzere Ürdün ile iletiim halindedir.

Filistin Kurtulu Örgütüne (FKÖ) bal Filistin Ulusal Konseyi ise srailin bu admna, ABDnin desteini alan srail, igal altnda tuttuu Kudüste, Arap ve slami deerlere yönelik saldrganlna devam ediyor. ifadeleriyle tepki gösterdi.

FKÖ de Arap ve slam ülkelerine srailin Mescid-i Aksa çevresinde yürüttüü kaz çalmalar ve igal altndaki Dou Kudüsteki yasa d yerleim birimlerine kar siyasi ve ekonomik yaptrm uygulamalar çarsnda bulundu.

FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat ise Arap Birlii Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile slam T Genel Sekreteri Yusuf el-Useymine hitaben yazd ve sraile kar acil önlemler alnmasnn gerekliliine vurgu yapt mektubunda, iddetin bölgenin tamamna hakim olmamas için bir an önce igalci sraile yaptrmlar uygulanmal ve Filistin halkna uluslararas koruma salanmaldr. ifadelerini kulland.

ARAP BRLNDEN ULUSLARARASI TOPLUMA SRAL DURDURMA çARISI

Arap Birlii, Mescid-i Aksann güneyinden Burak (Alama) Duvarna çkan tünelin açln knayarak, uluslararas topluma müdahale çarsnda bulundu.

Birlikten yaplan yazl açklamada, Arap Birlii, ABD yönetiminin bilgisi dahilinde Kudüs ehrinde Mescidi Aksaya doru yaplan ve hac yolu olarak isimlendirilen tüneli ve kazlar knamaktadr. denildi.

srailin Kudüsteki kazlarnn tehlikeli sonuçlarna ilikin uyarda bulunulan açklamada, uluslararas topluma siyasi, kanuni ve ahlaki sorumluluk gerei konuya müdahale etme çars yapld.

Açklamada ayrca ABD yönetiminin yanl tutumu uluslararas hukuka aykr ekilde srailin Kudüsü Yahudiletirme projesine destek olarak nitelendirildi.

EZHER SYONSTLERN KUDÜSÜN KMLN DETRME GRMN KINADI

srailin tünel açlna ilikin bir açklama da Msrdaki El-Ezher Kurumundan geldi. Ezher, Siyonistlerin, Kudüsün kimliini deitirme giriimlerini knayarak, bu admn bölgedeki yangn daha da körükledii uyarsnda bulundu.

Uluslararas toplumdan srailin ihlallerini durdurmasn isteyen Ezher, tüm devletlerin dünyadaki Müslüman ile Hristiyan halklarnn haklarnn korunmas ve Filistin meselesine yönelik sorumluluklar yerine getirmelerinin önemini hatrlatt.

Ezher açklamasnda ayrca Siyonist oluumun, Filistin halknn haklarn, topran ve mukaddesatn sürekli aalayan tutumuna son vermesi için bu oluumlara ciddi ve kararl ekilde kar konulmas gerektii vurguland.

MALEZYADAN SRALN YAPTIINA GÖZ YUMMUYORUZ AçIKLAMASI

Malezya Dileri Bakan Seyfeddin Abdullah, srailin gerçekletirdii söz konusu tünel açlnn kabul edilemez olduunu vurgulayarak, unlar söyledi:

srailin bu yaptna göz yummuyoruz, bu hususta kararllmz sürdürerek Filistinlilerin yannda duracaz.

Abdullah ayrca, srailin, bölgede bar sürecini zarara uratan eylemler içinde olduuna dikkati çekti.

SRAL, MESCD- AKSANIN ALTINDA VE çEVRESNDE NE YAPIYOR?

Kudüs halk srailin igal altndaki Dou Kudüste adm adm yürüttüü Yahudiletirme politikalarna ahit olurken, Tel Aviv yönetiminin Mescid-i Aksann altnda ve çevresinde sürdürdüü kaz çalmalar ise Filistinliler için belirsizliini korumaya devam ediyor.

lk defa 1981de Harem-i erifin içindeki Kubbetus Sahraya birkaç metre uzaklktaki Kaytbay Sebiline kadar uzanan bir tüneli fark eden Filistinliler, böylece srailin Mescid-i Aksann altnda yürüttüü kaz çalmalarndan haberdar oldu.

Her ne kadar srail, Mescid-i Aksann altnda yürüttüü kaz çalmalarn inkr etse de Filistinliler açsndan hiçbir zaman bu olgu gerçekliini yitirmedi.

srailin 1996da Mescid-i Aksann Bat Duvarnn (Burak Duvar-Alama Duvar) altnda açtn duyurduu tünel ve daha sonra bu çerçevede açlan dierleri, srailin kutsal mabedin altnda ve çevresinde yürüttüü kaz çalmalarna ilikin üpheleri güçlendirdi.

MÜSLÜMANLARIN LK KIBLES MESCD- AKSA

gal altndaki Dou Kudüste bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanlarn ilk kblesi olma özelliini tayor. Yahudiler, içinde Kble Mescidi ile Kubbetus Sahra Camisinin yan sra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduu Mescid-i Aksa Külliyesinin altnda Süleyman Mabedine ait kalntlarn bulunduu iddiasyla kaz çalmalar yapyor.

Tel Aviv yönetimi 2003ten itibaren Yahudi yerleimcileri, polis korumasnda Aksann avlusuna alyor ve zaman zaman Müslümanlarn girilerine ya snrlamas getiriyor. Birçok radikal srailli örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki kez yklan bir Yahudi tapnann bulunduuna inandklar Harem-i erifin kendileri için de ibadete açlmas çarsnda bulunuyor.

Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dileri Komisyonu, 13 Ekim 20016da Mescid-i Aksann Musevilikle bana dair herhangi bir ibarenin bulunmadna ilikin tasary oylam ve 6ya karlk 24 oyla kabul etmiti. Karar tasars daha sonra UNESCO Yürütme Kurulu tarafndan da onaylanmt.

UNESCO Dünya Miras Komitesi ise 7 Temmuz 2017de srailin Kudüste Mescid-i Aksa ve çevresinde egemenlik hakk iddialar ve yürüttüü yasa d kazlar knayan bir tasary kabul etmiti.

Ana Sayfaya Git