İsrail sandık başında

İsrail'de halk 120 sandalyeli meclise girecek milletvekillerini belirlemek için sandık başında oy kullanmaya başladı.

Haberler 10.04.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erken genel seçimde oy kullanma ilemi, yerel saatle sabah 07.00de balad. Sandklar akam saat 22.00de kapanacak.

Son yllardaki en çekimeli seçimlerden biri olaca belirtilen seçimde 41 parti, 5 milyon 800 binden fazla seçmenin oyunu almak için yaracak.

Seçmenin sanda gidip gitmeyecei merak konusu

Seçimin kaderini belirleyecek olan kararsz seçmenlerin sanda gidip gitmeyecei ise merak konusu.

2015te yaplan bir önceki genel seçimlerde katlm oran yüzde 71,8de kalmt.

srail Babakan Binyamin Netanyahu, ei Sara ile oyunu yerel saatle 10.30da Bat Kudüsteki bir okulda kullanacak.

Anketler Netanyahuyu iaret ediyor

srail basnna yansyan kamuoyu yoklamalarna göre, Netanyahu liderliindeki Likud Partisinin seçimi az farkla önde tamamlamas bekleniyor. Likudu, eski Genelkurmay Bakan Benny Gantz ile eski gazeteci Yair Lapid liderliindeki Mavi-Beyaz ittifaknn takip etmesi öngörülüyor.

Seçim barajnn yüzde 3,25 olduu ülkede, 41 partiden 10 ila 14ünün meclise girecei tahmin ediliyor.

Anketlere göre, hiçbir partinin tek bana iktidara gelmek için gerekli 61 sandalyeye ulamas beklenmiyor, dolaysyla sraili yeni bir koalisyon hükümetinin bekledii ifade ediliyor.

Netanyahunun partisi Likudun ban çektii sa partilerin 120 sandalyeli meclise en az 65 milletvekili sokaca tahmin ediliyor. Bu nedenle Likud seçimden ikinci parti olarak çksa dahi Netanyahunun, rakibi Gantza göre koalisyon hükümeti kurma ansnn daha fazla olduu yorumlar yaplyor. Zira baz sa partilerin Gantz-Lapid liderliindeki koalisyon hükümetinde yer almak istemeyecei ileri sürülüyor.

srail vatanda yaklak 2 milyon Filistinliyi temsil eden partiler ise 2 ayr ittifak çats altnda seçimlere katlyor. Haaretz gazetesinin anketine göre, bu partilerden Eitlik ve Bar için Demokrasi Cephesi (Hada) ile Deiim için Arap Hareketinin (Taal) kurduu ittifakn 7, Ulusal Demokratik Birlik (Beled) ile Birleik Arap Listesinin oluturduu ittifakn ise 4 milletvekili çkarmas bekleniyor.

srailde 2015teki genel seçimler öncesi yaplan kamuoyu aratrmalarndaki yanlma paynn çok yüksek olmas nedeniyle seçime dair tahminlerin tutup tutmayaca, oy verme ileminin bitmesinden ksa süre sonra yaymlanmas beklenen sandk çk anketlerinde belli olacak.

Ana Sayfaya Git