"AB-Türkiye mutabakatının arkasındayız"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, mültecilere ilişkin yapılan Avrupa Birliği (AB)-Türkiye mutabakatının arkasında olduklarını ve bu mutabakattan doğan taahhütleri yerine getireceklerini söyledi.

Haberler 17.09.2019 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maas, Yunanistan Dileri Bakan Nikos Dendias ile yapt görümenin ardndan düzenlenen ortak basn toplantsnda konutu.

ABnin en acil çözmesi gerektii konulardan birinin göç konusu olduunu belirten Maas, Halen daha çok insann, Türkiyeden Yunanistana özellikle deniz yoluyla gelmesini endieyle izliyoruz. Biz AB-Türkiye mutabakatnn arkasndayz ve taahhütlerimizi yerine getireceiz. dedi.

Maas, geçen hafta Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ile telefonda görütüünü ve Türk tarafnn da bu mutabakattan doan taahhütleri yerine getireceinden hareket ettiklerini kaydetti.

Yunanistan hükümetinin mültecilerin ulat adalardaki durumun iyiletirilmesine yönelik ald önlemlerin mülteci sorununun çözümü için önemli olduunu ifade eden Maas, Göç konusunda ortak çkarlarmz var. Yunanistan göçmenlerin ilk ulat ülke. Almanya ise mültecilerin ulamay hedefledikleri ilk ülke. diye konutu.

Maas, Yunan mevkidayla Akdenizin dousunda sondaj faaliyetlerini de ele aldklarn aktararak, bu konuda AB Konseyinin Güney Kbrs Rum Kesiminden yana açk bir tutum sergilediini bildirdi.

Anlamazln daha fazla artmasn istemediklerini belirten Maas, Gerilimin dümesine katk salamak istiyoruz. Genel olarak Kbrs konusunda yeniden diyaloa girilmesinin önemli olacana inanyorum. Bu tür olaylar bunu zorlatryor. ifadelerini kulland.

- Suudi Arabistanda petrol tesislerine saldry knad

Maas, Suudi-Arabistanda iki petrol tesisine yönelik düzenlenen saldrlar sert ekilde knadn dile getirerek, bu saldrlarn hiçbir ekilde hakl çkarlmayacan vurgulad.

Partnerleri ile saldrlardan kimin sorumlu olduunu ve bunun nasl gerçekletiini analiz ettiklerini söyleyen Maas, Bunu saduyulu bir ekilde yapmamz lazm ancak durum endie verici. deerlendirmesinde bulundu.

- Dendiasn açklamalar

Yunanistan Dileri Bakan Dendias da mülteciler konusunda Almanyann verdii katky deerli bulduklarn ifade ederek, Mülteci ve göç aknlarnn tekrar kayg verici boyutlara çkaca beklentisi var. dedi.

Bu konudan etkilenen ülkelerin dayanma göstermesi gerektiini belirten Dendias, 2016nn mart aynda yaplan AB-Türkiye mutabakatnn özellikle uygulamasnn önemli olduunu kaydetti.

Dendias, Yunanistann kinci Dünya Savanda Nazilerin neden olduu zarara karlk Almanyadan talep ettii tazminata ilikin bir soruya, Almanya ile görü ayrl yaadklar konular bulunduunu dile getirerek, Bu görü ayrlklar ilikileri zehirlemeyecek. Bunlar ilikilerin bir parças olarak kalacak. Bu konu sonunda hak ettii ekilde çözülecek. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git