ABD, Suriye'nin kuzeydoğusunda 500-600 asker bırakacak

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD askerlerini Suriye'nin kuzeydoğusundan çıkarma sürecinin sürdüğünü, nihayetinde bölgede 500-600 askerin kalacağını açıkladı.

Haberler 15.11.2019 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Savunma Bakan Mark Esper, ABDnin Suriyenin kuzeyinde 600 kadar askeri muhafaza edeceini söyledi.

Esper, Asya turu çerçevesinde Güney Koreye giderken gazetecilere yapt açklamada, ABD askerlerini Suriyenin kuzeydousundan çkarma sürecinin devam ettiini belirterek, Günün sonunda orada 500-600 askerimiz olacak. dedi.

Mark Esper, Suriyenin güneybatsnda Irak ve Ürdün snrnda El Tanf üssünde konulanan 200 kadar askerin bu gruba dahil olup olmad yönündeki soruya, bahsettii rakamn Suriyenin kuzeydousu için olduu yantn verdi.

Bir soru üzerine, ABDnin bölgede YPG/PKKya yardm etmeyi sürdürdüünü söyleyen ABD Savunma Bakan, Suriyedeki ABD askerlerinin saysnn, özellikle Avrupal müttefiklerin ülkedeki varln güçlendirmesi halinde deiebileceini kaydetti.

Esper, ler deiir. Sahadaki olaylar deiir. Örnein, Avrupadan bize katlan ortaklarmz ve müttefiklerimiz olabilir. Sahada bize katlrlarsa, bu bize oradan daha çok ABD askerini çkarma kabiliyeti tanyabilir. ifadesini kulland.

- Türkiye ile salam bir iliki temin edilmeli

ABD Savunma Bakan Esper, yine bir soru üzerine, Türkiyenin ABD ile Bar Pnar Harekatnda atekes konusunda vard anlamaya genel anlamda uyuyor göründüünü dile getirdi.

Esper, Türk ve Rus askerlerinin, bir ay önce Türk ve ABD askerlerinin yapt gibi Suriyede ortak devriye görevi yürütmesi konusunda ne düündüüne ilikin soruya da misyonlarnn hiçbir zaman Suriye snrnda Türkler ve Kürtler arasnda devriye yapmak olmad, DEA yenilgiye uratmay amaçladklar cevabn verdi.

Türk ve Rus ordularnn birlikte çalmas konusundaki endielerini, bunun NATO yörüngesinden çk anlamna geldiini Türkiyeye ilettiini dile getiren Esper, yllarca iyi bir müttefik olan, Kore Savanda ve Afganistanda ABDnin yannda mücadele eden Türkiyeyi bu yoldan geri çevirmeleri ve salam bir ilikiyi temin etmeleri gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git