ABD-Taliban görüşmesinde düğümler çözülmüyor

Taliban yetkilileriyle ABD temsilcisi arasında 6'ncısı devam eden barış görüşmelerinde ilerleme kaydedildiği açıklansa da uzmanlara göre görüşmelerde elde edilen somut bir şey yok.

Haberler 08.05.2019 - 02:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Taliban yetkilileriyle ABD temsilcisi arasnda 6ncs devam eden bar görümelerinde ilerleme kaydedildii açklansa da uzmanlara göre görümelerde elde edilen somut bir ey yok.

Eylül 2018de ABDnin Afganistan Özel Temsilcilii görevine getirilen ABDnin eski Kabil Büyükelçisi Zalmay Halilzadn Taliban temsilcileriyle 6nc görümesi devam ediyor.

Siyaset uzman Ahmad Saeedi, yapt deerlendirmede, Görümelerde her iki taraf da kendi istek ve endielerini beyan ediyor. u ana kadar gözle görülür bir uzlama salanmad. dedi.

ABDnin Afganistandan çekilme gibi bir niyetinin olmadn ifade eden Saeedi, Talibann da ilk isteinin ülkedeki yabanc güçlerin çekilmesi olduunu ve bu nedenle görümelerin yava ilerlediini söyledi.

Saeedi, Talibann slam Emirlii, Afgan hükümetinin ise slam Cumhuriyeti sistemini istediini belirterek bu yüzden Talibann bar konusunu Afgan hükümeti ile dorudan görümek istemediini dile getirdi.

Talibann ilk art yabanc güçlerin çekilmesi

Taliban ile Bar Müzakere Komisyonu üyesi Sayed Akbar Aga, Taliban, Afgan hükümetiyle dorudan görümek için önce yabanc güçlerin ülkeden çekilme tarihinin netlemesini art kouyor. diye konutu.

Bar için her iki tarafn da fedakarlk yapmas gerektiini aktaran Aga, bar olursa her iki tarafn da kazanacan ve en önemlisi halkn kazanacan belirtti.

Akbar Aga, u ana kadar görümelerde somut bir adm atlmadn ancak baz konular üzerinde ilerleme kaydedildiini sözlerine ekledi.

Beinci görümede neler yaanmt

Katarda geçen haftalarda yaplan ve 16 gün süren Taliban-ABD görümesinde, ABD birliklerinin Afganistandan çekilmesi, Talibann dier terör örgütleriyle ilikisini kesmesi, atekesin yaplmas ve Talibann Afgan hükümetiyle dorudan görümesi konuulmutu.

ABDnin Afganistan Özel Temsilcisi Halilzad, Taliban ile gerçekletirdii beinci görümede, yabanc güçlerin Afganistandan çekilmesi ve ülke topraklarnda baka gruplarn tehdit oluturmamas konularnda uzlama salandn açklamt.

Beinci görümeye Talibann iki numaral ismi Molla Abdulgani Baradar da katlmt.

Önceki görümelerde Taliban heyetine, 5 dil bilen Eski Dileri Bakan Yardmcs ir Muhammad Abbas Stanekzay bakanlk ediyordu.

Halilzad, Eylül 2018den bu yana Talibanla aleni olarak be kez görüme yapt.

Taliban ile bar süreci

Afganistan Cumhurbakan Eref Gani yönetimindeki hükümet için büyük bir tehdit unsuru olan Taliban, halen ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini devam ettiriyor. Baz bölgeleri Talibann kontrolündeki ülkede ciddi güvenlik sorunu bulunuyor.

Afganistan hükümeti, geçen yllarda pek çok kez Taliban ile bar görümelerine balamak için çaba sarf etti ve bu kapsamda Bar Konseyi kurulmasna karn bir sonuca ulalamad.

Hamid Karzainin devlet bakanl döneminde, Afganistan yönetimi ile Taliban arasndaki temaslarn, Katarn bakenti Dohada Haziran 2013te yaplmas planlanyordu. Ancak Talibann ofise Afganistan slam Emirlii tablosu ve bayran asmas üzerine Afgan hükümeti müzakerelerden vazgeçmiti. Ofis bir aydan ksa bir süre sonra kapanm ve böylece bar müzakereleri de ertelenmiti.

Ana Sayfaya Git