ABD'de "beyaz milliyetçi nefret grupları" artıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma 2019'da, ayrımcı grupların sayısının azalmasına karşın, beyaz milliyetçi grupların sayısında artış olduğunu ortaya koyu.

Haberler 20.03.2020 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güney Yoksulluk Hukuku Merkezi (SPLC) isimli kar amac gütmeyen kurulu tarafndan hazrlanan 2019 yl raporunda, beyaz milliyetçi nefret grubu says geçen yl, 2018 ylna göre yüzde 55 artarak 155e çkt.

SPLC sözcüsü Lecia Brooks, yapt basn açklamasnda, Beyaz milliyetçi hareketlerin artmas demokrasimize kar artan bir tehdittir ifadesini kulland.

ABD Bakan Donald Trump ve yönetiminin 2016dan bu yana yürüttüü bakanlk kampanyasnn ar sac nefret gruplarn ve beyaz milliyetçilii tevik ettiini iddia eden Brooks, Nefretin bu ülkede hala büyük bir sorun olduunu gösteren baka göstergeler var dedi.

Müslüman Kart Banazlk kurumunun özel danman Madihha Ahussain de, Mart 2019da, Yeni Zelandada en az 50 Müslümann ibadet halindeyken öldürülmesi ve olayn canl olarak sosyal medyadan yaynlanmas internetin nefret söylemi için arac klnmasna net bir örnektirdeerlendirmesinde bulundu.

SPLC raporu, göçmen kart gruplarn da 2019 ylnda, 2018 ylna göre yüzde 18 arttn ortaya koydu.

KOVD-19 NEFRET SÖYLEMN TETKLYOR

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yaylmasna paralel olarak, çou Asyallara yönelik saldrlarda da art kaydedildi.

Western States Center Genel Direktörü Eric Ward, sac gruplarn merkezlerinden biri olan ABD Pasifik Kuzeybat bölgesinde, Kovid-19 balamnda beyaz milliyetçi söylemlerde art kaydedildiini belirtti.

Uzmanlar, özellikle Asyallara yönelik nefret söylemini artrabilecek etkenler arasnda ABD Bakan Donald Trumpun Kovid-19 ile ilgili olarak çin virüsü ifadesini kullanmasnn etkili olacann altn çizdi.

Ana Sayfaya Git