ABD'nin İran istihbaratı 'çok bulanık'

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Üyesi Himes, "İncelediğim istihbarat raporlarını çok bulanık şeklinde niteleyebilirim. İranlıların başlattıkları faaliyetlerin bir çoğunun bölgedeki saldırgan yaklaşımımıza bir cevap olduğuna inanıyorum" dedi.

Haberler 18.05.2019 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Temsilciler Meclisi stihbarat Komitesi Üyesi Jim Himes, ranla ilgili istihbarat raporlarn deerlendirdi.

Amerikan Daily Beast haber sitesine konuan Himes, Washingtonun Orta Douya yapt askeri ynaa gerekçe gösterilen ranla ilgili istihbarat raporlarn bulank olarak niteledi. rann bölgedeki tehditlerini artrdn gösteren istihbarat raporlarn incelediini belirten Himes, istihbaratn anlalmasnn güç olduunu belirtti.

Beyaz Sarayn Orta Douda rana kar saldrgan yaklamlarnn iki ülke arasndaki gerginliin temel nedeni olduu deerlendirmesinde bulunan Himes, ncelediim istihbarat raporlarn çok bulank eklinde niteleyebilirim. ranllarn balattklar faaliyetlerin bir çounun bölgedeki saldrgan yaklammza bir cevap olduuna inanyorum dedi.

Haberde, ABDnin ranla ilgili istihbarat hakknda bilgi sahibi olan ve isimlerini açklamak istemeyen baz Kongre üyelerinin Trump yönetiminin ran petrolüne yaptrmlar ve Devrim Muhafzlar Ordusunu terör örgütleri listesine dahil etmesinin Tahran yönetimini provoke ettiini söyledii aktarld.

Trump yönetiminin eylemleriyle rann artan agresiflii arasnda dorudan balant olduuna dikkati çeken ismini açklamak istemeyen bir Kongre üyesi de istihbaratn kukulu olduunu belirterek, B-52 bombardman uçaklar, uçak gemisi ve denizcileri göndermemizi gerektiren hiçbir ey yok ifadesini kulland.

ABD-ran gerilimi

Trump yönetimi, 2015te imzalanan nükleer anlamadan 8 Mays 2018de çekildiini açklamt.Sonrasnda Tahran yönetiminin petrol ihracatn hedef alan yaptrmlar uygulamaya koyan ABD, nisan aynda ran Devrim Muhafzlar Ordusunu yabanc terör örgütleri listesine almt.

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani de ABDnin yaptrmlarna karlk 8 Maysta ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir ksmn yeniden uygulamaya baladn ve anlamann taraflarna rann çkarlarn koruyacak önlemler almas için 60 gün süre verdiklerini duyurmutu.

ABD, ksa süre önce randan gelebilecek tehditlere kar tedbir amacyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardman uçaklarndan oluan Bombardman Görev Gücünü Basra Körfezine sevk etmiti.

ngiliz general ABDnin istihbaratn yalanlamt

ABD öncülüündeki terör örgütü DEA Kart Koalisyonun Komutan Yardmcs ngiliz Tümgeneral Chris Ghika, ABDnin eylemlerinin aksine bölgede ranla ilgili tehdit seviyesinin deimediini açklamt.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanl (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban ise yazl bir açklamayla ngiliz General Ghikay yalanlayarak, Koalisyon Komutan Yardmcsnn açklamalar, ABD ve müttefiklerinin elindeki ran destekli güçlerin bölgedeki tehditlerine yönelik istihbaratla ters düüyor demiti.

Ana Sayfaya Git