ABD'nin PYD/PKK'ya askeri yardımı hız kesmedi

ABD, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye yıl içinde birçok kez askeri yardım yaptı. Bunlardan yalnızca birkaçı tespit edilebilirken, son iki haftada 3 kez sevkiyat yapıldı.

Haberler 30.12.2016 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD, PYD/PKKya yl içinde birçok kez askeri yardm ulatrd. Yardmlar, ABDnin örgütün kontrolündeki Hasekede kurduu hava üslerine ve kuzey Iraktaki Erbil kentinden karayoluyla teslim edildi.

Hasekedeki AA muhabirlerinin edindii bilgilere göre, ilk sevkiyat, 7 Nisanda Rümeylan hava üssüne yapld. ABD helikopterleri Rümeylandaki PYD/PKK unsurlarna askeri malzeme yüklü büyük kargolar indirmiti.

Yerel kaynaklar, Washington yönetiminin örgüte yardmlarnn sürekliliine dikkati çekiyor.

Yaz aylarnda younlaan Münbiç operasyonu srasnda askeri yardmlarn hz kazand, Kasm banda balayan Rakka operasyonu öncesinde de youn biçimde devam ettii belirtiliyor.

- Son iki hafta 3 büyük sevkiyat

AA muhabirleri, son 2 haftada askeri yardmlara hz verildiini aktard. ABD helikopterleri, 13 ve 23 Aralkta Rümeylan üssüne kargolar indirdi.

27 Aralkta ise son iki haftann en büyük sevkiyat yapld.

Rümeylana ABD kargo uçaklar inerken, Erbilden yola çkan üstü örtülü onlarca tr da Simarka snr kapsndan geçerek PYD/PKK bölgesine ulat.

Sahadaki hareketlilie ramen, ABDli yetkililer PYD/PKK unsurlarna askeri yardmda bulunmadklarn savunmaya devam ediyor.

ABDnin Ankara Büyükelçisi John R. Bass, 23 Aralktaki röportajnda, Biz PYDye dorudan destek salamyoruz, silah, cephane salamyoruz. demiti. Bassn açklamalarndan saatler sonra da sevkiyat balamt.

Türk yetkililer ise ABDnin PYD/PKKya askeri yardmlarn doruluyor.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu yapt açklamada, Bugüne kadar ABD, YPGye silah vermitir. Nokta. demiti.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da önceki gün, (Frat Kalkan Harekat) Koalisyon güçleri ne diyordu bandan, DEA terör örgütüne kar bütün mücadelemizi sonuna kadar vereceiz diyorlard. Hatta bizi de DEAa destek vermekle suçluyorlard. imdi hepsi ortadan kayboldu. Tam aksine terör örgütüne, DEA da dahil olmak üzere, YPG, PYD bunlara destek veriyorlar. ifadelerini kullanmt.

- Bölgedeki ABD-PYD/PKK üsleri

ABD, Hasekenin kuzeydousundaki Rümeylan ilçesinde Ekim 2015te, Kobaninin (Ayn el-Arab) güneyindeki Harab Ik köyüne de geçen mart aynda hava üsleri kurmutu. Rümeylan, kargo uçaklarnn da inebilecei büyüklükte iken Harab Ik ise imdilik yalnzca askeri helikopterler kullanabiliyor.

PYD/PKK, Suriyenin kuzeydou snrndaki Hasekeden balayarak Hatayn karsna kadar, snr hattnda uzanan bir hakimiyet bölgesi kurmay hedefliyor.

Türkiye ise bu terör koridorunun kurulmasna izin vermeyecei uyarlarn yineliyor.

Ana Sayfaya Git