BM’den Afrin açıklaması

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, "Kente sınır ötesi insani erişim mümkün. Türk hükümeti bugün bize bu konuda istekli olduğunu iletti ve biz de çok kısa sürede konvoy göndermeyi planlıyoruz." dedi.

Haberler 28.03.2018 - 14:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) nsani lerden Sorumlu Genel Sekreter Yardmcs Mark Lowcock, Afrine snr ötesi insani eriimin mümkün olduunu belirterek, Türk hükümeti bugün bize bu konuda istekli olduunu iletti ve biz de çok ksa sürede konvoy göndermeyi planlyoruz. dedi.

Lowcock, BM Güvenlik Konseyinde kabul edilmesinin üzerinden 30 gün geçmesine ramen Suriyede hala uygulanamayan atekes kararnn görüüldüü toplantya telekonferansla katlarak, Konseye sahadaki gelimelere ilikin bilgi verdi.

Suriyede son birkaç aydr imdiye kadar en kötü insani krizlerden birinin yaandn vurgulayan Lowcock, 24 ubatta kabul edilen BMGK kararna ramen Dou Gutada askeri operasyonlar ve hava saldrlarnda bin 700den fazla kii hayatn kaybetti, binlerce kii yaraland. dedi.

ubat aynn ortasndan itibaren 28 salk merkezine saldr düzenlendiini belirten Lowcock, son haftalarda Duma, Haresta, Sakba ve Kefer Batnada binlerce kiinin yerinden edildiini ve 80 bin kiinin am ve krsalna gitmek zorunda kaldn ifade etti.

Lowcock, yaklak 20 bin silahl grup ve sivilin ise Suriyenin kuzeyine geçtiini anlatt.

Afrindeki gelimelere ilikin de deerlendirmede bulunan Lowcock, 183 bin 500 kiinin Afrinden ayrldn ve Tel Rfat, Nubul-Zehra, Menbiç ve Hasekeye gittiini söyledi.

Lowcock, Afrinde 50 bin ila 70 bin arasnda kiinin bulunduunu ve kente snr ötesi insani eriimin mümkün olduunu belirterek, Türk hükümeti bugün bize bu konuda istekli olduunu iletti ve biz de çok ksa sürede konvoy göndermeyi planlyoruz. dedi.

dlibdeki insani durum için katastrofik deerlendirmesinde bulunan Lowcock, geçen aralk ayndan beri kentte 400 bin kiinin saldrlar nedeniyle yerinden edildiini ve yeterli derecede barnak olmayan kente Dou Gutadan da binlerce kiinin gelmeye baladn aktard.

Lowcock, ayrca BMnin gelecek hafta Rakkaya insani deerlendirme amaçl bir heyet göndereceini söyledi.

imdi sözde atekesin sonunda Dou Guta neredeyse dütü

ABDnin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Dou Gutada, Suriyede savan korkunç bitmez tükenmez ritmi haline dönüen kuatmann ve aç brakmann ardndan üçüncü aama olan teslim olmaya ahit olduklarn söyledi.

Yllarca süren kuatma ve açlktan sonra rejimin sivilleri teslim aldn ve BM Güvenlik Konseyinin atekes talep eden kararnn üzerinden 30 gün geçmesine ramen Dou Gutada bombardmann arttn söyleyen Haley, imdi sözde atekesin sonunda Dou Guta neredeyse dütü. diye konutu.

Rusya, ran ve Suriye rejiminin atekes kararyla alay ettiini ve konseyin harekete geçmediini kaydeden Haley, Bugün, Konseyin her üyesi için bir utanç günü olmal. deerlendirmesinde bulundu.

Rusyann kar çkt bir atekes için müzakereler yaptn belirten Haley, Rusyay aldatma, ikiyüzlülük ve vahetle suçlad.

Rusyann BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise Haleynin Rusyaya yönelttii suçlamalar reddederek, Biz BMGKnin 2401 sayl atekes kararnn uygulanmas için somut admlar atan tek konsey üyeyisiyiz. dedi.

Dou Gutadaki tahliyelerin gönüllü olarak yapldn savunan Nebenzia, ABD öncülüündeki koalisyonun Rakkadaki hava saldrlarnda 2 binden fazla sivil ölmü olabilir. Bir kez daha soruyorum; o zaman niye göz yalar ya da insani yardm çarlar olmad. yorumunda bulundu.

BMGKnin mart ay dönem bakan olan Hollandann Dileri Bakan Stef Blok da Suriyedeki durumun ve ilenen insanlk suçlarnn Uluslararas Ceza Mahkemesine tanmas çars yapt.

Ana Sayfaya Git