Akdeniz'de "Türk üçgeni"

Türkiye'ye ait Yavuz sondaj gemisinin Karpaz açıklarına ulaşması Rumları tedirgin etti. Rum medyası, Fatih sondaj gemisi ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin ardından Yavuz'un da bölgeye ulaşmasını, 'kuşatma' ve 'Ada etrafında Türk üçgeni' yorumlarıyla verdi.

Haberler 10.07.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin Dou Akdenizdeki sondaj faaliyetleri, Rum medyasnda geni yer buldu. 2 aydr Baf açklarnda faaliyet yürüten Fatih sondaj gemisi ile Limasolun güneyinde bulunan Barbaros Hayreddin Paa sismik aratrma gemisinin ardndan Türkiyenin ikinci sondaj gemisi Yavuzu da bölgeye göndermesi, Rumlar endieye itti.

Rum basn, Türkiye, Yavuzun Karpaza gelmesiyle Kbrs çevreledi manetini att. Gazeteler, volta atma, kuatma ve Ada etrafnda Türk üçgeni yorumlarna yer verdi. Türk sondaj ve aratrma gemilerinin güvenliinin, 9 insansz hava arac, sava gemileri ve denizaltlarla saland ifade edildi.

RUMLAR TEDRGN

Gazeteler ayrca, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, Dou Akdenizdeki sondaj faaliyetleri konusunda kararl olduuna dikkat çekti. çalmalarla ilgili Rum Bakanlk Sarayndan yaplan açklamada ise, Türkiye tarafndan egemenlik haklarmzn tekrarlanan ihlaller trmandrlyor. Türkiye, uluslararas hukuka aykr ve Avrupa Birliini dikkate almadan bölgede yeni emrivakiler yaratyor ifadeleri kullanld.Rum Yönetimi de Türkiyeyi, Kbrs sorununda BM kararlar temelinde diyaloga çard.

RUSYA SAF DETRD

dlibdeki atekesi Esed ile birlikte yerle bir ederek bölgedeki karkl Türkiyenin üzerine yükleyen Rusya, bu kez Dou Akdenizdeki sondaj faaliyetlerine müdahil oldu. Türkiyenin doalgaz arama faaliyetleri için gönderdii ikinci sondaj gemisinin bölgeye ulamasnn ardndan Rusya tarafndan endieliyiz açklamas geldi.

Rumlarn Dou Akdenizdeki faaliyetlerine misilleme olarak Türkiyenin bölgeye yollad ikinci sondaj gemisi Yavuz, KKTCnin dousuna ulat. Bu hamle ABnin ardndan iin geldiinde Türkiyenin yannda bulunan Rusyay da rahatsz etti.

Rusya Dileri Bakanl, internet sitesinden yaynlad açklamada Kbrsn egemenliine sayg duyulmas gerektiini belirterek u ifadeleri kulland:

Bir baka Türk aratrma gemisinin de Kbrsn münhasr ekonomik bölgesine girdii haberlerinin ardndan, bölgedeki gelimeleri kaygyla izliyoruz. Kbrsn egemenliinin ihll edilmesinin, Kbrs sorununa kalc, adil ve uygulanabilir bir çözüm için artlarn salanmasna yardmc olmayacana inanyoruz. Dou Akdenizdeki krizin kapasitesini artracak admlardan kaçnlmas ölçülü davranma ve siyasi aklla hareket edilmesi; sorunlu konularn çözümü için diyalog ve karlkl çkarlar dikkate alnarak çaba gösterilmesi çars yapyoruz.

Rusya da 5li er ittifaknn yanna geçti

Türkiyenin Dou Akdenizdeki hamlesinden rahatsz olan ve bölgede kirli emeller peinde koan ABD, srail, Güney Kbrs Rum Kesimi, Msr ve Yunanistann ardndan Rusyann da bölgedeki faaliyetleri endie verici olarak yorumlamas tepkilere neden oldu.

Ana Sayfaya Git