“Arakan halkı unutulan kurbanlar haline gelemez”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres: “Küçük çocuklar ailelerinin gözü önünde katledildi. Aile üyeleri işkence görüp öldürülürken, kızlar ve kadınlar toplu tecavüze uğradı. Köyler yakılıp kul oldu”

Haberler 12.07.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ya ölüm korkusuyla burada kal, ya da hayatta kalmak için hereyini brakarak kaç

Birlemi Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanda uygulad etnik temizlie varan politikalar eletirerek, Arakan halk unutulan kurbanlar haline gelemez. ifadelerini kulland.

Bangladeteki Arakan mülteci kamplarn ziyaret eden Guterres, izlenimlerini ABDnin Washington Post gazetesine yazd.

Hiç bir ey beni, kemiklerimi szlatan bu hikayeleri dinlemeye hazrlayamazd. diyen Genel Sekreter, baz raporlarda etnik temizlik olarak tanmlanan vahetin kurbanlarnn yaadklar korkunç tecrübeleri kavramann çok zor olduunu, ancak bunun yaklak bir milyon Arakanl mültecinin gerçei olduunu ifade etti.

Gueterres, Küçük çocuklar ailelerinin gözü önünde katledildi. Aile üyeleri ikence görüp öldürülürken, kzlar ve kadnlar toplu tecavüze urad. Köyler yaklp kül oldu. ifadelerini kulland.

Arakanllarn kendi ülkelerinde, vatandalk dahil en temel insani haklardan mahrum olduuna dikkat çeken Guterres, Myanmar güvenlik güçlerinin sistematik olarak uygulad insan haklar ihlallerinin Arakanl nüfusu terörize ederek Ya ölüm korkusuyla burada kal, ya da hayatta kalmak için hereyini brakarak kaç korkunç seçeneini dayattn belirtti.

Bu krize cevap küresel olmal

Arakanllarn ulatklar yerlerde de çok zor artlarda yaamaya çaltklarn kaydeden Guterres, Bangladeteki mülteci kamplarnn doal olarak dünyann en hzl büyüyen mülteci krizi haline geldiini yazd. Guterres, daha zengin ve büyük ülkelerin mültecilere kaplarn kapattklar bir dönemde Banglade hükümeti ve insanlarnn snrlarn ve gönüllerini Arakanllara açmasndan duyduu memnuniyeti dile getirdi. Guterres, Ancak bu krize cevap küresel düzeyde olmak zorunda. yorumunu yapt.

BM ve insani yardm kurulularnn artlar iyiletirmek için mülteciler ve onlara kucak açan ülkelerle çaltn kaydeden Guterres, daha fazla kaynaa ihtiyaç olduunu vurgulad.

Guterres, yaklak 1 milyar dolarlk insani yardm talebinin sadece yüzde 26 orannda finanse edilebildiine dikkat çekerek, sadece dayanma sözleri yeterli deil; Arakan halknn gerçek yardma ihtiyac var. ifadesini kulland.

Bu krizin bir gecede çözülemeyeceini, ancak devam etmesine de izin verilemeyeceini kaydeden Guterres, Myanmar hükümetinin mültecilere haklarnn tam verildii, güvenli ve onurlu yaamlar teminat altna alnm bir geri dönüü salamak zorunda olduunun altn çizdi.

Guterres, yazsn Arakan bölgesindeki iddetin kök nedenleri kapsaml olarak ele alnmadkça, sefalet ve nefret çatmalara yol açmaya devam edecektir. Arakan halk unutulan kurbanlar haline gelemez. Onlarn bu açk yardm talepleri için harekete geçerek cevap vermeliyiz. ifadeleriyle sonlandrd.

Ana Sayfaya Git