Arap dünyasındaki karanlık işlerin adamı: Dahlan

BAE'nin "truva atı" şeklinde çalışan Muhammed Dahlan, darbe, iç çatışma ve krizlerde oynadığı etkin rolle tanınıyor

Haberler 14.12.2019 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Orta Dou corafyasnda, son yllardaki iç çatma, darbe ve ayrmalarda izi bulunan karanlklar prensi eklinde nitelenen Muhammed Dahlan, silahl terör örgütü FETÖ/PDY ile 15 Temmuz darbe giriimini gerçekletirmek, askeri ve siyasal casusluk gibi suçlamalarla Terörden Arananlar Listesinde krmz kategoriye eklenmesiyle yeniden gündeme geldi.

Filistinden kaçtktan sonra Birleik Arap Emirliklerine (BAE) yerleen, bu ülkenin truva at gibi çalan Dahlan, burada BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyann güvenlik danman rolüyle BAEnin Yemenden Libyaya, Filistinden Afrikaya ykc politikalarn hayata geçirmekte barol oynad.

- Muhammed Dahlan kimdir?

Gazzedeki Han Yunus kasabasnda 1961de dünyaya gelen Dahlan, Fetih hareketi içindeki çalmalar nedeniyle genç yata srail hapishaneleri ile tant. Dahlan girdii srail hapishanelerinde branice örendi.

1993teki Oslo Anlamasnn ardndan Gazzede oluturulan 20 bin kiilik Filistin Önleyici Gücünün bana geçerek CIA ve Mossadn yan sra Arap ve batl istihbarat servisleriyle sürekli temas haline giren Dahlan, Filistin lideri Yasir Arafat ile rekabet etmeye balad.

Dahlann liderlik ettii önleyici gücün hapishanedeki Hamas üyelerine ikence ettii iddialar ve elde ettii güç nedeniyle Gazzenin ad Dahlanistan olarak anlmaya balad.

ABD ve srail ile üpheli ilikiler gelitiren Dahlan, srailin Gazzedeki igalini sürdürdüü süre boyunca kanl siyasi hamlelerle pozisyonunu daha da güçlendirmeye devam etti.

Dahlann kendi kontrolündeki özel ordusu için Hamas ve dier slami gruplara kar kullanmak üzere ABD ve srailden silah ald iddialar da büyük yank uyandrd.

srailin 2005te Gazzeden çekilmesi ve 2006daki seçimlerin Hamasn zaferiyle sonuçlanmasnn ardndan Dahlan, Fetih hareketi saflarnda Hamasa kar kanl ve kirli bir iç çatma balatt.

ABD merkezli Vanity Fair isimli dergi, Hamasn 2006daki seçim zaferi sonrasnda Washington yönetiminin Hamas iktidardan uzaklatrmak için hazrlad komplonun merkezinde Dahlann olduunu ifade etti.

- ABD ve ABnin favori ismi Dahlan

Dahlan, Gazzeden malup bir ekilde çekilirken, Bat eriaya Ulusal Güvenlik Danman koltuunu da kaybetmi olarak döndü.

Bat eriaya geçmesinin ardndan Dahlan, Hamas-Fetih çekimesinde gerilimi artrarak ABD ve sraile hizmet etmekle suçland. Dahlana çeitli suçlamalar yönelten Bat eriadaki Fetih hareketi içinde yer alan isimler de Dahlann Gazzedeki ezeli rakibi olan Hamas lideri smail Heniyye gibi suikast giriimine maruz kald.

Fetih hareketi yetkilileri farkl mecralarda yapt açklamalarda ABDdeki George Bush yönetimi ve Avrupa Birliinin (AB) Dahlan bakan yardmclna getirmesi için Abbasa bask yaptn dile getirdi.

- Sürgün ve derinleen ilikiler

Hakkndaki Arafat öldürdüü ve görevi süresince zimmetine geçirdii paralarla bir servet elde ettii iddialar nedeniyle Dahlan, 2011de Bat eriay terk ederek BAEnin bakenti Abu Dabiye yerleti.

Dahlan, Abu Dabide Veliaht Prens Muhammed bin Zayed Al Nahyann danmanl görevine getirildi.

Hamas yetkilileri, 2010da srail gizli servisi Mossadn Dubaideki bir operasyonuyla öldürülen Hamasn silahl kanadnn kurucularndan Mahmud Abdurrauf el-Mebhuh suikastnda da Dahlana iaret etti.

Karada ve Srbistan ile Abu Dabi yönetimi arasnda araclk yapan Dahlan, Balkan ülkelerine zaman zaman siyasilerin cebine giren milyonlarca dolarlk yatrmn aktarlmasna araclk etti ve Srbistan vatandal ald.

- Libyadaki çatmada arac

Dahlann benzer ekilde BAEnin aktif bir ekilde taraf olduu Libyada Abu Dabi yönetimi ile ülkenin dousundaki silahl lider Halife Hafter arasnda iletiimi salayan isim olduu iddia edildi.

srail ve Filistinli kaynaklara dayandrlan haberlerde, Dahlann 2015te Pariste srailin ar sac dönemin Savunma Bakan Avigdor Liberman ile görütüü aktarld.

Dahlann Abbasn yerine Filistin yönetiminin bana getirilmesi için Ürdün, BAE ve Msr tarafndan Suudi Arabistana sunulmak üzere bir plan hazrland haberleri de bu ismi gündemin üst sralarna tad.

Muhammed Dahlann kirli ilerle elde ettii servetin yüz milyonlarca dolar geçtii iddia ediliyor.

- Filistinli gruplar arasnda rekabetin unsuru

Gazzedeki Hamas yönetimi gerek Katara yönelik bölgede uygulanan tecrit gerekse Msr yönetimiyle arasnn açlmas üzerine Dahlana bavurmak zorunda kald.

Gazzede düzenlenen Filistin Yasama Konseyi toplantsna video konferans yöntemiyle katlan Dahlan, Gazzenin kahraman halknn umutlarn tekrar yeertmek için Hamastaki kardelerimizle ortak çabalarda bulunuyoruz. diyerek, Gazze ve sonrasnda Filistinde üstlenmeye hazrland rol üzerine sinyaller vermiti.

- Arap Baharnn beii ve son kalesi: Tunus

Arap Baharnn doum yeri, kiisel hak ve özgürlükler alannda elde ettii kazanmlar korumasyla son kalesi niteliindeki Tunusun emekleyen demokrasisi, Dahlan araclyla BAEnin ykc ve tehlikeli müdahalelerinin hedefi oldu.

BAE adna Muhammed Dahlann, Tunuslu siyasetçilere yaklaarak, ülkedeki slami eilimli Nahda Hareketinin durdurulmas karlnda para ve finansman destei teklif ettii, ülke basnna skça yansd.

- Yemende rakiplere kar suikast timi

ABD merkezli haber sitesi Buzz Feed, BAEnin, bölgede tehdit olarak gördüü Müslüman Kardeler Tekilatnn (hvan) Yemendeki siyasi kanad Islah Partisi üyelerine suikast düzenlemeleri için Amerikan, Fransz ve srailli emekli askerleri tuttuunu öne sürdü.

Haberde, öldürülecek Islah üyeleri karlnda verilecek ikramiye ve yasal sorunlar amak için BAE ile ABD merkezli paral asker irketi arasnda imzalanan anlamaya yer verildi.

Suikast için tutulan güvenlik irketiyle görümeleri Dahlann gerçekletirdii bilgisine haberde yer verilirken, irketin yetkilisi emekli srail askerleriyle Dahlann fotoraflar da habere eklendi.

- 15 Temmuz darbe giriiminin uluslararas aya

Dahlan hakknda dikkat çekici bir iddia da The Guardian gazetesinin eski Orta Dou Editörü David Hearst tarafndan gündeme getirildi.

Hearst, Dahlann 15 Temmuz darbe giriiminde FETÖ eleba Fetullah Gülen ile Abu Dabi yönetimi arasnda araclk ettiini yazd.

Son olarak, nisan aynda stanbul Cumhuriyet Basavclnca askeri, siyasi ve uluslararas casusluk suçlamasyla yürütülen soruturma kapsamnda BAE için ajanlk yapt ifade edilen iki kii gözaltna alnmt.

- Filistinde Mahmud Abbasa adaylk gözda

Dahlan, kendisini sürgüne gönderen Filistin Devlet Bakan Mahmud Abbasa da defalarca meydan okudu.

Suudi Arabistana ait MBC televizyon kanalna verdii röportajda, Filistinde gerçekleecek bir sonraki seçimlerde aday olma hakkna sahip olduunu belirterek Filistinin bana geçmeye hazrlandnn sinyalini verdi.

Ayn röportajnda Dahlan, Türkiyeye yönelik Orta Douda Osmanl mparatorluunu canlandrma peinde kotuu eklindeki kara propagandasna bavurdu.

Dahlan, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriimindeki rolünüyse reddetti.

çileri Bakanlndan bugün yaplan açklamada, FETÖ/PDY silahl terör örgütü ile 15 Temmuz darbe giriimini gerçekletirmek, anayasal düzeni zorla deitirmeye teebbüs etmek, devletin güvenliine ilikin gizli kalmas gereken bilgileri casusluk maksadyla açklamak, devletin gizli kalmas gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacyla temin etmek, devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin gizli kalmas gereken bilgileri açklama ve uluslararas casusluk yapma suçlarndan adli makamlarca arama ve yakalama kayd bulunan Muhammed Dahlann, Terörden Arananlar Listesinde krmz kategoriye eklendii belirtilmiti.

Ana Sayfaya Git