Bakan Çavuşoğlu: Yurt dışında 32 vatandaşımız koronavirüsten öldü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Maalesef yurt dışında 32 vatandaşımız koronavirüs sebebiyle vefat etti. Gerekli tedbirleri alarak vatandaşlarımızın cenazelerinin ülkemize getirilmesi konusunda gereken desteği veriyoruz" dedi.

Haberler 26.03.2020 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, bakanlk binasnn bahçesinde basn toplants düzenledi. 2 Nisanda yaplacak olan NATO Dileri Bakanlar toplantsn video konferansla gerçekletireceklerini belirten çavuolu, bu toplant öncesi yarn NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefonda görüeceklerini söyledi.

DÜN 8 ÜLKEDEN 2 BN 721 ÖRENCMZ GETRDK

Daha sonra koronavirüs salgnna deinen Bakan çavuolu, yurt dndaki vatandalara en iyi ekilde hizmet etmek için çalmalarn devam ettiini belirterek, Dün akam itibariyle 11 seferle 8 ülkeden 2 bin 721 örencimizi ülkemize getirmi olduk. Daha önce söylediimiz ülkelerin yan sra Msra giden uçamz Sudana da urayarak örencilerimizi ald. Ayn ekilde Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinden gelmek isteyen örencilerimiz de u anda ülkemize getirildi ve örencilerimiz Sakarya, Samsun ve Sivastaki yurtlarda karantinaya alnd. Dier taraftan Fas Dileri Bakan ile görüerek Fastan da 224 vatandamz Türkiyeye getirdik dedi.

32 VATANDAIMIZ KORONAVRÜS SEBEBYLE ÖLDÜ

Uçularn durdurulmas nedeniyle Türkiyede kalan farkl ülke vatandalarnn da ülkelerine dönmeleri için çalma balatldn ifade eden Bakan çavuolu, Maalesef yurt dnda da 32 vatandamz koronavirüs sebebiyle vefat etti. çounluu Avrupa ülkelerinden. Baz vatandalarmzn aileleri, cenazelerini Türkiyeye getirmek istedi ve biz o ailelere gereken yardm yapyoruz. Normal uçular yok ama kargo uçular var. Gerekli tedbirler alnarak vatandalarmzn cenazelerinin ülkemize getirilmesi konusunda da gereken destei veriyoruz diye konutu.

Bu youn gündem nedeniyle d politika çalmalarnn azaldn ama hala devam ettiini kaydeden Bakan çavuolu, arlkl olarak koronavirüse nedeniyle neler yapabilecei ve farkl ülkelerde kalan vatandalarn durumu ile vizesi geçen vatandalara kar ceza uygulanmamas konusunda görütüklerini söyledi.

KORONAVRÜSLE LGL 30 BNDEN FAZLA çARI ALDIK

Daha sonra konsolosluk çar merkezinin salgn nedeniyle 7 gün 24 saat hizmet verdiini hatrlatan çavuolu, öyle dedi:

Bugüne kadar koronavirüsle ilgili 30 binden fazla çar aldk bu çarlara tek tek cevap veriyoruz. Sadece çar merkezimize deil yurt dndaki misyonlarmza ve bizlere ulaan tüm çarlar dikkate alyoruz. Vatandalarmzn taleplerini, hatta eletirilerini tek tek dikkate alyoruz. Sadece benim sosyal medya hesabma 3 bin 200 mesaj geldi. Bunlarn hepsine tek tek döndük. Burada önemli olan yurt dndaki vatandalarmz yalnz brakmamak. Tabi ki Tüm vatandalarmz ülkemize getiririz dersek, bu gerçekçi bir açklama olmaz. Yurt dndaki vatandalarmza çarmzdr, mecbur olmadkça sokaa çkmayn.

69 ÜLKEDEN TIBB MALZEME TALEB GELD

Daha sonra basn mensuplarnn sorularna cevaplayan Bakan çavuolu, spanya ve talya gibi ülkelerin koronavirüsle mücadelede zorlandklarnn ve uluslararas bir mekanizma oluturulursa Türkiyenin bunun neresinde duracann ve Dileri Bakanlaryla yapt görümelerin sorulmas üzerine unlar söyledi:

Bugüne kadar 69 ülkeden tbbi malzeme talebi geldi. Hepsini karlayabilir miyiz? Hayr hepsini karlamamz mülkün deil. Bugüne kadar 17 ülkeye tbbi malzeme gönderdik ve G-20 ülkelerinin Dileri Bakanlaryla yaptmz görümede, esasen uluslararas finans kurumlaryla birlikte böyle bir fonun oluturulmasn teklif ettim. Dün spanya Dileri Bakan ile görütüm. Kendilerinin bizden maske talebi oldu. Hem normal maskeler hem de filtreli maskeler oldu. Dolaysyla bunlar karlayabilir miyiz? Sadece Türkiye deil oluturacamz bu fon ve koordinasyonla hangi ülkenin ne kadar tbbi malzemeye ihtiyac var ve bunlar hangi ülkeden salanabilir, bunlar uluslararas sistem olarak özellikle G-20 ülkeleri olarak bunlar koordine etmemiz gerekiyor. Biz Türkiye olarak bu konularda hassasz. Türkiye insan konularda dünyada birinci sralarda olan bir ülke. Dünyann en zengini deil ama en cömert milletiyiz. Ancak bu Türkiyenin tek bana üstesinden gelecei bir durum deil.

RENCDE ETMEDEN EVLERNE GÖNDERMELYZ

Bakan çavuolu, 65 ya üstü ve kronik rahatszl bulunan vatandalarn sokaa çkmalarnn yasaklanmasyla ilgili görülerinin sorulmas üzerine de öyle dedi:

Devletimiz bir karar alrken vatandalarmza ceza olsun diye almyor. Bilim Kurulumuzun, Salk Bakanlmzn tavsiyeleri dorultusunda kararlar alnyor. Amacmz nedir? Vatandalarmzn can saln korumak. Özellikle yal vatandalarmzn koronavirüs nedeniyle öldüünü dikkate alrsak, 65 ya üst vatandalarmzn sokaa çkamamas gerekiyor. Onlarn ihtiyacn karlamak üzere devletimiz gerekli destei veriyor. Bu duyurular hep birlikte vatandalarmza iletmemiz lazm. Gördük ki son günlerde bunu da suistimal eden vatandalarmz oldu. Yal vatandalarmz rencide edici video çekimleri ve paylamlar oldu. Bu duyurudan haberi olmayan 65 ya üstü vatandalarmz var. Onlar rencide etmeden evlerine göndermeliyiz. Hasta ise gerekli tedbirleri almalyz. Her türlü destei verelim ama onlar da lütfen bu çarya uysun. Sadece onlar deil, darda herhangi bir ii olmayan vatandalarmzn da sokaa çkmamas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git