Barzani'ye şok üstüne şok...

Irak ordusu, Kerkük’teki Keyvan Askeri Üssü’nün kontrolünü ele geçirdi. Ordunun Kerkük’e doğru ilerleyişini sürüyor.

Haberler 17.10.2017 - 08:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pemergelerin çekilmesinin ardndan güvenlik güçlerinin birçok stratejik bölgede kontrolü salad Kerkükte, dumanlar yükselmeye balad. Yaklak 3 yl sonra Kerküke geri dönü içi operasyon balatan Irak ordusu stratejik önem tayan Keyvan Askeri Üssünü de ele geçirdi. Ordu, kritik önemdeki Tuzhurmatu kasabasnn tamamnda kontrolü salad.

Kürdistan Yurtseverler Birliine (KYB) bal Pemergelerin, Kerkükün güneyinden çekilmesiyle birlikte, Irak ordusu ve ona destek veren federal polis güçleri, boaltlan mevzilere yerleip, zrhl araçlarla ana caddelerde denetimi salad.

IRAK ORD GÜçLER

Kerkükün güney bölgesindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayraklar da federal polis güçlerince indirildi. Kente Irak ordusu ve federal polis güçleri girerken, Hadi abinin ise cephe arkasnda kald henüz Kerküke girmedii belirtiliyor.

Kerkükün iç kesimiyle Erbil ve Süleymaniyeye giden yollarn denetimi halihazrda Pemergede. Ancak kentin batsndaki Mekteb Halid Cephesinde ise çatma çkt, söz konusu bölgeden dumanlarn yükseldii görülüyor.

TAM BR KAOS HAKM

Dükkanlarn kepenk indirdii kentte tam bir kaos ortam hakim, mesai günü olmasna ramen i ba yaplmazken, okullar da kapal. Pemergenin ani bir ekilde çekilmesine öfkelenen baz kent sakini Kürtlerin ise gönüllü olarak ellerine silah alp sokak balarnda durduu, Süleymaniyeye dönen Pemerge tanklarnn ise vatandalar tarafndan devrildii görüldü.

Öte yandan baz Kerküklü aileler, oluan kaos ortamndan dolay Erbil ve Süleymaniyeye doru hareket ediyor.

Kerkükteki Türkmen mahalleleri ve parti binalarnn olduu bölgelerde ise sessizlik hakim. Baz Türkmenler ise parti binalar ve sokaklarnn banda olas bir kaosa kar tetikte bekliyor.

PKKLILAR SOKAK BALARINDA

Pemergeden ar silah alan PKKl militanlarn ise ellerindeki silahlar ve bindikleri hummerlarla kent merkezinde tur attklar görülüyor. PKKllarn Pemergenin çekildii kent merkezindeki baz sokak balarn tuttuu, ellerine silah alan gönüllü Kürt sakinleri yönlendirdii iddia ediliyor.

STRATEJK NOKTALAR ELE GEçRLD

Irak ordusu ve federal polis güçleri sabahn erken saatlerinde güneyden ilerleyerek, K1 Askeri Üssü, Baba Gürgür Petrol Yata, Kerkük Kuzey Petrol irketi, KYBnin 70inci Tugay üssü ve Kerkük Havalimannda denetimi tamamen salad.

Ayrca Kerkük Valisinin gece saatlerinde Erbile gittii örenildi., Ordu Kerkük havaliman ve çok sayda petrol üssünü de ele geçirdi. Arafa bölgesinde de iddetli çatmalarn yaand örenildi. Bölgede PKK ile Irak ordusunun çatt kaydedildi. çatmann uzun sürmedii örenildi. Kerkükte Malband adndaki KYB Kerkük Temsilcii binas tamamen boaltld.

TUZHURMATUNUN TAMAMI ELE GEçRLD

Irak ordusunun, Tuzhurmatuda kontrolü salad belirtildi. Irak ordusunun, Tuzhurmatunun Selahaddin iline bal Tuzhurmatu ilçesinde kontrolü salad açkland. Tuzhurmatuda dün balayan Irak ordusu ve pemerge güçleri arasnda yaanan çatmalarda kontrolün Irak ordusuna geçtii belirtildi.

BAD çARIDA BULUNDU

Irak Babakan Haydar badi, Pemerge güçlerine Irak ordusunun kontrolü altnda olmalar gerektii yönünde çarda bulundu.

Irak Babakan Haydar badi, Irak ordusu Erbil-Kerkük ve Süleymaniye-Kerkük yollarnn kontrolünü ele geçirmek üzereyken Barzaniye bal Pemerge güçlerine çarda bulundu. badi, devlet televizyonuda yaymlanan açklamasnda, Kerkük halkndan güvenlik güçleriyle ibirlii içerisinde olmalarn isteyerek, IKBY ve özellikle Kerkükteki halkmzn selametine önem veriyor ve güvenliklerini salama konusunda onlara güvence veriyoruz. dedi.

GÜVENK GÜVENCES VERYORUZ

Görevim, anayasaya göre halka hizmet etmek ve parçalanma riskine maruz kalan ülkenin birliini korumaktr. diyen badi, IKBYdekilerin referandumdan vazgeçmelerini, anayasaya uymalarn ve DEAla mücadeleye odaklanmalarn salamaya, Irak ve halknn karlaaca büyük riski onlara anlatmaya çaltk. Ancak IKBYdeki dostlar ahsi ve parti çkarlarn halkn çkarlarna yelediler. ifadelerini kulland.

IKBYde kendilerine kar koyanlarn anaysaya aykr davrandn vurgulayan badi, bunlarn uluslararas toplumun referanduma kar çkmasn da hafife aldn dile getirdi.

KERKÜK BÖLGESNDE TAKVYE GÜç

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Pemerge Bakanl Sözcüsü Helgurd Hikmet, Kerkükteki baz Pemergelerin geri çekilmesi üzerine Erbilden takviye güç gönderildiini belirtti.

Pemerge Bakanl sözcüsü Hikmet, Kerkükün güneyindeki 4üncü Cephedeki Pemergelerin geri çekilmesi üzerine Erbilden takviye gücün gönderildiini ifade etti.

Kerkükteki son gelimeleri ele almak için Erbilde hareketli saatlerin yaandn belirten Hikmet, ABD öncülüündeki uluslararas koalisyon güçleri ve Pemerge komutanlar arasnda toplant yaplacan söyledi.

Öte yandan KBYli Pemerge Komutan Aras eyh Cengi ise Kerküke balatlan askeri operasyonun uluslararas bir anlama çerçevesinde yapldn ileri sürdü. Cengi, Irak ordusunun 2014 yl öncesinde bulunduu bölgelere dönmek istediini ifade etti.

Ana Sayfaya Git