BM: İdlib'de üç milyon insan risk altında

Uluslararası örgüt, "Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib mutabakatının korunması gerekiyor çünkü şu anda ortaya çıkan yerinden edilmelerden çok endişeliyiz" açıklamasını yaptı.

Haberler 18.06.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Filippo Grandi, Türkiye ve Rusya arasndaki dlib mutabakatnn korunmas gerektiini vurgulayarak, dlib bölgesinde yaayan 3 milyon kii risk altnda. dedi.

Grandi, Suriyede rejim güçleri ve destekçilerinin dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine yönelik youn saldrlarna ilikin AA muhabirinin sorularn cevaplad.

Türkiye ve Rusya arasndaki dlib mutabakatnn korunmas gerekiyor çünkü u anda ortaya çkan yerinden edilmelerden çok endieliyiz. diyen Grandi, dlib bölgesinde yaayan 3 milyon kii risk altnda. Bu bir sorun. ifadesini kulland.

BM Suriye nsani Yardm Koordinatörü Panos Moumtzisin Suriyenin kuzeyindeki çatmalarn younlamas halinde 2 milyon kadar sivilin Türkiyeye girmek isteyebilecei uyarsnda bulunmasn da deinen Grandi, bu konuda herhangi bir tahminde bulunmay tasvip etmediini kaydetti.

dlib Gerginlii Azaltmas Bölgesindeki durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili, neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin kalesi niteliinde.

Halihazrda iç göç ile nüfusu yaklak 4 milyona ulaan dlibin il merkezi, mart 2015te muhaliflerin kontrolüne geçmiti. dlib, rejimin en youn olarak hedef ald bölgelerin banda yer ald.

Türkiye, Rusya ve ran, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etmiti.

Rejim güçleri, dlibin güneydousundaki Sincar beldesi, Ebu dali, Hicaz, Resim el Abit, Remle, Um Cureyn köyleri ile Ebu Zuhur Havaalann 2018in ylnn banda ele geçirmiti. Böylece rejim güçleri, youn saldrlar neticesinde, dlib ili snrlar içine, güneydou yönünden girmiti.

Türkiye ve Rusya, rejim güçlerinin saldrlar karsnda, söz konusu bölge için ek bir mutabakata varmt. Rejim, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Soçide imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor. Kazakistann bakenti Nur Sultanda 25-26 Nisanda Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen 12. toplant srasnda artan saldrlar ayn younlukta devam ediyor.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklar, 25 Nisandan bu yana 126 sivilin yaamn yitirdiini, 325ten fazla sivilin yaralandn belirtiyor.

Ana Sayfaya Git