BM'den 140 bin Suriyeli için "güvenli geçiş" çağrısı

Yerlerinden edilen 140 bin sivil için ülkenin güneybatısında "güvenli geçiş", "acil insani yardım", "koruma" ve "barınak sağlanması" çağrısında bulunuldu.

Haberler 21.07.2018 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM), Suriyenin güneybatsndaki çatmalardan dolay yerinden edilen 140 bin sivilin bölge dna güvenli geçii, acil insani yardm, koruma ve barnak salanmas çarsnda bulundu.

Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserlii (BMMYK) Sözcüsü Andrej Mahecic, BM Cenevre Ofisinde düzenledii basn toplantsnda, yln ilk 6 aynda komu ülkelerdeki Suriyelilerden sadece 13 bininin ülkelerine dönebildiine dikkati çekti.

Ayn dönem içinde Suriye içinde yerinden edilmi 750 bin kiinin de Halep, Humus, Hama, am krsal, Suriyenin güneybat ve kuzeydoudaki evlerine dönebildiini aktaran Mahecic, BMMYKnin evlerine dönen Suriyelilere insani yardmn sürdüreceini ifade etti.

BM GÜVENL GEç çARISI YAPTI

BMMYK, Suriyedeki tüm taraflar, ülkenin güneyinde son dönemde yaanan çatmalardan dolay yerlerinden olan sivilleri korumaya ve onlara güvenli geçi salamaya çaryor. diyen Mahecic, ülkenin güneybatsndaki çatmalardan dolay yerinden edilen ve kapana kslan 140 bin sivile bölge dna güvenli geçi, acilen insani yardm, koruma ve barnak salanmas gerektiinin altn çizdi.

Mahecic, Bear Esed rejimi ve Rus makamlarnn Suriyeli sivillerin evlerine dönüünü salamak amacyla kurmay planlad merkezle ilgili ayrntl bilgileri olmadn söyledi.

Ülkenin güneybatsndaki Dera ve Kuneytra illeri, Astana süreci garantörleri Türkiye, ran ve Rusyann Mays 2017de oluturduu 4 gerginlii azaltma bölgesi içinde yer alyordu. Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytray özel bir anlama kapsamna almt. Ardndan ABD, bölgede destekledii muhaliflere yardmlarn kesmiti.

Ana Sayfaya Git