BM'den İdlib'de "savaş suçu" uyarısı

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi'nin özel danışmanı Najat Rochdi, İdlib'de sivillere yönelik saldırıların savaş suçu teşkil edebileceği uyarısında bulundu.

Haberler 20.07.2019 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersenin özel danman Najat Rochdi, Suriyede dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde sivillere ve salk kurulular da dahil sivil altyap tesislerine yönelik saldrlarn kabul edilemeyeceini belirterek, bu saldrlarn sava suçu tekil edebilecei uyars yapt.

Rochdi, yapt yazl açklamada, sviçredeki BM Cenevre Ofisinde Uluslararas Suriye Destek Grubunun nsani Eriim çalma Grubu toplantsnda dün, BM üyesi ülkelere Suriyedeki acil insani önceliklere destek verilmesi için çarda bulunduunu belirtti.

Ülkede, 11,7 milyon sivilin insani yardma ihtiyaç duyduuna iaret eden Rochdi, bunlarn 5 milyonunun durumunun kritik olduunu vurgulad.

Rochdi, bölgede salk kurulularna yönelik saldrlarn devam ettiine dikkati çekerek, BM tarafndan çatan taraflara koordinatlarn verilmesine ramen bölgedeki en büyük hastanelerden Maarat El Numana yaplan saldrnn BM Genel Sekreteri tarafndan knandn anmsatt.

Suriyede dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde sivillere, insani yardm çalanlarna ve salk kurulular da dahil sivil altyap tesislerine yönelik saldrlarn kabul edilemez olduunun altn çizen Rochdi, bu tür saldrlarn sava suçu tekil edebilecei uyarsnda bulundu.

Najat Rochdi, Deyrizorun dousundaki Tikhi köyüne yaplan hava saldrsnda da sivillerin yaamn yitirdiini ve yaralandn kaydetti. Saldry kimin gerçekletirdiini ise belirtmedi.

AA, sal günü, ABD öncülüündeki koalisyon güçleri ve YPG/PKKl ortaklarnn Tikhi köyünde 13 sivilin ölümüne sebep olduunu duyurmutu.

- El Hol kampndaki insani durum sürdürülemez

YPG/PKK terör örgütünün igalindeki El Hol kampnda büyük çounluu Suriyeli ve Irakl çocuk ve kadnlardan olmak üzere yaklak 70 bin sivilin bulunduunu belirten Rochdi, kamptaki insani durumu sürdürülemez olarak niteledi.

Rochdi, El Hol kampnda uluslararas insancl hukuk ve normlara uyulmas ve çocuklarn korunmas çars yapt.

Rukban kampndan 16 bin 600 sivilin ayrld bilgisini paylaan Rochdi, kampta kalan tahmini 27 bin sivilin de en temel insani yardmlara ve korumaya ihtiyaç duyduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git