BM’den Berlin’de Kıbrıs zirvesi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres İsviçre’de iki yıl önce başarısızlıkla sonuçlanan konferansın ardından Kıbrıs sorununa çözüm bulmak ve müzakereleri yeniden başlatabilmek amacıyla Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’le yarın Berlin’de biraraya geliyor.

Haberler 25.11.2019 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rumlarn dou Akdenizde tek yanl admlar nedeniyle ortaya çkan doalgaz krizi de masada olacak. Guterres zirveden olumlu bir sonuç almas halinde Türkiye, Yunanistan ve ngilterenin de katlmyla yeni bir Kbrs konferans planlyor.

çÖZÜME YOL HARTASI

Zirvede liderler, Kbrs müzakerelerine yol haritas olacak referans kriterleri konusunda anlamaya çalacak. Türk taraf için en önemli madde, kurulacak yeni devlette Rumlarla siyasi eitlik, yani dönüümlü bakanlk ve yönetime Kbrsl Türklerin etkin katlm. Anastasiadis, Türklere siyasi eitlik verilmesini kabul etmiyor. Rum lider aradan geçen iki yl içinde Kbrsta iki devletli çözüm tartmalarn gündeme getirdi, Türklerle dönüümlü bakanlk yerine Rumlarn sürekli bakan olaca parlamenter sistem önerisini masaya koydu. Ademi merkeziyetçi (kurucu devletlerin daha fazla yetkiye sahip olaca) federasyon modelleri de ortaya att. Rum lider ayrca, kriterlere, Türkiyenin garantörlüünün kaldrlarak Türk askerinin Adadan çekilmesini de eklemeye çalyor.

BEKLENTLER DÜÜK

Zirveyle ilgili KKTC ve Kbrs Rum yönetiminde beklentiler düük. Taraflarn önemli konularda anlaamayaca ve sadece güven artrc önlemler ilan edecei ileri sürülüyor.

ALMANYA: HESAPLAR BENDEN

RUM lider Anastasiadis, Berlin zirvesi öncesinde, Para israf olacak diyerek yeni bir tartma balatt. Rum lider, Dileri Bakan Mevlüt çavuolunun, Milli davamz Kbrs konusunda srf müzakere etmek için yeniden masaya oturmayacaz açklamasn eletirirken, para israf konusuna Almanya Dileri Bakanl cevap verdi. Dileri Sözcüsü Christofer Burger, faturann Almanya tarafndan karlanacan belirtti.

Ana Sayfaya Git