Cumhurbaşkanı Erdoğan Mayıs'ta dünya liderleriyle görüşecek

Gelecek ay yoğun bir diplomasi trafiğine girecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli zirvelere katılacak, dünya liderleriyle bir araya gelecek.

Haberler 22.04.2017 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, geride kalan halk oylamasnn ardndan mays aynda youn bir diplomasi trafiine girecek. Dünya liderleri ile bir araya gelecek olan Erdoan, bu kapsamda srasyla Hindistan, Rusya, çin, ABD ve Brükselde temaslarda bulunacak.

Erdoan, öncelikle 30 Nisanda Türkiye-Hindistan Forumuna katlacak. Cumhurbakan sfatyla ilk kez Hindistana gidecek Erdoann ziyareti kapsamnda Hindistan Cumhurbakan Pranab Mukherjee ve Cumhurbakan Yardmcs Hamid Ansari, Hindistan Babakan Narendra Modi ile görümesi bekleniyor.

Görümelerde terörizmle mücadele, ekonomik ve ticari i birliinin arttrlmas, FETÖnün Hindistandaki yaplanmas, Hindistann Nükleer Tedarikçiler Grubu (NSG) üyeliine yönelik destek aramas gibi konularn gündeme gelmesi öngörülüyor.

Erdoann ziyaretinde, Türkiye-Hindistan arasndaki ekonomik ilikileri gelitirmek için bir dizi temaslarda da bulunulacak.

Erdoan, Putin ile Suriyeyi konuacak

Cumhurbakan Erdoan, 3 Maysta Soçide Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile bir araya gelecek. Cumhurbakan Erdoan ile Putinin görümesinde, öncelikle Suriyedeki gelimelerin ele alnmas planlanyor. Görümede, Türkiye ve Rusyann ekonomik ilikileri de masaya yatrlacak.

ki lider, en son 10 Martta Rusyann bakenti Moskovada bir araya gelmiti.

Pekine 28 ülke lideri katlacak

Cumhurbakan Erdoan, Soçi sonrasnda 14-15 Maysta çinin bakenti Pekinde düzenlenecek Kuak ve Yol forumuna katlacak.

Söz konusu zirveye Cumhurbakan Erdoann yan sra Rusya Devlet Bakan Putin, Filipinler Devlet Bakan Rodrigo Duterte, Pakistan Babakan Navaz erif ve Endonezya Devlet Bakan Jokovi Widodonun da aralarnda bulunduu 28 ülke lideri katlacak.

Forumun ayrntl program henüz açklanmazken, toplantlarda tarihi pek Yolunun yeniden canlandrlmasn öngören proje kapsamnda ekonomi, ticaret, finans, teknoloji, kültür, eitim, enerji ve altyap bata olmak üzere birçok alanda uluslararas i birliklerinin gelitirilmesi konularnn masaya yatrlmas bekleniyor.

Toplantlara 110 ülkeden siyasiler, bürokratlar ve akademisyenlerin de aralarnda bulunduu bin 200 kiilik katlm öngörülüyor.

Erdoan-Trump bir araya gelecek

Cumhurbakan Erdoan, çin ziyaretinin hemen sonrasnda 16-17 Maysta ABD Bakan Donald Trump ile bir araya gelecek.

Trump, 16 Nisanda yaplan halk oylamas sonrasnda Cumhurbakan Erdoan telefonla arayarak tebrik etmi, Dostluumuzu önemsiyorum, beraber yapacamz birçok önemli i var. ifadelerini kullanmt.

Öte yandan ABD Bakan Trump, Suriye, Irak ve PKK ile mücadele konularnda Türkiye ile yakn i birlii içerisinde olacan söylemiti.

Cumhurbakan Erdoan, 21 Nisanda A News Televizyonuna verdii mülakatta ise Tarih u anda belirlendi. 15-16 Maysta çine gideceim. çinden oraya geçeceim. Herhalde 16-17 Mays olacak (Trumpla) görüme tarihimiz. Yani çinden 15inde ayrlp, direkt Amerika. ifadelerini kullanmt.

Erdoan, NATOdaki zirveye katlacak

Cumhurbakan Erdoan, ABDde Trump ile görümesinin ardndan 25 Maysta Brükselde yeni NATO karargahnn açl dolaysyla yaplacak liderler zirvesine katlacak.

Zirve, göreve gelmeden önce NATOya eskimi diyen ve ittifakn Avrupal müttefiklerinin savunma harcamalarn artrmasn isteyen ABD Bakan Donald Trump ile dier liderlerin bir araya gelecei ilk uluslararas toplant özellii de tayor.

Liderlerin gündeminde, terörle mücadelenin yan sra savunma harcamalarnn artrlmas büyük bir yere sahip olacak.

Erdoann zirve srasnda baz liderlerle ikili görümelerde bulunmas da bekleniyor.

Ana Sayfaya Git