Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: S-400'de erteleme ya da durdurma söz konusu değil

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, S-400 alımına yönelik, "Şu anda erteleme ya da durdurma gibi herhangi bir şey söz konusu değil. Gündemde de değil." dedi.

Haberler 15.05.2019 - 23:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Romanya Temsilciler Meclisi Avrupa leri Komisyonu Bakan Angel Tilvar kabulünün ardndan Avrupa Birlii (AB) Bakanlnda gazetecilerin sorularn yantlad.

ABDnin S-400 hava savunma sistemlerinin F-35lere ve NATO sistemlerine tehdit oluturabilecei iddias üzerine Türkiyenin ortak bir çalma grubunun kurulmas teklifinde bulunduunu ifade eden çavuolu, Bu komisyonun içinde NATOnun da olmas gerektiini söyledik. diye konutu.

ABD tarafyla bu komisyonun kurulmas, amac hakknda görü alveriinde bulunduklarn anlatan çavuolu, Bu aamadayz yani u anda erteleme ya da baka durdurma gibi herhangi bir ey söz konusu deil. Gündemde de deil. Biz böyle bir çalma grubu olacaksa ön artsz bir ekilde bunu yürütmek, balatmak isteriz. ifadelerini kulland.

çavuolu, ABDnin ortaya att iddialar ya da endielerin doru olup olmadna uzmanlarn karar vermesi gerektiini belirterek, Biz bu konuda kendimize güveniyoruz. O nedenle böyle bir yapc teklifte bulunduk. ABD de kendisine güveniyorsa daha önce de söylediim gibi bu önerimizi kabul etmesi lazm. eklinde konutu.

Bu konuda Türkiye ile ABD arasnda görü alveriinin devam ettiini dile getiren çavuolu, henüz netleen bir ey olmadn söyledi. çavuolu, öyle devam etti:

Ertelemeyi niye biz konualm? Ertelemeyle bu sürecin bir ilgisi yok. Bu bitmi bir anlamadr. u anda ertelemeyle ilgili konuyu konumann zaman da deil. Bu komisyon oturur, çalr ve raporunu da hazrlar. Ondan sonra biz deerlendirmemizi yaparz. Bu ön artlarla bir yere varmak mümkün deil.

Türkiyenin teklifinin iyi niyetli ve yapc olduunu ifade eden çavuolu, ABD de yapc ve iyi niyetliyse bu teklifimizi kabul eder ve uzmanlar bunu deerlendirir. dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin görümesine deinen çavuolu, dlib konusunda çalma grubunun bir an önce bir araya gelmesi konusunda iki devlet bakan mutabk kaldlar. ifadesini kulland. çavuolu, bu hususta çalmalarn younlatrdklarn belirterek unlar kaydetti:

Öncelikle rejimin bu saldrgan tutumunun deimesi lazm. Saldrlarn durdurmas lazm. Bir taraftan siyasi süreç konuulurken, Anayasa Komisyonunun kurulmas konusunda büyük bir mesafe katetmiken, yaklamlar olmuken, rejimin sahadaki saldrganl her eyi berbat edebilir. Önce bunu durdurmamz lazm.

Suriyede sahada karlkl taciz iddialarna ilikin ise çavuolu, Bunlarn delilleriyle masaya konup incelenmesi için de bu çalma grubunun bir an önce bir araya gelmesi gerekiyor. diye konutu.

çavuolu, Türkiyenin rejimin saldrlarnn durdurulmas konusunda tavrnn net olduunun altn çizerek öyle devam etti:

Rejimin saldrlarn durdurmas gerekiyor. Rejimin garantörü ran ve Rusyadr. ran ve Rusyann bu konuda yükümlülüü var. Bizim orada gözlem noktalarmza yönelik bir saldr yok. Bu konuda bir skntmz yok ama endielerimiz var. Her an her ey olabilir bu saldr çerçevesinde. Bunun durdurulmas için çaba sarf ediyoruz.

likilerimizi zehirlemek için FETÖ orada youn çaba sarf ediyor

Türkiyenin Bikek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fratn Krgzistanda bir iftar davetine katlan FETÖcülere tepki göstererek programdan ayrlmasna ilikin soruya çavuolu, Ben olsam aynsn yapardm. Büyükelçimizi doru tutumundan dolay tebrik etmek istiyorum. dedi.

Krgzistann Ankara Büyükelçisine konunun aktarldn kaydeden çavuolu, Krgzistan bizim için karde ülkedir. likilerimizi zehirlemek için FETÖ orada youn çaba sarf ediyor. Maalesef FETÖ, Krgzistanda geçmite olduu gibi birçok kuruma szmtr. Türkiye aleyhine youn bir kampanya yürütüyorlar. eklinde konutu.

Krgzistanda yeni yönetimin FETÖye yönelik ald tedbirlerin memnuniyetle karlandn belirten çavuolu, En son Yüksek Mahkemenin mülkiyet konusunda verdii karar da esasen bir dönüm noktasdr. Fakat o gün bir FETÖ üyesinin davet edilmesinden sonra büyükelçimizin verdii tepki doaldr, doru bir davrantr. Bir FETÖcü teröristle ayn yerde bulunmak istemem demitir. ifadelerini kulland.

Azerbaycan ve GKRY görümesi

çavuolu, Azerbaycan ve Güney Kbrs Rum Yönetimi (GKRY) dileri bakanlarnn Brükselde görümelerinin sorulmas üzerine, bu konuda bir mahsur görülmediini söyledi. çavuolu, Uluslararas ilikilerde herkes herkesle görüür. ifadesini kullanarak, Azerbaycan Dileri Bakannn Ermenistan Dileri Bakan ile de igal edilmi topraklar üzerine görütüünü söyledi.

Azerbaycann Kbrs konusundaki yaklamnn önemli olduunu belirten çavuolu, Bazen Kbrs konusunda gayriresmi ekilde Rum lider (Nikos) Anastasiadis ile ben de görüüyorum. Yine AKELin (Komünist Parti) Genel Sekreteri Türkiyeye geldiinde görütük. Burada önemli olan Kbrs konusunda Azerbaycann tutumudur. Azerbaycan her zaman bizim yanmzda olmutur. Bundan üphemiz yok. dedi.

Türkiye kendi kta sahanlnda sondaj çalmalarn pek ala yapar

Dou Akdeniz konusuna da deinen çavuolu, Türkiyenin ve Kbrs Türk halknn hakkn sonuna kadar savunacaklarn söyledi.

Buna yönelik baz ülkelerden tepkiler geldiini anmsatan çavuolu, P5 ve Avrupa Birlii üyesi ülkelerin büyükelçilerinin Dileri Bakanlna davet edilerek bilgilendirildiini belirtti. çavuolu, Herkes gerçekleri gördü. Türkiye kendi kta sahanlnda sondaj çalmalarn pekala yapar. diye konutu.

KKTCnin ruhsat verdii alanlarda Türkiyenin sondaj çalmalarn sürdüreceini kaydeden çavuolu unlar kaydetti:

Bizim kabul etmediimiz ve içinde olmadmz Münhasr Ekonomik Bölge (MEB) ilan edilmesi, herhangi bir ülke tarafndan, bunun geçerli olduu anlamna gelmez. Bizim olur vermediimiz ve içinde olmadmz bu tür açklamalarn hiç birisi kabul görmez. Bizim için de makbul deildir. Dier taraftan Türkiye kta sahanln BMye de kaydettirmitir. Ayn zamanda KKTCnin ruhsat verdii alanlarda da sondaj çalmalarmz sürdüreceiz.

çavuolu, GKRY, AB ve uluslararas toplumu uyarmalarna ramen, Rum tarafnn, Kbrs Türk halknn haklarn garanti altna almadan tek tarafl sondaj çalmalarn yürüttüklerine dikkati çekti.

Bakan çavuolu, Sorun buradadr. Bu sorunu çözmek gerekiyor. Türkiyeye yönelik söylemlerde bulunmak yerine sorunu kökten çözmek lazm. O zaman Kbrs etrafnda var olan rezervler iyi bir ekilde deerlendirilir ve Türkiye üzerinden de uluslararas piyasalara aktarlabilir. Bu aklc yaklam yerine tek tarafl admlar atarsa biz de gereini yaptk, yapyoruz, yapacaz. ifadelerini kulland.

Sosyal medyada Bekir Gezere yönelik eletiriler

Dileri Bakanl Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü olarak atanan Bekir Gezere sosyal medya mecralarnda imam hatipli olduu gerekçesiyle yöneltilen eletirilere yant veren çavuolu, Hangi liseden mezun olduu önemli deil. Benim bakanlmda imam-hatip mezunu diplomatlar da var. eklinde konutu.

çavuolu, insanlarn mezun olduu okula göre deil, liyakatlerine göre deerlendirmeleri gerektiinin altn çizerek, Bekir Gezerin öncesinde üstlendii görevlerin de son göreve yeterliliine iaret ettiini kaydetti.

Gezerin hem Türkiyedeki devlet kurumlarnda, hem de uluslararas kurumlardaki çeitli görevlerde önemli tecrübeleri olduuna vurgu yapan çavuolu, (Bekir Gezer) iki üniversiteden mezun ve doktora derecesi var. 3 yabanc dili benden daha iyi konuuyor. Bu tür suni eletirileri doru bulmuyoruz. ifadesini kulland.

çavuolu, Bizim bakanlmzda çalan diplomatlarmz, bana göre dünyann en baarl, en bilgili, en donanml diplomatlardr. Ben arkadalarmla gurur duyuyorum. dedi.

Atamalarda objektif kriterler koyduklarna dikkati çeken çavuolu, Önceden belli bir grup diplomat iyi yerlere giderdi. Bakanla döndükten sonra onlar iyi yerlerde görev yapard. imdi bütün diplomatlarmz Afrikaya da gidiyor, Latin Amerikaya da gidiyor, Avrupaya da gidiyor. eklinde konutu.

çavuolu, dünyada tüm bölgelerin kendileri için önemli olduunu belirterek, Bekir Gezere yönelik yürütülen suni tartmalarn yersiz olduu deerlendirmesini yapt.

Anadolu Ajans web sitesinde, AA Haber Ak Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yaymlanmaktadr. Abonelik için lütfen iletiime geçiniz.

Ana Sayfaya Git