Esed rejimi güçleri İdlib il sınırına yaklaşıyor

İdlib mutabakatı gereği ağır silahlardan arındırılmış bölgede ilerleyen rejim güçleri, İdlib ilinin idari sınırlarına yalnızca bir kilometre mesafede bulunuyor.

Haberler 14.05.2019 - 01:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejimi ordusu ile ran destekli yabac terörist gruplardan oluan rejim güçleri, dlib mutabakatna ramen, baz noktalar hedef alan snrl saldrlarnn kapsamn genileterek dlibin idari snrndaki yerleimleri ele geçirmeye hazrlanyor.

Bear Esed rejimi ordusu ile ran destekli yabac terörist gruplardan oluan rejim güçleri, Rusyann hava desteiyle dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinin güney ksmnda son bir haftadr ilerleme çabasn sürdürüyor.

Geçen hafta El çenabire köyü, Osman Tepesi, Kefrenbude ilçesi, Madik Kalesi beldesi, El eria, El Tüveyne, El Kirkat ve Bab Et Taka köylerini ele geçirerek, 17 Eylül 2018 tarihli dlib mutabakatnda belirlenen 15 ila 20 kilometrelik ar silahlardan arndrlm bölgede ilerleyen rejim güçleri, dlibin il snrlarna yaklak bir kilometre mesafeye ulam oldu.

Rejim güçlerinin bundan sonraki hedefinin, El Habit, Es Shriyye ve Kirata köylerini ele geçirerek dlib ilinin idari snrlarna ulamak olduu tahmin ediliyor.

dlib Gerginlii Azaltmas Bölgesindeki durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili, neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin kalesi niteliinde.

Halihazrda iç göç ile nüfusu yaklak 4 milyona ulaan dlibin il merkezi, mart 2015te muhaliflerin kontrolüne geçmiti. dlib, rejimin en youn olarak hedef ald bölgelerin banda geldi.

Türkiye, Rusya ve ran, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etmiti.

Rejim güçleri, dlibin güneydousundaki Sincar beldesi, Ebu dali, Hicaz, Resim el Abit, Remle, Um Cureyn köyleri ile Ebu Zuhur havaalann 2018 ylnn banda ele geçirmiti. Böylece rejim güçleri, youn saldrlar neticesinde, dlib ili snrlar içine, güneydou yönünden girmiti.

Türkiye ve Rusya, rejim güçlerinin, saldrlar karsnda, söz konusu bölge için ek bir mutabakata varmt. Rejim, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Soçide imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor. Kazakistann bakenti Nur Sultanda 25-26 Nisanda Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen 12. toplant srasnda artan saldrlar ayn younlukta devam ediyor.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklar, 25 Nisandan bu yana 126 sivilin yaamn yitirdiini, 325ten fazla sivilin yaralandn belirtiyor.

Ana Sayfaya Git