Esed rejiminde Guta'ya klor gazlı saldırı

Esed rejimi abluka altında tuttuğu Doğu Guta'nı Duma ilçesine klor içerikli kimyasal saldırı düzenledi

Haberler 20.03.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede Bear Esed rejimi ve destekçilerinin abluka altnda tuttuu Dou Gutaya yönelik saldrlar sürüyor.

Dou Gutadaki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, rejim güçleri gece saatlerinde Duma ilçesine klor gazl saldr düzenledi.

Gazdan etkilenen olmazken, rejim ve Rusyann bölgeye yönelik son iki gündeki saldrlarnda Dumada 13, Ayn Termada 7, Harestada 4 ve Arbinde 1 sivil yaamn yitirdi.

Saldrlarda Duma beldesindeki bir cami tamamen yklrken Sivil Savunma, saldrlarn younluu nedeniyle Dou Gutann güneyinde artk hizmet veremiyor.

Esed rejimi ve destekçileri, 3 Martta Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) atekes kararn hiçe sayarak, Dou Gutay ele geçirmek için harekat balatmt.

Rejim güçleri, youn saldrlar neticesinde ilerleyerek, bölgeyi önce ikiye, 12 Mart itibariyle de üçe bölmütü.

Rejim, güney parçada kalan Hammuriye beldesinden muhalif bölgelere çk yollarn hedef alm, yaklak 3 bin sivil rejim güçlerinin kontrolündeki bölgelere çkmak zorunda kalmt.

16 Martta askeri muhalifler Hammuriye beldesinde rejim ile çatmaya girerek, belde merkezinin kontrolünü yeniden ele geçirmiti.

25 sivil yaamn yitirdi

Ayn gün rejim, Kefer Batna beldesindeki bir pazar yerine hava saldrs düzenlemi, 61 sivil yaamn yitirmiti.

BMGK, 24 ubatta ald kararla bata Dou Guta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani atekes ilan edilmesini istemiti. Gecikmeksizin hayata geçirilmesine hükmedilen atekesin nasl balayaca ise belirsiz kalmt.

Rusya, BMGK kararnn ardndan 27 ubatta atekesin her gün 09.00-14.00 (TS 10.00-15.00) saatlerinde geçerli olacak ekilde baladn ilan edip, rejimin buna uyacan ileri sürmütü.

BM Uluslararas Bamsz Suriye Aratrma Komisyonu geçen hafta, rejimin, Dou Gutada sivillere kar kimyasal silah kullanmak, halk açla sürüklemek ve tbbi tahliyeleri engellemek gibi bir dizi fiille sava suçu ilediini duyurmutu.

Muhaliflerin kontrolündeki Dou Gutada 400 bin kii 5 yldr abluka altnda yayor.

Dou Guta, Astana anlamalarnda Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan edilmesine ramen Rusyann garantörlüünü üstlendii Esed rejimi, nisan 2017den itibaren bölgeye yönelik ablukasn sklatrp, son aylarda da saldrlarn iddetlendirdi.

nsani krizin derinletii bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Bunlarn birçou çocuk veya ileri evre kanser hastas. Dou Gutal çok sayda bebek ve çocuk da açlk ve ilaçszlk yüzünden yaamn yitirdi.

Ana Sayfaya Git