Esed'den İdlib'e beyaz fosforlu saldırı!

Suriye'deki rejim güçleri, İdlib çevresindeki yerleşimleri kullanımı yasak olan beyaz fosfor bombasıyla vurdu, saldırının ardından tarım arazileri yandı. Gece saatlerindeki hava saldırılarında ise altı sivil hayatını kaybetti.

Haberler 27.05.2019 - 01:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejimi güçleri, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine dün gece saatlerinde kullanm yasak beyaz fosfor bombasyla saldrd.

Yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre, Esed rejimini, dün gece saatlerinde dlibin güneyindeki Han eyhun ilçesi ve Abidin köyüne beyaz fosfor bombasyla saldr düzenledi.

Bombardmanda Han eyhun ilçesi ile Abidin köyünün çevresindeki tarm arazilerinde yangn çkt.

Söz konusu yangnlar henüz kontrol altna alnamazken, onlarca hektar tarlann mahsul alamadan yand belirtildi.

Sosyal medyaya yansyan görüntülerde düüü net olarak görünen beyaz fosforun, silah olarak kullanm uluslararas sava hukukuna göre yasak.

Soluma yolu ile vücuda alndnda zehirleyen fosfor, daha çok yüksek yanma reaksiyonuyla nefes darlna yol açarak beyin ile akcierlerde ar hasara ve ölüme sebep oluyor.

Han eyhun ilçesi ile Abidin köyü, rejim güçlerinin son iki ayda younlatrd saldrlar nedeniyle büyük ölçüde boalmt. Bu nedenle can kaybnn yaanmad tahmin ediliyor.

Gece bombardman

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi snrlar içindeki sivil yerleimlere dün gece saatlerinde düzenledii hava saldrlarnda ise alt sivil yaamn yitirdi.

Yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre, Esed rejimi ordusu ve ran destekli terörist gruplardan oluan rejim güçleri, dlibin Kefrenbil ve Han eyhun ilçesi ve Ermeneya, Fattere, Termela, Der Sünbül, Has, El Habit köyleri ile Hamann kuzey krsalndaki Kefrenbüde, Latamine ve Kefer Zita ilçesine hava saldrlar yapt.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarndan alnan bilgiye göre, dün gece saatlerinde dlibin Kefrenbil ve Han eyhun ilçeleri, Ermenaya ve Fattere köyleri ile Hamann Latamine ve Kefer Zite ilçelerine gerçekletirilen hava saldrlarnda 6 sivil hayatn kaybetti.

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili, neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin kalesi niteliinde.

Halihazrda iç göç ile nüfusu yaklak 4 milyona ulaan dlibin merkezi, Mart 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geldi.

Türkiye, Rusya ve ran, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etti. Rejim güçlerinin atekesi sk sk ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya, ek mutabakata vard. Rejim, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Soçide imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor. Kazakistann bakenti Nur Sultanda 25-26 Nisanda Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen 12. toplant srasnda artan saldrlar ayn younlukta sürüyor.

Sivil Savunma kaynaklar, 25 Nisandan bu yana yaplan saldrlarda en az 210 sivilin yaamn yitirdiini, 515den fazla sivilin yaralandn belirtiyor.

Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusyann dlib mutabakatn imzalad 17 Eylül 2018den bu yana atekesi ihlal ederek gerçekletirdii saldrlarda 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

Esed rejimi, ran destekli terörist gruplar ve Rusyann hava desteiyle, yaklak yaklak bir ay önce balatt dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine geni çapl saldrlarla 100 kilometrekare civarnda bir alan ele geçirdi. Askeri muhalifler ise söz konusu bölgeleri rejim güçlerinden ele geçirmek için zaman zaman operasyon düzenliyor.

Ana Sayfaya Git