Golan kararına ortak tepki!

Türkiye, Rusya ve İran, Suriye konulu toplantının sonuç bildirisinde, ABD'nin Golan Tepeleri üzerinde İsrail işgalini tanıyan kararını şiddetle kınadı.

Haberler 27.04.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, Rusya ve ran, Kazakistann bakenti Nur Sultanda düzenlenen 12. garantörler toplantsnda, ABDnin igal altndaki Golan Tepeleri üzerindeki srail egemenliini tanma kararn knad.

Toplantnn 2. gününde taraflar nihai bildiri üzerinde uzlamak için ikili ve üçlü toplantlar düzenledi.

Kazakistan Dileri Bakan Yardmcs Muhtar Tleuberdi, Türkiye, Rusya, ran, rejim ve muhalefet heyetinin bir araya geldii ana oturumda kapan bildirisini okudu.

Bildiride taraflarn Suriyenin toprak bütünlüü, bamszl ve egemenliine ballklar vurgulanarak, bu ilkelere evrensel olarak sayg duyulmas gerektii, kim tarafndan, ne tür eylemlerle olduu fark etmeksizin bu ilkelerin baltalanmamas gerektiinin alt çizildi.

Ortak bildiride, Bu balamda (Garantör ülkeler) ABD yönetiminin igal altnda bulunan Golan Tepelerinde srailin igalini tanyarak, uluslararas hukuku, özellikle Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 497 sayl kararn vahim biçimde ihlal eden ve Ortadouda bar ve güvenlii tehdit eden kararn iddetle knad. ifadesi kullanld.

Komu ülkelerin ulusal güvenliini hedef alan ayrlkç gündemlere kar ortak duru sergilenecei ifade edilen bildiride, Suriyenin kuzeydousundaki durumla ilgili istiarelere devam edilecei, bu anlamda bölgedeki güvenlik ve istikrarn ancak Suriyenin egemenlii ve toprak bütünlüüne sayg duyularak salanabilecei vurguland.

dlibde koordineli devriyeler sürecek

Nihai bildiride, ülkede DEA, Nusra Cephesi, Heyet Tahrir am ve BMGKnin terör listesindeki kiilerle mücadeleye devam edileceinin alt çizildi.

Bildiride, taraflarn dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki durumu detayl olarak ele ald, 17 Eylül 2018 tarihli Soçi mutabakatnn tümüyle uygulanmas gerektiinde mutabk kald belirtilerek, koordineli devriyelere ve Türkiye-Rusya-ran Ortak Koordinasyon Merkezinin görevine atfta bulundu.

Sonuç bildirisinde ayrca Suriye ihtilafna askeri çözüm bulunamayacana dikkat çekilerek, BM gözetimindeki siyasi geçi sürecine balla vurgu yapld.

Anayasa Komitesi için istiareler Cenevrede olacak

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile üçlü görümeler yapldnn aktarld bildiride, Anayasa Komitesi kurma çalmalarn hzlandrma, bu konudaki gelecek istiare toplantlarn Cenevrede yapma karar alnd belirtildi.

Lübnan ve Irak gözlemci olarak davet edilecek

Bildiride ayrca taraflarn Astana formatna yeni gözlemci ülkeler eklemeyi de deerlendirdii ve Suriyenin komular olan Irak ve Lübnann davet edilmesinde mutabk kald kaydedildi.

Bildiride, Kasm 2018, ubat ve Nisan 2019da çatan taraflarn alkoyduklar kiilerden bazlarnn karlkl olarak serbest braklmas konusuna da deinilerek, ilgili çalma grubunun bu minvalde çabalarn sürdürecei ifade edildi.

Suriyedeki halka ön art olmadan insani yardm ulatrlmas gerektiine iaret eden bildiride, uluslararas camiaya, özellikle de BMye Suriyeye yardmlar artrma çars yapld.

Bildiride ayrca garantör ülkeler Astana format için yapt giriim ve baarl çalmalar nedeniyle Kazakistan eski Cumhurbakan Nur Sultan Nazarbayeve teekkürlerini iletti.

Bir sonraki toplantnn temmuzda Nur Sultanda yaplaca duyuruldu.

Ana Sayfaya Git