Hafter'i silahla besleyen ülkeler

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, son 5 yılda çoğunluğu Birleşik Arap Emirliklerinden (BAE) olmak üzere Mısır ve Ürdün'den savaş uçakları, silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve zırhlı araçlar içeren askeri ekipman tedarik etti.

Haberler 14.03.2020 - 12:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Stockholm Uluslararas Bar Aratrmalar Enstitüsünün (SIPRI) 2015-2019 yllarn kapsayan raporuna göre, Haftere silah ve ekipman aktarmnda BAE, Msr ve Ürdün öne çkan ülkeler oldu.

Hafter güçlerine çok sayda SHA salayan BAEnin ayn zamanda Belarustan sava helikopterleri alarak bunlar Libyaya aktardna raporda yer verildi. Msrn da sava uçaklarn, Hafter güçlerine gönderdii belirtildi.

Ürdün ve BAEnin de ayrca Hafter milislerine zrhl araçlar salad raporda aktarlrken, BAEnin son dönemde Yemendeki müdahaleci d politikasnn bir örneinin de Libyada görüldüü, BAEnin dünya genelindeki silah ithalatnn son be ylda yüzde 3,4ünü gerçekletirdii ve silahlarnn yüzde 68ini de ABDden ald bilgisi paylald.

ASKER EKPMAN SALADI

Öte yandan, Fransz haber sitesi Intelligence Onlinen ubat ayndaki haberine göre Hafter, Ürdün Hava Kuvvetlerinden alt çin yapm CH-4 modeli SHA alm için anlama imzalamt.

Msr askeri güçlerinin Libyada bulunduu, BAEnin Hafter güçlerine SHA tedarik ettii bunun yan sra Sudanl ve Rus bir irketten paral askerlerin ülkedeki varl BM raporlarna yansmt.

Uluslararas gözlemciler, Libyada Türkiye ve Rusyann ortak atekes çarsnn hayata geçtii 12 Ocak tarihinden, 23 ubata kadar BAEye ait iki askeri havalimanndan 100 kadar kargo uçann Libyann dousu veya Msrdaki askeri hava üslerine hareket ettiini tespit etmiti.

Bu uçaklarda askeri malzemenin yan sra bölgedeki ülkelerden paral savaçlarn tanma ihtimali üzerinde durulmutu.

Bölgede ykc politikalara imza atan Abu Dabi yönetimi, Libyann dousundaki gayrimeru silahl güçlerin lideri Halife Hafterin mali, askeri ve siyasi alanda en koyu destekçileri arasnda yer alyor. Emirliklerin, Sudanllar güvenlik irketinde çalacaklar vaadiyle paral asker olarak Libyaya götürdüü ortaya çkmt.

Libyada Türkiye ve Rusyann ortak çarsyla devreye giren 12 Ocaktaki atekesten sonraki müzakere masalarnda Hafterin atekes anlamalarn imzalamamasnn arkasnda BAEnin bu yönde telkini olduu uluslararas basnda skça zikredildi.

Ana Sayfaya Git