Hamas'a çağrı görüşmeyi bitir

"Hamas'ın, İsraille tek taraflı ateşkes çabasını sonlandırmasından ve 2014'te imzalanan ateşkes üzerinden bir anlaşma sağlanmasından yanayım"

Haberler 20.08.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistin Kurtulu Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Filistin Bamüzakerecisi Saib Ureykat, Hamasn sraille tek tarafl atekes çabasn sonlandrmasndan ve 2014te imzalanan atekes üzerinden bir anlama salanmasndan yana olduunu söyledi.

AA muhabirine konuan Ureykat, müzakereler ve atekesin, FKÖnün eliyle yaplmas gerektiini belirterek, atekesten yana olduunu ancak 2014te Msr araclyla srail ile varlan atekese dönülmesi gerektiini kaydetti.

Hamasa hitaben, Bir grubunun Erihada veya El-Halilde sraille atekes yapmas mümkün mü? Kendi aklnzla karar verin? ifadelerini kullanan Ureykat, ABD ve srail tasarm olan Yüzyln Anlamasnn, Gazze eridini Bat eria ve Kudüsten ayrma temeli üzerine oturduunu aktard.

Hamas, sraille atekes görümelerini sonlandrmal

Ureykat, Gazzesiz bir Filistin devleti olamayaca gibi Gazzede tek bana bir devletin de kurulamayacan savunarak, 2014te olduu gibi Msrn giriimi ve arabuluculuunda srail, FKÖ, Hamas ve slami Cihad arasnda bir atekes salanmasndan yana olduunu belirtti.

Bir Filistinli bir grubun srail ile atekes görümesi, tarihte hiç olmam bir durum. diyen Ureykat, bu durumu abes olarak nitelendirerek, Hamasn görümeleri durdurmasn talep etti.

Ureykat, Filistinli gruplarn deil FKÖnün, Filistin halk adna sraille herhangi bir atekes için görüme yetkisine sahip taraf olduunu söyleyerek u anda atekes için yürütülen çabalar, ulusal projeyi yok etmeye çalan ABDnin Yüzyln Anlamasnn ayan oluturuyor. eklinde konutu.

srailin Haaretz gazetesi, dün, perembe akam toplanan srail Güvenlik Kabinesinin Hamas ile 6 maddede anlamaya vardn iddia etmiti.

Gazetenin iddiasna göre anlama, Gazze ile srail arasnda kapsaml bir atekes salanmas, Gazze eridindeki tek ticari snr kaps olan Kerm Ebu Salimin (Kerem alom) yeniden açlmas, balkçlarn avlanma mesafesini 9 mile çkarmas Gazzeye tbbi ekipman ve insani yardm malzemesinin giriinin salanmas, Hamasn elinde olduu iddia edilen srailli 2 asker ve 2 sivilin iade edilmesi, Gazzenin altyapsnn yabanc sermaye ile yeniden ina edilmesi ile hava ve deniz limannn ina edilmesi konularn içeriyor.

- srailin 2014teki saldrlarnda 2 bin 158 Filistinli ehit oldu

Birlemi Milletler (BM) raporuna göre, srailin Koruyucu Hat Operasyonu adn verdii ve 7 Temmuz 2014te balad saldrlarda, 551i çocuk olmak üzere 2 bin 158 Filistinli ehit olmutu.

Filistinli gruplarn srailin hava saldrlarna roket ve füzelerle karlk vermesi sonucu yaanan çatmalar ve atlan roketler nedeniyle 67si asker, 73 srailli öldü.

Gazzenin altyapsna büyük ölçüde zarar veren ve bir çok kiiyi evsiz brakan saldrlar, Msrn ara buluculuunda, taraflar arasnda 27 Austos 2014te varlan atekes ile son bulmutu.

Ana Sayfaya Git