Hariri'den BMGK'ya "acil" Doğu Guta çağrısı

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Nasır Hariri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) çağrıda bulunarak, "Güvenlik Konseyi üyeleri Suriye rejiminin acımasız kuşatmasını kırmak için şimdi harekete geçmezse, Doğu Guta'daki sıkışan yüzbinlerce sivilin pek çoğu ölecek." uyarısında bulundu.

Haberler 17.12.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MYK Bakan Hariri, BMGKya hitaben yazd mektupta, Dou Gutada 500 çocuun tedavilerinin yaplmas için acilen tahliye edilmesi gerektiini vurgulad.

BMGKya dün ulatrlan mektupta Dou Gutann en savunmasz sakinlerinin bebekler, yallar, hastalar ve yarallardan olutuuna dikkati çeken Hariri, Eer birileri Cenevre süreci için ön koul koyduumuzu söylemeye kalkrsa yanl yönlendirilmi demektir. Bu, BMGKnn 2254 ve 2165 sayl kararlar da dahil uluslararas hukuka dayanan acil bir çardr. ifadesini kulland.

Hariri, Güvenlik Konseyinin gerekli admlar acil ekilde atmas durumunda Dou Gutann Daraya ve Madaya ile ayn kaderi paylamasnn önüne geçilebileceini, aksi halde BMGKnn Suriye rejiminin acmasz kuatmasn imdi krmamas durumunda Dou Gutadaki skan yüzbinlerce sivilin pek çou ölecei uyarsnda bulundu.

Güvenlik Konseyinden kuatmann krlmasnn yan sra bölgeye havadan dahil acil insani yardm ulatrmas çarsnda bulunan Hariri, ayrca Dou Gutaya BM gözlemcilerinin yerletirilmesini ve sava suçlulularnn yarglanmas için uluslararas bir mahkeme kurulmas gerektiinin altn çizdi.

MSTURA REJM ELETRMT

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye konulu Cenevre 8 görümelerinin son gününde düzenledii basn toplantsnda, Dou Gutada 500 civarndaki hasta ve yaral sivillerin tahliyesine ilikin Caferi (rejim heyeti bakan) ile bu konuyu konutum. Ama kendisinden bu sorunun çözümüne yönelik tatmin edici bir cevap alamadm. demiti.

Bakent amdaki Dou Gutada yaklak 400 bin sivil, 5 yldr rejim ve destekçilerinin askeri kuatmasnda tutuluyor. Bölgede gda ve ilaç neredeyse tamamen tükenmi durumda.

UNICEF, 10 Aralktaki yazl açklamasnda, bölgede tedavisi yaplamayan 5 çocuun yaamn yitirdiini, 137 çocuun acilen tahliye edilmesi gerektiini duyurmutu.

Ana Sayfaya Git