Hasankeyf'teki tarihi yapıların güçlendirilmesi için 180 milyon lira bütçe

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde Ilısu Barajı'nın su tutmaya başlamasının ardından, baraj gölünde kalacak tarihi yapıların zarar görmeden su altı turizmine kazandırılması için 180 milyon liralık bütçe ile güçlendirme çalışmaları sürüyor

Haberler 03.03.2018 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda GAPn vizyon projesi ve can damar olan Ilsu Barajnn su tutmaya balamasnn ardndan baraj gölü sahasnda kalacak olan Hasankeyf ilçesindeki tarihi yaplarn sudan zarar görmemesi adna güçlendirme çalmalar 180 milyon liralk bütçe ile yürütülüyor.

Türkiyenin, dolgu hacmi bakmndan 2nci, kurulu güç bakmndan 4üncü büyük baraj olan, Mardin ve rnak il snrlar arasnda, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olma özelliine sahip Ilsu Baraj ve HESte fiziki gerçekleme yüzde 97ye ulat.

Toplam maliyeti 8,5 milyar lira olan barajda haziran ay itibaryla su tutulmaya balanmas planlanrken, Ilsu Barajnn faaliyete girmesiyle sular altnda kalacak olan ilçenin yeni yerleim yerinin inas ve turizme yönelik projelerin uygulanmas hzla sürüyor.

Bu kapsamda baraj gölünde kalacak tarihi yaplarn zarar görmeden su alt turizmine kazandrlmas için güçlendirme çalmalarna 180 milyon liralk kaynak ayrld.

Bu dorultuda düme tehlikesi bulunan 83 kaya kontrollü olarak düürüldü, su altnda kalacak 300 maarada çökme riskinin önüne geçmek için harekete geçildi ve bugüne kadar 100 maarada dolgu çalmas yapld.

Küçük Sarayn güçlendirilmesi için çalmalar devam ediyor.

TARHMZ KORUYUP, KORUMA ALTINA ALIYORUZ

DS 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, AA muhabirine yapt açklamada, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Babakan Binali Yldrm, Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolunun Hasankeyfe büyük önem verdiine iaret ederek, DS Genel Müdürü Murat Acunun her frsatta Ilsu Baraj, HES Projesi ve Hasankeyfteki çalmalar yerinde incelediini söyledi.

Baraj gölünün su alt turizmine açlmasna yönelik güçlendirme çalmalar kapsamnda daha önce ölümlü kazalara da sebebiyet veren, en ufak titreimde dahi düme riski bulunan 83 kayann tamamnn kontrollü müdahale ile herhangi bir patlayc madde kullanlmadan düürüldüünü belirten Kösal, çalmann Kültür ve Turizm Bakanlnn onay ve ilgili birimlerin gözetiminde gerçekletirildiini aktard.

Kösal, güçlendirme çalmalar için Dicle Nehri üzerine 143 metre uzunluunda köprü yapldn dile getirerek, Bu i kapsamnda baraj suyu yükseldii zaman maaralarn suyla temasyla zayf özellikteki kayalarn oyularak üst ksmlarda çöküntü yapmamas ve yukar Hasankeyfin zarar görmemesi için vadilerdeki maaralar dolduruldu. 300 maaradan 100ü bu ekilde dolduruldu. bilgisini paylat.

Küçük Sarayn da sudan zarar görmemesi için güçlendirme çalmalarna balandn aktaran Kösal, betonarme duvar ve çubuklarla Küçük Sarayn suyun geldii en üst kota kadar güçlendirileceini aktard.

Kösal, dört vadide 4 milyon metreküp dolgu yaplacan anlatarak, Güçlendirme çalmalarnn yaklak maliyeti 180 milyon lira. Dicle, aab, Saha ve Dere vadilerinde toplam 4 milyon metreküp dolgu yaplacak. Kurum olarak baraj yaparken tarihimizi de koruyup, koruma altna alyoruz. açklamasn yapt.

- AAB VADSNE ANTK LMAN

Bu çalmalarn ardndan teknelerle Hasankeyfin turizm alanna ulalmas için aab Vadisinin giriine antik liman yaplacak. diyen Kösal, barajda su tutulmaya balanmasnn ardndan yerli ve yabanc turistlerin Hasankeyf Kalesini gezebilmeleri amacyla DS Genel Müdürlüünce proje hazrlandn ifade etti.

Kösal, antik limann tamamlanmasyla turistlerin, yeni Hasankeyften teknelerle limana ulaarak, açk hava müzesi olan Hasankeyf Kalesini, Küçük Saray gezebileceini, dev kanyonlarda doa yürüyüleri yapabileceini dile getirerek, Böylece Hasankeyfteki tarihi yaplar hem turizme kazandrlm hem de güçlendirme ile gelecek nesillere aktarlm olacak. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git