Hiroşima atom bombasında ölenler için ağlıyor

Japonya'nın Hiroşima kenti, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nın sonlarındaki atom bombası saldırısında ölen 140 bin kişiyi anıyor. Kentin Belediye Başkanı Kazumi Matzui, saldırının 75'inci yıldönümünde dünyaya birlik olma ve bencil ulusalcılığı reddetme çağrısı yaptı.

Haberler 07.08.2020 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Japonyann Hiroima kenti bugün insanlk tarihinin en büyük felaketlerinden birinde hayatn kaybedenleri anyor. ABDnin 2. Dünya Savann sonlarnda Hiroimaya att Little Boy adl atom bombas, yars saldr annda, dier yars da sonrasnda olmak üzere 140 bin kiinin ölümüne yol açmt.

SVL TOPLUM BENCL ULUSALCILII REDDETMEL

Dünyadaki ilk nükleer saldrnn 75inci yl vesilesiyle bir bar deklarasyonu açklayan Hiroima Belediye Bakan Kazumi Matzui, dünyaya nükleer silahlar ya da korona pandemisi dahil insanla yönelik her tehdide kar birlik çars yapt. Deutsche Wellenin aktardna göre Matzai, sivil toplumun bencil ulusalcl reddetmesi ve her tür tehdide kar birlik olunmas gerektiini belirterek ülkesini BMnin Nükleer Silahlarn Yasaklanmas Anlamasna taraf olmaya çard. Matzai, Japonyann nükleer silah sahibi ülkelerle nükleer silah olmayan ülkeler arasnda bir arabuluculuk rolü üstlenmesi gerektiini ifade etti.

ABE: JAPONYA ELNDEN GELEN YAPACAK

Japonya Babakan inzo Abe ise Hiroimann 75inci yldönümünde yapt açklamada BM anlamasna deinmedi. Ancak Abe, Atom bombasnn kurban olan tek ülke olarak Japonyann nükleer silahlarn ortadan kaldrlmas için çaba göstermesi bir yükümlülük. Japonya, kalc bar içinde ve nükleer silahsz bir dünya için elinden geleni yapacak dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de bir video mesajyla Hiroima kurbanlarn and. Bölünme, güvensizlik ve eksik diyalog, dünyay dizginlenemeyen bir nükleer yara geri dönmekle tehdit ediyor diyen Guterres, nükleer silaha sahip olan ülkelerin silahlarn modernize ettikleri ve daha tehlikeli silahlar ve nükleer balklar gelitirdikleri uyarsnda bulundu.

Üç GÜN SONRA DA NAGAZAKYE ATILDI

ABD, Hiroimadan üç gün sonra, 9 Austos 1945te de Nagazakiye atom bombas att. Nagazakide de en az 74 bin kiinin hayatn kaybettii tahmin ediliyor. 2. Dünya Sava, atom saldrlarnn ardndan Japonyann 15 Austos 1945te teslim olmasyla sona erdi. Nükleer saldrlarnn etkisi Japonyada yllar boyu devam etti ve binlerci kii radyoaktif kalntlarn yol açt hastalklara maruz kald.

Ana Sayfaya Git