Hükümetten geri adımlar

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ülkede yapılması beklenen büyük gösterilere saatler kala halka hitap ederek, yeni reform paketi açıkladı ve istifa etmeyeceği mesajını verdi.

Haberler 26.10.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Abdulmehdi, konumasna Ülke siyasetinde hizipçilik ve mezhepçilik rejim sorununu beraberinde getirdi. Bunu siyasi gruplar ve siyasetçiler deil, halkmz idrak etti ve geni çapl gösterileriyle dile getiriyor. ifadesiyle balad.

Önümüzdeki hafta içerisinde kabine revizyonuna gidileceini bildiren Abdulmehdi, Kabine revizyonunun kapsad yeni bakanlar siyasi parti mensuplar deil, bamsz kadn ve gençlerden oluacak. dedi.

Abdulmehdi, unlar kaydetti:

Irak devlet müessesesinde yaplan yolsuzlukla mücadele edilecek ve hükümetteki görevi ne olursa olsun yolsuzluk yapan tüm yetkililer kamuoyunun önünde yarglanacak. Bunun için merkez mahkemesi kurulacak. Devletin kontrolü dndaki silahlar toplatlacak ve Hadi abinin daha önce açkladmz yeni yaps uygulamaya konulacak. Babakan, Cumhurbakan ve Meclis Bakanyla tüm üst düzey yönetici ve parlamenterlerin maalar düürülecek. Bu u anki maalarn yarsna kadar inecek.

Yoksul ailelere aylk maa verileceini de duyuran Abdulmehdi, bunun aylk yaklak 100 dolar olacan açklad.

Abdulmehdi, genel ve yerel seçim yasasnda da deiiklie gidilecei ve mevcut Yüksek Seçim Komiserlii üyelerinin de deitirileceini bildirdi. Babakan Abdulmehdi, Irakn bölgesel çatmalardan uzak durmas için bölge ülkelerinin katlmyla bar konferans düzenleyeceklerini de kaydetti.

Gündüz düzenlenmesi beklenen gösterilere de deinen Abdulmehdi, ülkede gösteri yapmak için çileri Bakanlndan izin talebinde bulunulmas gerektiini vurgulad. Abdulmehdi, 25 Ekim günü birlik ve beraberlik günümüz olsun. dedi.

- stifa etmeyecei mesaj verdi

Adil Abdulmehdi, sözlerini öyle tamamlad:

Hükümetin düürülmesi ve erken seçim çarlar meru bir haktr ve iyi gelimedir. Bu çarlara ben de hükümetim de destek vereceiz ancak bu halka bask uygulamakla deil, yasalara uygun ekilde olmal. Hükümetin istifasn isteyenler bunca yl isizlik ve yolsuzluklara sessiz kalanlardr. stifa ülkeyi kaosa terketmek ve erken seçime zorlamak olur. Bu da reform çarlar ve kalknma projelerine aykrdr.

Ana Sayfaya Git