Irak yönetimi karıştı!

Irak'taki Sadr Akımı lideri Mukteda Sadr'ın, göreve geçen Ekim ayında başlayan Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'yi, iyi performans sergilemediği gerekçesiyle azletmek için hazırlık yaptığı iddia ediliyor.

Haberler 21.03.2019 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakta iiler arasnda en büyük tabana sahip Sadr Akm lideri Mukteda es-Sadrn, görevinde baarsz bulduu gerekçesiyle Babakan Adil Abdulmehdinin azledilmesi için kollar svad iddia edildi.

Irak basnnda çkan baz haberlere göre, ülkedeki son genel seçimlerde en çok oyu alarak birinci çkan Sairun Koalisyonu lideri Sadrn, meclisteki ii partilerin ortak aday olarak seçilen Abdulmehdinin, göreve geldii geçen Ekimden bu yana hizmet konusunda iyi performans gösteremedii ve bu yüzden azledilmesi için hazrlklara balad ileri sürüldü.

Abdulmehdiyi, meclisteki koalisyonu ve taraftarlarn sokaa çararak görevden aldrmay planlayan Sadrn, eski Babakan Haydar el badiyi babakanlk koltuuna düündüü belirtiliyor.

-badi ile 2 saat 45 dakika görüme

Saddam Hüseyin rejimi tarafndan idam edilen iilerin dini merci Ayetullah Muhammed Bakr Sadrn olu ve Mukteda Sadrn kuzeni olan Cafer Sadr, 2 gün önce ikamet ettii Lübnann bakenti Beyruttan Badata gelerek, badi ve Abdulmehdi ile ayr ayr görütü.

Meclisteki Reform ve mar Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim (Sadra yakn pozisyonda) ile de görüen kuzen Sadrn Mukteda Sadrn liderlere hükümeti dizayn etme içerikli mesajn ilettii öne sürüldü.

Cafer Sadrn, toplam 2 saat 45 dakika süren en uzun görümeyi ise badi ile yapt örenildi.

Ülke Cumhurbakan Berhem Salih ve Meclis Bakan Muhammed el-Halbusi ile de bir araya gelen Cafer Sadr, yarn da Necefte ii dini otoritelerden Ayetullah Ali es-Sistani ile görüecek.

-Siyasi dengeyi alt üst edecek projeyle gelecek

Sadrn yeni plann eski Babakan Yardmcs Baha el-Araci de, katld bir televizyon programnda dorulad.

Sadr Akm uzun yllar çeitli görevlerde bulunan ve Sadrn bir zamanlar en yakn kurmaylarndan olan Araci, Sadrn yannda uzun yllar siyaset yaptm. Mukteda Sadr, uzun süre gözlerden kaybolursa, biliniz ki yeni projelerle ortaya çkacak. Daha önceleri hep öyle oldu. ifadelerini kulland.

Sadr, bu sefer de siyasi dengeyi alt üst edecek ve devrim niteliinde yeni bir projeyle geri dönecek. diyen Araci, Sadrn devlet yönetiminde baarsz bulduu Abdulmehdinin görevden azlettirip yerine badiyi getirebileceini söyledi.

Hükümetin kurulmas sürecinde sosyal medya hesab üzerinde sk sk açklamalarda bulunarak gündemin kilit ismi konumunda olan Sadr, yaklak 4 aydr gözlerden uzak.

Sadrn öncesinde destek verdii hükümeti izlemeye çekildii öne sürülürken, bu sürede Abdulmehdi yönetiminin snav geçemedii kanaatine vard ve bunun için kollar svad dile getiriliyor.

ii liderin, uzun süreden beri Lübnann bakenti Beyrutta bulunduu da ileri sürülüyor. Belli bir hastalktan dolay istirahate çekildii söylense de Sadrn asl gözlerden uzak durmasnn arkasnda hükümeti yeniden dizayn etme çalmasnn yatt iddias söz konusu.

Mukteda Sadr, Ekim aynda yapt açklamada, baarl olmas için Abdulmehdiye 1 yl süre tandn, aksi halde halk ayaklanmasyla karlaabilecei uyarsnda bulunmutu.

Araci, mevcut Babakann kabinesini tamamlamamas ve yolsuzluk gibi devleti kemiren önemli konularla mücadelede performans sergilememesinin Sadr kzdrdn ve 1 yl beklemeden masay devirmek istediini de sözlerine ekledi.

-Abdulmehdiden ABD ve ngiltere destekliyor mesaj

Dün yapt basn toplantsnda adeta Sadra cevap verir ekilde konuan Abdulmehdi ise, ABD ve ngiltereden hükümetini destekledikleri yönünde mesajlar aldn ifade ederek, Hükümet olarak çizdiimiz programa sahip çktk ve bunu belirlediimiz takvim içerisinde tamamladk. demiti.

Sadrn çevresinden söz konusu iddialarla ilgili resmi herhangi bir açklama henüz yaplmad.

badi ile yeniden yola devam edilmesi projesi iddialarna ilikin eski Babakan badi ve çevresinden de henüz bir yorumda bulunulmad.

Sadra bal Sairun Koalisyonu, 329 sandalyeli mecliste 54 milletvekiliyle birinci grup konumunda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git