Irak'ın Halepçe kentinin yönetiminde kadınlar söz sahibi

Muhafazakar yapısıyla bilinen Irak'ın Halepçe kentinde belediye, kaymakamlık ve üniversite yönetiminde kadınlar yer alıyor.

Haberler 27.11.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devrik lider Saddam Hüseyin tarafndan 16 Mart 1988de Halepçeye düzenlenen kimyasal saldrnn kadn tanklar, bugün kentin en üst düzey görevlerinde bulunuyor.

Baarl belediye bakanlar arasnda saylan 53 yandaki Halepçe Belediye Bakan Kuveystan Ekrem, AA muhabirine yapt açklamada, kentte kadn yöneticiliin güzel bir geçmie sahip olduunu belirtti.

Ekrem, 19. yüzylda Adile Hanmn öncülüünde kadnlarn kent yönetiminde yer almasyla bu serüven balad. Halepçenin ilçe olduu o dönemde, Adile Hanmn kararlaryla ilçe yönetiliyordu. Bu gelenek u ana kadar varln sürdürdü. dedi.

Belediyeye 1993 ylnda memur olarak girdiini, 3 yldr da belediye bakanl yaptn dile getiren Ekrem, bu görevi kendisine layk gören Halepçe halkna teekkür etti.

Halepçede kadnlarn yönetimdeki yerinin Iraka örnek olmas dileinde bulunan Ekrem, Ben bu konuda kentin erkeklerine teekkür ediyorum. çünkü kadna çok sayg duyuyorlar ve yönetimde kadnlarn rol almasn istiyorlar. Bu bir gelenek haline geldi. Kadn yönetici olduum için hiçbir zaman kadn-erkek eitsizlii sorunuyla karlamadm. diye konutu.

Ekrem, belediyedeki ilerinin ev ilerini etkilemediini de vurgulad.

-Ev ve kaymakamlk görevi arasnda denge kurmaya çalyorum

Halepçe Kaymakam Nuha Ahmed de Halepçenin muhafazakar yaps kadnlarn siyasi hayatta ve yönetimde yer almasnn önünde bir engel deil. Zaten olmas gereken de bu. dedi.

lerin younluu nedeniyle ev ileri ve çocuklaryla yeteri kadar ilgilenemediini dile getiren Ahmed, ev ve kaymakamlk görevi arasnda bir denge kurmaya çaltn ifade etti.

Kaymakamlk görevini yaparken, evde ailesinin kendisine destek olduunu aktaran Ahmed, Eim ev ilerinde bana yardmc oluyor. Kaymakamlkta vatandalarn iini icra ettiim gibi evde de annelik görevi ve dier ileri yapyorum. Üstlendiim görevin yükü yüzünden evde ilerde aksama olabilir. Onun için zamanm çok iyi deerlendirmeye çalyorum. Her ikisi arasnda denge kurmaya çalyorum. diye konutu.

Kaymakam Ahmed, görevinde baarl olmasn u sözlerle dile getirdi:

imi seviyorum. Evimi, eimi ve çocuklarm da seviyorum. Onun için her iki görevimi kusursuz yapmak için çaba gösteriyorum. Bunun tam baaramasam da en azndan denge kurmaya çalyorum.

- Her zaman görevin bana ihtiyac olduunu hissettim

Halepçe Üniversitesi Rektörü Mahabad Abdullah ise Irakn ilk kadn rektörü olduunu belirterek, Bu görevi icra etmemde iki faktör var. Birincisi kadn olarak kentte kadnlarn yönetimdeki tarihi yeri. kincisi de kadn olarak bu görevin bana yükledii sorumluluk. dedi.

Kadnlara yönetimde daha fazla görev verilmesi gerektiine vurgu yapan Mahabad Abdullah, Görevlere talip olmadn. Aksine sorumluluk bilinciyle görevler bana teklif edilmitir. Bir kadn olarak görevlerimi en iyi ekilde yapmaya çalyorum. diye konutu.

Günlük yaantsna da deinen Abdullah, sabahlar uyandnda çocuklarna kahvalt hazrladn, daha sonra görevinin bana gittiini dile getirdi.

Kentte tek üst düzey yetkili konumunda bulunan Halepçe Valisi Azad Tevfik de kadn-erkek eitlilii konusunda kentte bir kültür bulunduunu söyledi.

Tevfik, Her ne kadar kadnlarn burada sorumluluk sahibi almasnda bir gelenek bulunsa da yetenek ve diploma genel olarak ön planda tutuluyor. dedi.

Ana Sayfaya Git