Irak'ta göstericilere müdahale: 2 kişi öldü

Basra'nın güneyindeki UmKasr kentinin göstericilerin kontrolüne geçtiği ileri sürüldü. Küveyt, Irak'taki gösteriler üzerine sınıra takviye kuvvet gönderdi.

Haberler 16.07.2018 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakn güneyinde hizmetlerin salanamamas ve yolsuzluk nedeniyle yedi gündür devam eden protesto gösterileri hz kesmiyor. Dün geceden bu yana iddetlenen gösteriler sonrasnda Basrada güvenlik güçleri göstericilere saldrd. Basrada en az 2 göstericinin yaamn yitirdii ifade edilirken bir ksm ar çok sayda göstericinin de yaraland ileri sürüldü.

Basrada protestocular bu sabah kentteki hükümet binas ile havalimann da ele geçirmeye çalt. Küveyt snrnda bulunan Basraya 40 km uzaklktaki UmKasr ehrinin ise göstericilerin kontrolüne geçtii ileri sürüldü. Kerkük snrndaki bir dier kent olan Safwanda da halkn sokaa çkt ifade edilirken Küveytin snr bölgesine takviye kuvvet yd ve güvenlik önlemlerini artrd da gelen bilgiler arasnda.

SOKAA çIKMA YASAINA RAMEN GÖSTERLER SÜRÜYOR

Polisin tazyikli su ve gaz ile müdahalede bulunduu gösterilerde dün geceden bu yana çok sayda göstericinin yaraland belirtilirken halkn sokaa çkma yasana ramen gösterilere devam ettii ifade edildi.

Cuma günü de Basrann kuzeybatsndaki Nasiriye kentinde gösterilere müdahale edilmi, en az 42 kii yaralanmt. Nasriyede bugün düzenlenen gösterilerde ise 20 kiinin yaraland belirtiliyor. Nasriyede yaralananlarn bir ksmnn durumunun ar olduu da gelen bilgiler arasnda.

Önceki gün de Kerbela, Necef ve Badatda halk sokaa dökülmü, Kerbelada eylemciler valilik binasna baskn düzenlemiti. Hükümet gösterileri bastrmak için Kerbela, Necef ve Basrada sokaa çkma yasa ilan ederken, Irak Babakan Haydar Abadi Basrann sorunlarn çözmek için kente 3 milyar 500 milyon dinarlk ek bütçe tashih edildiini açklad.

Savunma Bakanlna bal Ortak Operasyonlar Komutanl, ülkenin güneyinde iilerin younlukta yaad Basra, Kerbela ve Necefte gösterileri kontrol altna almak amacyla ikinci bir uyarya kadar sokaa çkma yasa ilan edildiini açklad. Kerbela kentinde yüzlerce göstericinin, hükümet kart sloganlar atarak il meclis binasna zorla girdii de gelen haberler arasnda.

BADDEN BASRAYA 3 MLYAR 500 MLYON DNAR YARDIM

Irakn Basra ilinde balayan ve ülkenin güneyindeki dier illere yaylan gösteriler devam ederken, Babakan Haydar elbadinin, kamu hizmetlerinin iyiletirilmesi amacyla Basraya 3 milyar 500 milyon dinar tahsis edilmesine karar verdii bildirildi.

Babakanlk ofisinden yaplan açklamada, badinin, su, elektrik ve salk hizmeti alanlarnda kullanlmak üzere Basraya tahsis edilen parann acilen kente gönderilmesini istedii belirtildi.

OLAYLAR NASIL PATLAK VERD?

Irakn petrol zengini kenti Basrada, geçen pazar günü balayan gösteriler daha sonra Zikar, Babil, Meysan, Divaniyye, Necef ve son olarak da bakent Badata sçramt. Meysan kentindeki gösterilerde güvenlik güçlerince açlan ate sonucu 1 kii yaamn yitirmiti. Göstericiler baz kentlerdeki parti binalarn atee vermiti. Irakn güneyinde balayarak bakent Badata sçrayan gösteriler nedeniyle hükümet ehirdeki internet eriimini kesmiti.

Ana Sayfaya Git