Irkçı terör Avrupa'yı esir aldı

Avrupa'da ırkçı söylemin giderek yaygınlaşmasıyla kıta genelinde ırkçı terör de yaygınlaşmaya başladı

Haberler 21.02.2020 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Almanyada Müslümanlar hedef alan ve 9 kiinin öldürüldüü rkç terör saldrs, ktada giderek yaygnlaan rkç terörün katliamlar yapacak kadar büyük bir tehdit haline dönütüünü gösterdi.

AA muhabirinin derledii bilgilere göre, baz rkç terör saldrlarnda ciddi can kayplar meydana gelirken, Avrupada yabanclarn hemen hemen günlük düzeyde sözlü rkç saldrlara da maruz kald görülüyor.

Dier yandan ar saclar, Avrupa bakentlerinde sklkla cami ve sinagog gibi ibadet yerlerini hedef alyor.

Avrupa genelinde ar sac siyasetçilerin popülaritesinin artt ve oy kapma gayesiyle merkez partilerin söylemlerinin arlamas, ktada rkç teröristlerin faaliyet alanlarn genilettii deerlendiriliyor.

- Bat dünyasnda rkç terörde yüzde 320 art

Kasm 2019da yaymlanan Küresel Terör Endeksi, özellikle Bat Avrupa olmak üzere Batda rkç terörün son 5 ylda yüzde 320 arttna dikkati çekti.

Yeni Zelandann Güney Adasndaki Christchurch kentinde cuma namaz esnasnda iki camiye düzenlenen rkç terör saldrs sonucu 51 kiinin hayatn kaybetmesi Bat dünyasnda ar sa ideolojinin ne tür bir tehlike yarattnn açk bir göstergesi olsa da Almanyadaki son saldr, yetkililerin gerekli tedbirleri almadna iaret ediyor.

Ayn zamanda Christchurch saldrsnn Avrupada giderek etkinleen ar saclara da örnek tekil ettii görülüyor. Christchurch suçlusunun internet ortamnda saldrya ilikin paylat manifesto ve video benzerlerinin Avrupal saldrganlar tarafndan da kullanld gözlemleniyor.

ALMANYADA IRKçI TERÖR YÜKSELTE

Almanyada dün akam rkç terörist Tobias R, Hanau kentinde iki ayr kafeye silahl saldr düzenledi. Saldrda 9 kii hayatn kaybetti, 5 kii yaraland.

Saldrgann yabanc dümanl saikiyle hareket ettii, olayn terörist saldr üphesiyle soruturulduu bildirilirken, saldrgann ardnda bir metin ve video brakt belirtildi.

Öte yandan geçen hafta, Almanyada saldr hazrlnda olan ve rkç terör örgütü kurduklar ve destek verdikleri üphesiyle 12 kii gözaltna alnd.

Geçen yl ekim aynda ise rkç terör bir sinagogu hedef ald. Halle kentinde bir sinagogun önünde düzenlenen silahl saldrda iki kii öldü. Saldrgann, saldrdan önce ar sa içerikli bir video yaymlad belirlendi.

Yine Haziran 2019da Almanyann Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke, evinin bahçesinde ar sac Stephan Ernst tarafndan bandan vurularak öldürüldü.

Federal savcln, zanllarn geçmite Nasyonal Sosyalist Yeralt (NSU) terör örgütünü çevreleyen ada yer alan isimlerin olduunu açklamas, 2000-2007 yllarnda Almanyada 8i Türk 10 kiiyi öldüren terör örgütü NSU tehlikesini tekrar gündeme getirdi.

Almanya Dileri Bakan Heiko Maas, bu cinayetin ardndan yapt açklamada, Almanyann rkç terör sorunu olduunu belirtti.

Almanyann Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki Bottrop kentinde de 2019 banda bir rkç terörist, aracn göçmen kökenlilerin üzerine sürerek 8 kiinin yaralanmasna neden oldu. Alman yetkililer, saldrgann temel amacnn yabanclar öldürmek olduunu teyit etti.

Münih kentinde 2016 ylnda bir rkç teröristin, bir alveri merkezine düzenledii saldrda 10 kii hayatn kaybetti, 36 kii yaraland. Zanl, saldr esnasnda rkç söylemler kulland.

- talya

Dier yandan talyann dousundaki Macerata kentinde 3 ubat 2018deki rkç terör saldrsnda, kent merkezine girdii aracndan çevreye ve özellikle Afrika kökenli insanlarn bulunduu bölgeye ate açan Luca Traini, 6 kiiyi yaralad.

Traini, saldrnn hemen ardndan srtna ast talya bayra ile Yaasn talya diye slogan atp Nazi selam verdi.

- NGLTERE

Londrann kuzeyindeki Finsbury Park Camisi yaknlarnda bir kii, 2016 ylnn haziran aynda teravih namaz çk aracn Müslümanlarn üzerine sürdü. Saldrda 1 kii hayatn kaybetti, 10 kii yaraland.

48 yandaki saldrgan Darren Osborne terör balantl cinayet ve cinayete teebbüs suçlarndan 43 yl hapis cezasna çarptrld.

Mahkemede konuan görgü tanklar, Osborneun Tüm Müslümanlar öldüreceim. Müslümanlar teröristtir. diye bardn ve olayn ardndan polisi beklerken de imi tamamladm. Beni artk öldürebilirsiniz. diyerek gülümsediini aktard.

- SVEç

sveçin Göteborg ehrine bal Trollhattan kasabasnda 20 yandaki Anton Lundin Pettersson tarafndan 4 sene önce bir okula düzenlenen rkç terör saldrsnda göçmen kökenli 4 örenci ve 1 öretmen hayatn kaybetti.

Müslüman ve göçmen kartlyla bölgede ün salan ve sosyal medyada, Müslüman ve göçmenlere kar paylamlaryla dikkat çeken rkç terörist Anton Lundin Pettersson, olaydan hemen sonra polis tarafndan silahla öldürüldü.

- NORVEç

Norveçin Barum kentinde geçen sene ar sac 22 yandaki Philip Manshaus, El-Nur slam Merkezi adl camiye saldr düzenlemi ve olayda bir kii yaralanmt. Saldrgan durduran 65 yandaki Pakistan asll Muhammed Rafik ülkede kahraman ilan edildi.

Manshaus, camiye saldrmadan önce çin asll 17 yandaki üvey kz kardei Johanne Zhangjia Ihle Hanseni öldürmütü. Olay sonras polis ifadesinde çin asll kz kardeini öldürdüü için piman olmadn söyleyen Manshaus, cami saldrsnda ise çok sayda Müslüman öldürmeyi hedeflediini itiraf etti.

Avrupada rkç teröre ilikin tehlike çanlar esasen 2011de bu ülkede çalmt. Irkç terörist Anders Behring Breivik, 77 kiinin ölümüne yol açan terör saldrsnn öncesinde bir manifesto yaymlam, çok kültürlülük ve Avrupann slamlamasndan duyduu rahatszl ifade etmiti.

- IRKçI TERÖR ÜSTÜNLÜK FKRNE DAYANIYOR

Irkç terörizm, rk ve kültür gibi baz ortak deerleri paylaan kiilerin dierlerinden üstün olduu ve tüm topluma hükmetmesi gerektiini öne süren tehlikeli bir ideolojiye dayanyor.

Avrupada yükselite olan ar sac partiler de benzer bir ideolojiden besleniyor.

Yakn dönemde ktada terör estiren ar sa ideolojinin önünün alnamamas durumunda, Avrupann temel deerlerinin daha da sarslaca ve sorunun büyüyecei öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git