Johnson'dan parlamentonun tatil edilmesi eleştirilere yanıt

İngiltere Başbakanı Johnson, "31 Ekim'de ayrılmadan önce artık son sürece girmiş olacağız. Bu süre içerisinde parlamentonun çokça zamanı olacak." dedi.

Haberler 31.08.2019 - 11:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngiltere Babakan Boris Johnson, parlamentonun tatilinin uzatlmas kararna ilikin yaplan eletirilere yönelik, vekillerin, ngilterenin Avrupa Birliinden (AB) çk öncesinde tartmak için çokça vakti olacan ifade etti.

Sky Newsin haberine göre, Johnson, 31 Ekimde ayrlmadan önce artk son sürece girmi olacaz. Bu süre içerisinde, parlamentonun çokça zaman olacak. (Vekiller) Brexiti aslnda gerçekletirmeden son üç seneyi tartarak harcad. Daha fazla deerlendirmek için çokça vakitleri olacak. deerlendirmesinde bulundu.

Kraliçe II. Elizabeth, Johnsonn talebini kabul etmiti

Babakan Johnsonn çaramba günü, 9 Eylül-14 Ekimde parlamentoyu tatil etme talebini Kraliçe II. Elizabethe iletmi, Kraliçe de bunu kabul etmiti.

Muhalefet ise parlamentonun tatil edilmesi giriimini anayasal zorbalk olarak nitelendirmiti.

Öte yandan Muhafazakar Partinin skoçya kolunun lideri Ruth Davidson dün görevinden istifa etmiti. Johnsonn anlamasz Brexit yanls tutumunu eletiren Davidsonn, istifa kararnda, hükümetin dün ald parlamentoyu tatil etme kararnn da etkisi olduu belirtiliyor.

Dilekçede imza says 1,5 milyonu geçti

Öte yandan ngiliz parlamentosunun dilekçelere ayrlm internet sitesinde, Johnsonn parlamentoyu tatil etme kararna kar imzaya açlan dilekçedeki imza says, u anda kadar bir milyon 605 bin saysna ulat.

Dilekçede, 50. madde süresi yeterince uzatlmadkça ve ngilterenin ABden ayrlma karar iptal edilmedikçe parlamento tatil edilmemeli veya datlmamal. talebi yer alyor.

Brexit süreci

Baz milletvekilleri, Johnsonn talebini parlamentoya darbe diye nitelendirirken, bazlar ise Genel Kurul Salonundan polis zoruyla çkarlana kadar ayrlmayacaklarn açklamt.

Johnson, 31 Ekimde anlama olsun veya olmasn ngiltereyi ABden ayrmaktaki kararlln sk sk yineliyor.

Eski Babakan Theresa Mayin AB ile vard Brexit anlamas, parlamentoda üç kez reddedilmiti.

ngiliz parlamentosu, 29 Martta gerçeklemesi gereken anlamasz Brexiti yasa çkartarak engellemi, hükümet ABnin de onayyla Brexiti 31 Ekime ertelemiti.

ngiltere, 2016daki referandumda yüzde 48e kar yüzde 52 oyla ABden ayrlma karar almt. ngilterenin parças skoçyada ise halkn yüzde 62si AB üyeliinden yana oy kullanmt.

Ana Sayfaya Git