Katliamları savundu!

Suriye'deki rejimin lideri, Astana'daki barış görüşmelerinde her şeyi müzakere etmeye hazır olduğunu ve bir sınır bulunmadığını ilan etti.

Haberler 10.01.2017 - 07:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binlerce sivilin hayatn kaybettii Halepte rejimin düzenledii hava bombardmanlarn savunan Esad, can kayplarn ödenmesi gereken bir bedel olarak tanmlad.

Fransz gazetecilere röportaj veren am rejimi lideri Bear Esadn sözlerini, Suriyedeki resmi medya organlar aktard. 23 Ocakta Kazakistann bakenti Astanada balayacak bar görümelerinde her konuyu görümeye hazr olduunu söyleyen Bear Esad, u açklamay yapt:

Krizi sona erdirecek ya da Suriyenin geleceini konuacak müzakereler için snr yok. Ancak dier taraftan masada kim olacak? Bunu henüz bilmiyoruz. Gerçek Suriye muhalefeti mi olacak? Gerçek derken, kökleri Suriyede olandan söz ediyorum. Suudi, Fransz ya da ngiliz deil. Müzakerelerin baars, buna bal.

Gazetecilerden gelen Bakan olarak pozisyonunuzu da müzakere etmeye hazr msnz? Tartmaya açld...? eklindeki soruya Esadn yant Elbette ancak benim pozisyonum anayasal. Anayasada da bakann hangi yollarla deiecei açk bir ekilde yer alyor... Eer onu istemiyorsanz, sanda gidelim oldu.

HALEPE BOMBARDIMANI SAVUNDU

Esad, ayn röportajda Aralk aynda muhaliflerin tahliye edildii Halepte rejimin düzenledii hava saldrlarnn meru olduunu savundu. am rejimi lideri, Bu bedel bazen ödenmeli ama sonunda halk teröristlerden kurtulmu oldu dedi.

Halepteki ykm ve sivillerin ölümünü Bir Suriyeli olarak bunu görmek çok ac verici sözleriyle deerlendiren Esad, Her sava kötüdür diye ekledi.

Esad ayrca, Sivilleri kafa kesen ve öldüren muhaliflerin yönetimi ve basks altnda brakmak daha m iyiydi? diye sordu.

Birlemi Milletler, sonbaharda iddetlenen Halepteki çatmalar srasnda rejim ve destekçilerinin hava saldrlarnn sava suçu olabileceini daha önce ilan etmiti. am rejiminin en büyük koruyucusu Rusya hava bombardmanna 2015te balamt ve Halepteki saldrlara da katld.

Muhaliflere yakn Londra merkezli Suriye nsan Haklar Gözlemevi, Halepte yaklak be yl önce balayan çatmalarda 21 bin 500 sivilin hayatn kaybettiini tahmin ediyor.

KNC ADIM ASTANA

Bar görümeleri, Türkiye ve Rusyann garantörlüünde imzalanan atekesten sonra ikinci adm özelliini tayor.

30 Aralkta balayan atekeste, bugüne kadar baz ihlaller olsa da silahlar susmu durumda. imdiye kadar en büyük çatmalar, bakent amn su kayna Vadi Barada çevresinde gerçekleti. Bear Esad, muhaliflerin bakentin en önemli su kaynan igal ettiini ileri sürerek askerlerin söz konusu noktay geri alacan söyledi.

ID ve adn amn Fethi Cephesi olarak deitiren El Nusra Cephesi, atekes kapsamnda deil.

ç savan altnc yln doldurmak üzere olduu Suriyede, ilk gösteriler Mart 2011de balamt. Ksa sürede silahl çatmaya dönüen olaylar sonucunda bugüne kadar yüz binlerce insan hayatn kaybetti, milyonlarca Suriyeli de evini terk etmek zorunda kald. Halihazrda milyonlarca Suriyeli snmac bata Türkiye ve Lübnan olmak üzere baka ülkelerde ayakta kalmaya çalyor.

Suriye mevcut tabloda dört ayr parçaya bölünmü durumda. Ülkenin güneyini ve Halepi rejim güçleri, baty muhalifler, kuzeyi Kürtler ve douyu da terör örgütü ID kontrol ediyor. Ancak kuzeyde PKKnn Suriye uzants YPG etkin ve Ankara örgütün özellikle Frat Nehrinin dousunda kalmasn istiyor. Türkiyenin destekledii Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), 24 Austosta balatlan snr ötesi harekatla kuzeydeki Cerablus-Azez hattn IDden temizledi ve ksa sürede güneydeki El Baba kadar indi.

Ana Sayfaya Git