'Komşumuz da Ege'de olası bir kaza tehlikesini anlıyor'

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "(Savunma bakanlıkları arasındaki) Görüşmeler iyi bir ortamda gelişti. Komşumuz da Ege'de olası bir kaza tehlikesini anlıyor." dedi.

Haberler 25.05.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yunanistan Babakan Aleksis çipras, pazar günü düzenlenecek Avrupa Parlamentosu ve yerel seçimler öncesi devlet televizyonu ERTye mülakat verdi.

Türkiye ve Yunanistan savunma bakanlklar heyetleri arasndaki görümeleri deerlendiren çipras, Görümeler iyi bir ortamda geliti. Komumuz da Egede olas bir kaza tehlikesini anlyor. Bu toplantlara ilikin karar, benim Ankaradaki ziyaretim srasnda alnmt. diye konutu.

çipras, Türkiye ile görümelere yönelik muhalefet ve basndan gelen eletirilere yant olarak, iletiim kanallarnn her zaman açk tutulmas gerektii mesajn verdi.

Dou Akdenizdeki gelimelere ilikin Türkiyeyi tahrik edici hareketlerde bulunmakla suçlayan çipras, Biz anlamay arzu ederken Türkiye konumay reddediyor, kkrtc eylemlerde bulunuyor. Türkiyenin bu taktii çkmazdr ve günün sonunda bunu anlayacaktr. iddiasn yineledi.

TÜRKYENN HASSASYET

Türkiyeden gelen, aralarnda diplomatlarn ve üst düzey askeri yetkililerin bulunduu karma komisyon ile Yunanistan Savunma Bakanl heyeti arasnda Ege Denizinde güven artrc önlemler ve i birliine yönelik görümeler 20-25 Mays arasnda gerçekleti.

Öte yandan Dou Akdenizde Rum kesiminin, Türk tarafnn hak talep ettii bölgelerde, uluslararas irketlere arama faaliyetlerinde bulundurmas Türkiye ve KKTCnin tepkisine yol açyor.

Adada eit bir paylam tezine ramen enerji irketlerinin bölgedeki çalmalar üzerine Türkiye, deniz yetki alanlaryla çakan bölgelerde arama ve üretim çalmalarna izin vermeyeceini belirtiyor.

Türkiye, Barbaros Hayreddin Paa sismik aratrma gemisi ve Fatih sondaj gemisi ile Kbrs Adas yaknlarnda hidrokarbon arama çalmalarna balad.

Dileri Bakanl ise art arda yapt açklamalarda, Türkiyenin sondaj ve sismik gemilerinin, kendi kta sahanlnda olduunu sondaj faaliyetlerine kararllkla devam edileceini belirtiyor.

Ana Sayfaya Git