Kürtlerin bölge ilişkileri arttı!

Irak Kürt bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, komşu ülkelerle barış temelinde dengeli bir ilişki kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Haberler 09.12.2019 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IKBY hükümet kabinesinin 100 gün dolaysyla televizyonda halka hitap eden Barzani, Badat-Erbil ilikileri ile çeitli konular hakknda açklamalarda bulundu.

Barzani, Irakn huzurlu ve istikrarl olmasnn IKBYnin çkarna olduunu belirterek, Badat ile ilikilerimizin iyiletirilmesi IKBY bata olmak üzere tüm Irak vatandalarnn günlük yaamn olumlu etkileyecektir. dedi.

Badat yönetimi ile ortaklaa Kerkük petrolünü ihraç ettiklerini dile getiren Barzani, Irak merkezi yönetim ile gümrük politikasn da birletirdiklerini söyledi.

- Merkezi yönetim ile kapsaml bir anlamaya varmay hedefliyoruz

IKBY Babakan Barzani, Badat yönetimi ile 4 temel konuda yaplan müzakerelerde ilerleme kaydettiklerini vurgulayarak, öyle devam etti:

Irak merkezi hükümeti ile herkesin çkarn olacak ekilde kapsaml bir anlamaya varmay hedefliyoruz. Irak bütçesinde adil bir ekilde IKBY pay için bir formül bulunmas, IKBYnin petrol ve doalgaz konusundaki haklarnn Irak anayasas temelinde korunmas, tartmal bölgeler sorununun anayasa çerçevesinde çözülmesi ile Pemerge güçlerinin Irak savunma sisteminin bir parças olarak kabul görmesi için Badat ile müzakerelerimiz sürüyor.

IKBY gelirinin büyük bölümünün petrolden ele edildiini dile getiren Barzani, artk tek bir gelir kaynana bel balamamamlamas ve bunu çeitlendirmeleri gerektiini söyledi.

Barzani, komu ülkelerle ilikileri hakknda, Komu ülkelerle bar temelinde dengeli bir iliki kurmay ve uluslararas toplum için güven kayna olmay hedefliyoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git