Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto'dan AB'ye Türkiye tepkisi

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Birliği'nde (AB) bazı ülkelerin Türkiye'nin üyelik sürecine karşı çıktığını ancak bu hususta dürüst davranmadıklarını belirterek, "Türkiye gibi bir ülkeye AB’nin saygı göstermesi gerekir çünkü bizim güvenliğimiz Türkiye’den başlıyor, özellikle göç ve terör konuları düşünüldüğünde." dedi.

Haberler 01.05.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Slovakyann bakenti Bratislavada Türkiye ve Viegrad Grubu (Slovakya, çekya, Macaristan ve Polonya) ülkelerinin dileri bakanlarnn katlmyla V4+Türkiye Dileri Bakanlar 4. Toplants gerçekletirildi.

Macaristan Dileri Bakan Szijjarto, ortak basn toplantsnda yapt konumada, Viegrad ülkeleri ve Türkiyenin özellikle terörizmle mücadele ve göç konusunda i birliini güçlendirme üzerine fikir alveriinde bulunduunu söyledi.

Szijjarto, terörle mücadelede Türkiye ile i birliinin çok önemli olduunu vurgulayarak, Birlemi Milletler (BM) ve ABnin göç konusunu tevik ederek terörü koruduunu iddia etti.

BM tarafndan Macaristana kar hukuki bir sürecin balatld bilgisini paylaan Szijjarto, hukuki sürecin, Macaristan snrnda polise ta atarak terör saldrsnda bulunmu bir kiinin hapsedilmesine ilikin gerçekletirildiini belirtti.

Szijjarto, BMnin kendi ülkesini ve snrlarn koruyan insanlar yerine bir teröristin yannda durmas, bizce utanç verici ve ok edicidir. dedi.

Türkiyenin AB üyeliine ilikin bir soru üzerine Szijjarto, Türkiyenin AB üyelik sürecine ilikin daha dürüst bir tutum sergilenmesi gerektiinin altn çizerek, öyle devam etti:

Baz üye ülkeler Türkiyenin üyeliine ilikin yaplan görümelerde Türkiyenin üyeliine kar olduklarn açklyorlar ancak unu anlamakta güçlük çekiyorum, bu ülkeler neden halk karsnda bu görülerini paylamyorlar.

Türkiye ile bu ekilde bir oyun oynanmas adil deildir. Bu, Türkiyeye kar saygszlk göstergesidir. Türkiye gibi bir ülkeye ABnin sayg göstermesi gerekir çünkü bizim güvenliimiz Türkiyeden balyor, özellikle göç ve terör konular düünüldüünde.

Ayrca, Türkiye çok ksa sürede dünyann en büyük ekonomilerinden biri olma yolunda. Türkiye, NATO içinde ikinci en büyük orduya sahip. deerlendirmesinde bulunan Szijjarto, Türkiyenin AB için önemli bir stratejik ortak olduunu yineledi.

Ana Sayfaya Git