Meme Koruyucu Cerrahi Emzirmek İçin Engel Değil!

Toplumda her 8 kadından 1’inde ortaya çıkan meme kanserinin görülme oranı düzenli olarak artış gösteriyor. Her yıl 1 milyon kişiye, yeni meme kanseri tanısı konuluyor.

Haberler 28.09.2017 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel bir hastanede Genel Cerrahi Bölüm Bakan olan Prof. Dr. Alihan Gürkan, meme kanserinde uygulanan meme koruyucu cerrahiler hakknda bilgi verdi.

SALAM DOKULAR KORUNUYOR

Meme kanseri cerrahisinde, kanserli dokularn tamamen temizlenerek bölgeden uzaklatrlmas hayati önem tamaktadr. Yaplan aratrmalar, meme koruyucu cerrahideki sonuç ile memenin tamamnn alnd yöntemlerden alnan sonucun birbirinden farkl olmadn göstermitir. Bu nedenle günümüzde artk hem genel cerrahi uzmanlar hem de hastalar, çounlukla meme koruyucu ameliyatlar tercih etmektedir. Meme koruyucu cerrahiler pek çok ameliyata göre daha kolay yaplmakta, ksa sürmekte ve hastann salam dokular gereksiz yere çkarlmam olmaktadr.

NÜKS RSK EN AZA NYOR

Meme koruyucu ameliyat yaplabilmesi için, kanserin tek bir odaktan çkm olmas veya çok odaklysa, en azndan birbirine yakn olmas gerekmektedir. Yine meme koruyucu ameliyatlar için meme büyüklüü ile tümörün büyüklüü arasnda da bir orant bulunmaldr. Örnein meme çok küçük, buna karlk tümör büyük ise, meme koruyucu ameliyat yapmak estetik açdan tercih edilmeyebilir. Cerrahi snrlar da tüm kanser ameliyatlar için çok önemlidir. Eer bu snrlar patoloji incelemesinde temiz olarak belirtilmemise yeniden parça alnarak, patoloji uzmannn belirttii bölgeden daha fazla doku çkarlm olur. Bu sayede ameliyat bitiminde dokuda herhangi bir kanser hücresi kalmamas salanr. Bu da kanserin ksa zamanda nüks etme riskini en aza indirir.

KOLDA ME VE HAREKETSZLK GB KYETLER GÖRÜLMÜYOR

Meme kanserinde hastaln ilk ve en önemli yaylma yeri koltuk alt lenf bezleridir. Ameliyat srasnda verilen bir boyayla, koltuk altndaki nöbetçi lenf nodlar bulunur ve bulunan lenf nodlar ameliyat srasnda patolojiye gönderilir. Patoloji sonucunca lenf bezlerinde tümör saptanmazsa, koltuk altnda hiçbir yerde tümörle karlalmama oran % 98dir. Bu durumda koltuk altnda sadece tümörlü bölge alnr. Bu sayede gereksiz yere koltuk altndan lenf nodlar alnmam olur ve böylelikle; kolda ime, hareketsizlik gibi ameliyat komplikasyonlar ile karlalmaz.

MEME KORUYUCU CERRAH HASTAYA MORAL VE MOTVASYON KATIYOR

Bütün meme koruyucu ameliyatlardan sonra geride kanser hücresi kalma riskini en aza indirmek için hastaya radyoterapi uygulanmaktadr. Hastalarn, tedavi sonras en büyük endieleri, bebek sahibi olduktan sonra bebeklerini emziremeyecekleridir. Oysa meme koruyucu cerrahi sonrasnda meme dokusu kanserden tamamen temizlendii için bebein emzirilmesinde bir saknca bulunmamaktadr. Ameliyat için de ya snr yoktur ve meme koruyucu cerrahi uygun hastalarda tercih edildiinde, hastalk sürecinde moralleri yükselten bir seçenektir.

Meme koruyucu cerrahi hangi durumlarda yaplamaz?

Memede birden çok yerde tümör olmas

Gebelik durumu olmas

Meme ba altnda, merkezi yerleimli tümör olmas

Meme dokusunun küçük, tümör çapnn büyük olmas

Meme dokusu dnda hastalk yaylmnn olmas

Hastada deriyi etkileyen sistemik bir hastalk olmas

Hastann radyoterapi alma imkannn kstl olmas

Hastann daha önce radyoterapi alm olmas

Ana Sayfaya Git