Mursi'nin yargılanması

Mursi'nin "Katar adına casusluk" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması, tanık olarak çağrılan eski İstihbarat Başkanı Rafet Şehate'nin dinlenmesi için ertelendi.

Haberler 20.08.2015 - 21:27 Son Güncelleme : 20.08.2015 - 21:27

KAHİRE - Mısırda darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 10 kişinin Katar adına casusluk suçlamasıyla yargılandığı davaya devam edildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, şahit olarak dinlenilen eski Ulusal Güvenlik Teşkilatı Başkanı (iç istihbarat birimi) Tümgeneral Halid Servet şunları söyledi:

Sanık Muhammed Adil el-Keylanide bulunan gizli raporlar Cumhurbaşkanlığından sızdırıldı. Zira Cumhurbaşkanlığı sarayı dışından elde edilemeyecek bilgiler içeriyor. Tutanaklarda geçtiği üzere bu bilgileri sızdıran Mursinin sekreteri Emin Sayrafi. Belgelerin gizlilik derecesine bakılacak olursa bu bilgilere ancak Mursi veya Özel Kalemi Ahmed Abdulati vakıf olabilirdi. Bu durum bilgi sızdırılmasının ikisinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini doğruluyor.

Edinilen bilgiye göre Servet, Ulusal güvenlik için risk barındıran konuları içeren bu belgeler, Katar istihbaratında görevli bir subaya ulaştırılmak için sızdırıldı. Mursi ve özel kalemi bu sızdırmanın Mısır için ne kadar tehlikeli olduğunu ve hedefini gayet iyi biliyordu ifadelerini kullandı.

Duruşma, duruşması tanık olarak çağrılan eski İstihbarat Başkanı Rafet Şehatenin dinlenmesi için 22 Ağustosa ertelendi.

Öte yandan davada, Şehatenin yanı sıra, 24 Ağustosta Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Vekili Tümgeneral Usame Saadın, 27 Ağustosta İdari Denetim Kurulu Başkanı Tümgeneral Muhammed Ömer Vehbinin, 30 Ağustosta Cumhuriyet Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Zekinin, 1 Eylülde Genel Kurmay Başkanı ve Eski Harb İstihbarat Müdürü Korgeneral Mahmud Hicazinin ifadelerine başvurulacağı kaydedildi.

Mısırda yaşanan 3 Temmuz 2013 darbesinin ardın Mursi ve darbe karşıtları hakkında birçok dava açıldı.

Bunlardan Hapishaneler baskını davasında Mursinin yanı sıra, birçok İhvan yöneticisinin de aralarında bulunduğu 100 kişiye idam, 21ine müebbet, 8 kişiye ise 2 yıl hapis cezası veren mahkeme, casusluk davasında ise 16 kişi hakkında idam hükmü vermişti. Casusluk davasında Mursi dahil 17 kişi ise müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Daha önce yargılandığı ve kamuoyunda İttihadiyye olayları adıyla bilinen davada 20 yıl hapse mahkum edilen Mursi hakkında, Katar adına casusluk ve yargıya hakaret suçlamasıyla açılan davalar sürüyor.

Mursi ve 10 kişi Katar adına casusluk davasında, ülkenin istihbarat birimleri, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Güvenlik Kurumundan çıkan çok gizli raporları ele geçirmek ve bunu Katar ile paylaşmakla suçlanıyor.

Kaynak:AA

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır