Musul'da kritik sürec işliyor!

Irak'ın Musul kent merkezinin batı yakasının terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılması için başlatılan askeri operasyonda şimdiye kadar 17 köy ve bir elektrik santrali geri alınabildi.

Haberler 21.02.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Musulu ikiye bölen Dicle nehrinin bat yakasna yönelik operasyonun, eski yerleim alanlar ve dar sokaklar göz önüne alndnda dou bölgesine nazaran çok daha zorlu geçecei tahmin edilirken, yaklak 750 bin kiinin yaad kentte sivil kayplardan da endie ediliyor.

Askeri kaynaklardan yaplan açklamaya göre, dou yakasnda kontrolün tamamen salanmasnn ardndan Bat Musulu geri almak için icra edilen, 3 cepheden balanan operasyona, kuzeyden Irak ordusuna bal birlikler, güneyden Irak federal polis güçleri, batdan ran destekli Hadi abi de katlyor.

ehrin dousu ile batsn birbirine balayan Dicle Nehri üzerindeki 5 köprünün uluslararas koalisyon güçlerine ait sava uçaklar tarafndan vurulmasndan dolay ehrin dousundan herhangi bir müdahale gerçekletirilemedi.

Irak ordusuna bal yetkililer kentin dousundan yüzer köprülerin kurulacan açklam olsa da nehrin dier yakasn ele geçiren militanlardan dolay büyük güvenlik riski içerdii gerekçesiyle imdilik bu taktie scak baklmyor.

- Güney Cephesi

Musulun güney bölgesinden ilerleyen Irak federal polis güçleri ve onlara destek veren Sünni airet güçleri bu cephede yer alyor. Operasyonun balad ilk gün, federal polis güçleri Musul-Badat ana yolu üzerinde yer alan ve Musul Uluslararas Havaliman istikametine doru toplamda 17 köyde kontrolü salad.

Federal polis güçleri, DEAn Haziran 2014 tarihinden bu yana elinde tuttuu Musul havalimanna çok yakn bir mesafede konulanm durumda. Havaliman, muhtemel bir topyekun saldrda güney cephesinde kurtarlacak en stratejik yerlerin arasnda bulunuyor.

Terör örgütü DEA militanlar, uluslararas koalisyon güçleri ve Irak Hava Kuvvetlerinin indirme operasyonu ihtimalini en aza indirmek için aylar öncesinden havaliman pistini tamamen beton bloklar ve araçlarla kapatm vaziyette.

- Kuzey Cephesi

Irak ordusu ve federal polis gücü bu cephede ortak hareket ediyor. Ortak hareket eden güçlerin kentin bat yakasna geçebilmesi için Dicle Nehri üzerinde yüzer köprüler kurmas gerekiyor. Douya nazaran, kuzey cephesinde yüzer köprülerin kurulmasnn güvenlik riski daha düük çünkü militanlarn saklanabilecei youn nüfuslu yerleim alanlar mevcut deil.

- Bat Cephesi

Musulun bat yakasnn geri alnmas için bu cephede operasyona katlmasna en bandan beri endieyle baklan mezhepçi politikasyla bilinen ve ran destekli Hadi abi güçleri yer alyor.

Kentin dou yakasna yönelik operasyon srasnda Hadi abi güçleri de e zamanl olarak Musulun güneyindeki Kayyaradan hareket ederek, çöl ve krsal alandan geçip batda yer alan Türkmen Telafer ilçesine uzanan bir güvenlik hatt oluturdu.

Musul l Meclisinin operasyondan önce çkard kararla kent merkezine girilmesine izin verilmeyen Hadi abinin bat cephesindeki görevi daha çok DEA militanlarnn Suriyede ellerinde tuttuklar bölgelerle irtibatn kesip, örgüte lojistik destein gelmesini önlemek. Nitekim Hadi abi güçleri, Musulu Rakkaya balayan tüm yollar kontrol altna alm durumda.

Büyük bir ksm iilerden meydana gelen Hadi abi güçlerinin batdan kent merkezindeki yerleim merkezlerine ulaabilmesi için ciddi bir ilerleme kaydetmesi gerekiyor. Söz konusu güçler kent merkezinden 40 kilometre kadar bir mesafede yer alyor.

- Irakta 6 bin ABDli askeri danman

ABD Savunma Bakanl yetkilileri tarafndan farkl tarihlerde yaplan açklamalara göre DEA ile mücadele amaçl cephe gerisinde yaklak 6 bin ABDli askeri danman Musul arlkta olmak üzere Irakn çeitli bölgelerine konulanyor.

ABDli askerler Musul kent merkezine 60 kilometre mesafede ve Austos aynda geri alnan Kayyara askeri üssünün tüm kontrolünü elinde tuttuklar gibi, buradan da sürekli bir ekilde keif uçular yapyor.

ABD Savunma Bakan James Mattis de Bat Musulun kurtarlmas için yürütülen operasyon hakknda, ABD güçleri, Musulun dousundaki rolün aynsn oynamaya devam edecekler. dedi.

- Bat yakasndaki 750 bin insan mahsur

Birlemi Milletlerin (BM) verilerine göre kentin bat yakasnda yaklak 750 bin sivil evlerinde mahsur durumda ve kasm ayndan itibaren söz konusu yakaya giden tüm yollar kapanm vaziyette. BM ve dier uluslararas yardm örgütlerinin saha çalmalarna göre evlerinde mahsur kalan siviller ciddi bir ekilde gda, temiz içecek su ve ilaç sknts yayor.

Bat yakasnn özellikle dar ve youn nüfusun yer ald Eski ehir bölgesinin siviller için bir ölüm kapan olabilecei aktarlyor.

DEAn elinde tuttuu mahallelerin geri alnmasnn gecikmesi halinde sivillerin açlktan ölümünün önüne geçilmesi için havadan yardm yaplmasnn planland konuuluyor.

ngiltere merkezli uluslararas çocuklar koruma örgütü Save Children yapt açklamada, Musulun batsnda yaklak 350 bin çocuk mahsur. Dar sokaklar ve youn nüfuslu caddelerde kullanlacak ar silahlar ile dier patlayclarn etkisinden dolay imdiye kadar meydana gelen çatmalardan daha ölümcülü yaanabilir. ifadelerini kullanmt.

Iraktaki aktivistlerden hukukçu Ömer et-Tai de AA muhabirine, Musulun terör örgütü DEAn kontrolünde bulunan bat yakasnda 4 çocuun açlktan öldüünü belirtmiti.

- Kurtarlan bölgelerde güvenlik tehdidi sürüyor

Musulun kurtarlan dou yakas ve çevre bölgelerinde DEA, uyuyan hücreleri vastasyla sivillerin younlukla urad noktalar bata olmak üzere güvenlik güçlerinin karargahlarn hedef almaya devam ediyor. Ayrca örgüt elinde tuttuu nehrin bat yakasndan patlayc yerletirdii dronelarla dou yakasna saldrlar düzenliyor.

Ana Sayfaya Git