Pervez Müşerref'i idam cezasına götüren süreç

Eski Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in, özel yetkili mahkeme tarafından idam cezasına çarptırılmasının ardından eski liderin ve ülkenin bu noktaya geliş süreci, dünya gündeminin ilk sıralarına yerleşti.

Haberler 18.12.2019 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Darbeyle 1999da iktidara gelen, 2001de cumhurbakan olan ve yasalara göre görev süresi 2007 ylnda dolan Müerref, görevinin uzatlmasn isteyince siyasi partiler, Anayasa Mahkemesine Müerrefi görevden almas için 6 bavuru yapt.

Siyasi partilerin talebi kabul etmemesi ve ülkede protestolarn balamas üzerine Müerref, anayasay askya alarak olaanüstü hal ilan etti.

Anayasa Mahkemesi üyeleri ve Cumhuriyet Basavcsn da görevden alan Müerrefi destekleyen ordu güçleri, bakent slamabada gelerek Anayasa Mahkemesine girdi. Mahkeme üyelerini ev hapsine alan ordu birlikleri, devlet televizyonu ve radyosunu da basarak, özel televizyonlarn yaynlarn durdurdu.

Ülkede 3 ay sonra düzenlenen genel seçimlerde Pakistan Halk Partisi (PPP) iktidara gelirken, ana muhalefetteki Pakistan Müslüman Ligi-Navazn (PML-N) da desteklemesiyle Müerrefe istifa teklif edildi ancak Müerref yine kabul etmedi.

Bunun üzerine iki partinin Müerrefi görevden alma tasars meclise sunuldu. Bu srada Pekin Olimpiyatlarnn açl için çinde bulunan Müerref, ülkeye dönü kararn erteledi.

Müerref, kararn meclise sunulmasndan 1 hafta sonra 18 Austos 2008de görevinden istifa ettiini açklad.

Ülkesinin çkarlarn gözeterek istifa ettiini ileri süren Müerref, 3 ay sonra ise Londraya gitti.

- Milletvekili aday olmak için Pakistana döndü

Müerref, 2013 seçimlerinde milletvekili aday olmak için ülkesine dönse de hakkndaki davalar nedeniyle aday olamad. Bu dönemde iktidarda bulunan PML-N, Anayasa Mahkemesine Müerref hakknda vatana ihanet davas açlmas için bavuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi tarafndan kurulan özel mahkeme, Müerref hakkndaki iddialar soruturmaya balad. Soruturmann balamasndan bir yl sonra vatana ihanetten suçlu bulunan Müerref temyize gitti.

Müerrefin temyiz bavurusunu görüen slamabad Yüksek Mahkemesi, soruturmann yeniden yaplmasna karar verdi.

Özel Yetkili Mahkeme, 6 ay sonra Müerrefin mal varlna el konulmasna ve hakkndaki yurt dna çk yasann kaldrlmasna karar verdi.

Yasan kalkmasyla Müerref, tedavi görmek için Dubaiye gitti ancak Dubaiye geri dönme güvencesi verilirse durumalara katlacan söyledi.

Müerrefin ülkeden ayrlmasyla durdurulan dava, ubat 2018de tekrar görülmeye baland. Özel mahkeme, Kasm 2019da kararn açklayacan duyurunca Müerref, savunma yapmad gerekçesiyle Lahor Yüksek Mahkemesine bavurdu.

Özel Mahkememe, bu bavuru karsnda hükümet ve Müerref savunmasn tamamlamasa dahi kararn 17 Aralkta açklanacan duyurdu.

Bugün yaplan durumada Müerref, anayasay askya ald için vatana ihanet suçundan idama mahkum edildi.

- Hakknda birçok dava bulunuyor

Darbe yaptktan sonra 9 yl ülkeyi yöneten Müerref hakknda, döneminde ilenen suçlara ilikin bilgisi olduu, yasalara aykr kararlar ald ve vatana ihanet gibi suçlardan birçok dava açld.

Müerref 2007de suikasta kurban giden eski Babakan Benazir Buttonun öldürüleceine dair istihbarat almasna ramen Buttoyu yeterince korumamak suçundan 2017 ylnda yarglanm, Ravalpindi Mahkemesi üpheli Müerrefi aranan kaçaklar listesine almt.

Eski Cumhurbakan, Belucistanl Politikac Navab Ekber Bugti ile slam alimi Abdul Raid Gazi suikastlaryla de suçlanm, Bugti suikastndan beraat etmiti.

Anayasa Mahkemesi basknnda 60n üzerinde hakimin ev hapsine alnmas da Müerref hakknda dava açlmasna sebep olmutu.

Ana Sayfaya Git