PYD/PKK, Münbiç’teki unsurlarını harekete geçirdi

PYD/PKK, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin üzerindeki baskısını azaltmak amacıyla Münbiç’teki unsurlarıyla yığınak yapmaya başladı.

Haberler 18.01.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AAnn Münbiçteki güvenilir yerel kaynaklardan ald bilgiye göre, terör örgütü Frat Nehrinin batsnda yer alan ilçede geni ynaklar yapyor.

çlerinde ABDnin verdii zrhl araçlarn da bulunduu yaklak 400 araçlk konvoy, Münbiç merkezine geldi. Araçlar ve tadklar teröristler daha sonra ilçenin iki noktasna gönderildi.

Ynaklardan ilki, Frat Kalkan Harekat bölgesinin güneydou hattnn karsnda yer alan Arima beldesi ile Lübnani çiftliine yapld.

Terör örgütü, ikinci ynan, Münbiçin güneyindeki Silo bölgesinde yapyor. Silodaki ynan, örgüt ile Bear Esed rejiminin arasndaki snr oluturan hatta yaplmas, Afrine takviye unsur gönderilecei eklinde deerlendiriliyor. Münbiçin Afrin ile dorudan fiziki temas bulunmad için, teröristlerin rejim kontrolündeki alandan sevk edilmesi gerekiyor.

MÜNBçTEK ABD ETKS

Münbiç, ABDnin terör örgütü DEA karsnda verdii destekle PYD/PKK tarafndan ele geçirilmiti. ABD yönetimi Türkiyeye, DEAn çkarlmasndan sonra örgütün ilçeyi terk edecei güvencesini vermi ancak sözünde durmamt.

ABD, Türkiyenin youn uyarlarna ramen örgütün ilçede varlk göstermediini savunmaya devam etmiti.

Amerikan yönetimi, Suriyede SDG adn kullanan PYD/PKKy müttefiki olarak niteliyor ve Münbiçteki unsurlar SDG gücü olarak kabul ediyor.

Esed rejimi, Temmuz 2012de Afrini çatmadan PYD/PKKya devretti. lçe, örgütün iç sava boyunca en fazla yuvaland alanlardan oldu. Corafi yükseltileri nedeniyle Kilisin merkezi ve Hatayn önemli bölümü Afrindeki örgütün ate menzilinde kalyor. Örgüt uzun yllardr Amanos Dalarn Suriyeden Türkiyeye szmak için kullanyor. PYD/PKK, Suriyenin kuzeybatsndan Akdenize çkmak için de Afrine bel balyor. PYD, Afrin üzerinden Frat Kalkan ve dlib çatmaszlk bölgesini de tehdit ediyor.

Türkiye, Frat Kalkan Harekatyla terör örgütü DEA snrndan uzaklatrp, PYD/PKKnn igalini snr hatt boyuna yaymasnn önüne geçtikten sonra hedefin Afrin olduunu açklamt.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, önceki gün yapt açklamada, TSK, en ksa sürede Afrin ve Münbiç meselesini Allahn izniyle halledecektir. Hazrlklarmz tamamlanmtr harekat her an balayabilir. demiti.

Panie kaplan örgüt, unsurlarn gizlemek için Afrini çevreleyen yüksek dalarn içlerine açlan ve mukavemeti yüksek askeri snaklara yöneldi. PYD/PKKllar ayrca örgütün askeri noktalar arasnda gidi geli imkan salayan üstü kapal hendeklere gizlendi. Sivilleri kalkan olarak kullanmay da amaçlayan teröristler, kentteki binalara da yerleti.

Türkiye-Suriye snrnn yüzde 65i PYD/PKKnn igali altnda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git